Ligging >>>
De oorsprong van de Sint-Eligiuskerk is zeer oud. Reeds in de jaren 840 wordt de kerk vermeld. In de 9e eeuw behoorde Eine samen met Pamele tot de grafelijke leen van Petegem. Met de dood van Ingelbrecht II van Petegem (1034) werd het erfgoed in drie verdeeld, waarbij het domein Eine aan Adalard I en later aan diens zoon Cono I toekwam. De eigen kerk van deze heerlijkheid, die van oorsprong zuiver Romaans was, bezat ook een crypte en een kapittel, wat wijst op een praktijk van bedevaarten. In 1078 wordt de Sint-Eleutheriuskapel vernoemd te Eine en in 1171 werd deze omgebouwd tot Sint-Eligiuskerk. In 1181 kwam het domein in handen van Graaf Geraard van Landast uit het adellijk geslacht van Douai. Onder zijn zoon Arnulf I werd de kerk van Eine toevertrouwd aan het patronaat van het bisdom Doornik. Het kapittel groeide door stichtingen uit tot een bemanning van zes bedienaars, later kanunniken genoemd. Het telde verder nog twee vicarissen, een scholaster, twee kosters en drie kapelanen. Onder de Franse Revolutie werd het kapittel opgeheven. In 1387 werd het koor vergroot en werd de kapel van Landast en de sacristie gebouwd. In de achttiende eeuw werd het schip naar het westen toe verlengd en met een rococo-gevel afgesloten. Toen werd hete hele interieur door het aanbrengen van Lodewijk XV stuc gemoderniseerd en werden de vensters verbouwd.
De kerk werd regelmatig hersteld, verbouwd en verfraaid en na de restauratiewerken van 1911 kwam de kerk opnieuw onder vuur te liggen aan het einde van WO I, waarna de kerk zo veel mogelijk in haar Romaanse stijl werd geprofileerd. De bonte mengeling van stijlkenmerken getuigt van haar bewogen verleden.
Hiernaast zien we hoe er gedurende 4 jaar (1918-1922) met man en macht werd gewerkt aan de wederopbouw van de kerk.
De laatste renovatiewerken dateren van de jaren zestig. Tijdens delfwerken voor de verwarmingsinstallatie in 1970 werd de crypte, waarvan het bestaan niet meer vermoed werd, opnieuw blootgelegd en toegankelijk gemaakt. De hele crypte is decoratief met muurschilderingen bedekt die dateren van omstreeks 1300. Deze mooie fresco's dreigen helaas verloren te gaan omdat ze tot op heden niet gefixeerd werden.
Voor verdere informatie verwijzen we naar de brochure van Patrick Devos: 'De Sint-Eligiuskerk te Eine. Een Romaanse kollegiale en haar crypte.
Kazuifels en reliekschrijn in de kerk van Eine >>>
Sint-Pieter ruiterommegang in Eine >>>