2. De Cisterciënzerspiritualiteit als bron van menselijk en religieus leven
De verbondenheid met de grote Cisterciënzerfamilie komt op velerlei wijzen tot uiting, zowel in het dagelijkse leven van de zusters als in het vormingsprogramma dat elk jaar wordt aangeboden. De regelmatige lectuur van de teksten van Bernardus van Clairvaux en van de andere Cisterciënzervaders laat ervaren hoe concreet en eigentijds hun inzichten en hun spiritualiteit zijn. Meer nog, zij wijzen ons de weg om de diepere realiteiten van het religieuze leven te beleven.
“God zoeken en de mens ontmoeten als beeld van God” : het is een kernachtige samenvatting van onze roeping en zending. ‘God zoeken’, die ons het eerst gezocht heeft. Daartoe zijn we geroepen. Dit proberen we samen te beleven in de liturgie, in de ontmoeting rond zijn Woord, in het persoonlijk en gezamenlijk gebed. Het mysterie van de Menswording waarin we delen, nodigt ons uit om mee te werken aan de humanisering van onze wereld, te beginnen met de humanisering van onszelf en van onze onderlinge relaties. Zo groeien we in respect voor elke mens, die naar Gods beeld geschapen is. Elke mens, wie hij of zij ook is, in welke omstandigheid ook. Tot slot de ‘school van liefde’ die we vrijwillig betreden door ons te laten omvormen tot gemeenschapsmensen naar het voorbeeld van Jezus.
Wanneer woorden opborrelen uit een gelovig hart, ook al zijn dit eeuwenoude woorden, zij kunnen ons raken, heel diep, tot in het hart dat verlangt te groeien in geloof, hoop en liefde. Deze ervaring geeft ons de ontmoeting met de Cisterciënzervaders en met de levende Godsverbondenheid die ze onder woorden brengen.