Bezoek Pamelekerk in 25 hoogtepunten >>>
Ligging >>>
Langs de rechteroever van de Schelde richtte de Heer van Pamele rond 1100 het middeleeuws stadje Pamele op, dat echter in 1593 opgeslorpt werd door grote buur Oudenaarde. Amper vier eeuwen zelfstandig bestuur lieten echter mooie sporen na, met de O.-L.-Vrouw van Pamelekerk als topper.
De eerste kapel van Pamele werd in de 13de eeuw vervangen door de huidige kerk, die in meer dan één opzicht op kunsthistorisch vlak een grote waarde heeft. Door de relatief korte bouwperiode (1235-1300) vormt het gebouw ook stilistisch een mooi voorbeeld van Scheldegotiek die men van bouwpartij tot bouwpartij kan zien evolueren.
Merkwaardig is dat hier een bouwopschrift bewaard werd, wat eerder zeldzaam is in onze streken. De plaat (verborgen onder bronzen kopie) vermeldt als jaartal 1234 en de naam van meester Arnulf van Binche. Hierdoor is meteen de koorpartij van de kerk gedateerd. Tot een volgende fase (einde dertiende eeuw) behoort het transept, het schip en de achtzijdige vieringstoren. In de veertiende eeuw werd de noorderkruisbeuk hooggotisch verlengd en in 1524 werden aan de zuidzijde twee kapellen bijgebouwd. Het geheel is in Doornikse steen en wijst duidelijk op een luxueuze kerkbouw.
Naar opbouw van de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Pamele vallen twee belangrijke kenmerken op:
Een eerste is de dubbele overlangse galerij of doorgang, aangelegd in de dikte van de langsmuren. Oorspronkelijk kon men in elk van deze gangen rond heel het gebouw gaan. Dit systeem van dubbele doorgangen is één van de hoofdkenmerken van de Scheldegotiek en van de Noordfranse gotiek in het algemeen.
Het tweede belangrijk kenmerk van de kerk contrasteert hiermee: waar het gotisch systeem met verticale indelingen werkt, blijven de krachtlijnen in de kerk van Pamele nadrukkelijk horizontaal. Dit kenmerk was reeds vroeger typisch voor de traditioneel gerichte Schelde-architectuur in de Romaanse tijd.
Niet te bezoeken, maar zeker vermeldenswaard is dat deze kerk volledig haar authentiek dakgebinte uit de 13de eeuw bewaard heeft, een enig-machtige constructie, een woud van balken.
Restauratie Zwartzusterhuis
Meer >>>