Sint-Pietersbanden | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Parochie Oudenaarde

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Agenda Aanvraag misintentie Eerste Communie Gebed en bezinning Zondagse afspraak Graag kerkelijk huwen? Je kindje laten dopen Kerken in Oudenaarde Kerk & leven Kerselare Overlijden Parochiezalen Parochieploeg Secretariaat Vieringen in Oudenaarde Vormselcatechese Dekenaat Oudenaarde Reageer
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Agenda Aanvraag misintentie Eerste Communie Gebed en bezinning Zondagse afspraak Graag kerkelijk huwen? Je kindje laten dopen Kerken in Oudenaarde Kerk & leven Kerselare Overlijden Parochiezalen Parochieploeg Secretariaat Vieringen in Oudenaarde Vormselcatechese Dekenaat Oudenaarde Reageer

Sint-Pietersbanden

Laatste aanpassing op zondag 14 juni 2020 - 8:29
Afdrukken
De "banden" van Sint-Petrus

9700_Sint-Petrus.jpg

Sint-Petrus

Deze banden zijn de ketens of kluisters waarmee Petrus tweemaal in gevangenschap is geslagen. Eén keer in Rome en één keer in Jeruzalem. Beide keren, zo zeggen de legenden, wist een engel Petrus te bevrijden. Herodes verbleef eens in Rome en was daar zeer bevriend met Caligula toen die nog geen keizer was. Herodes voorspelde dit keizerschap uitbundig en werd door de zittende keizer, Tiberius, in de gevangenis gezet omdat deze voorlopig geen praatjes over nieuwe keizers wenste te horen. In de gevangenis voorspelde een waarzegger Herodes, dat hij zijn koninklijke macht terug zou krijgen. Nu was er vanuit deze gevangenis een uil te zien. De waarzegger voorspelde dat Herodes binnen 5 dagen zou sterven als hij deze uil weer terug zag. Na de dood van Tiberius werd Caligula inderdaad keizer. Hij liet zijn vriend Herodes vrij en stuurde hem als koning naar Judea. Daar begon Herodes dadelijk met de vervolging van de christenen. Zo liet hij Jacobus ter dood brengen en Petrus in boeien (banden) slaan. Petrus werd in de nacht door een engel bevrijd en zette zijn verkondiging voort. Herodes was razend en reisde naar Caesarea. In schitterende gewaden bezocht hij het amfitheater en werd als een God toegejuicht. Plotseling zag hij de uil zitten en wist dat het gedaan was. Na 5 dagen stierf hij, opgevreten door wormen. Zo werd deze tiran gestraft!

De 5de opvolger van Petrus was paus Alexander. Ook in zijn tijd werden de christenen vervolgd. Alexander werd door Quirinius, een tribuun van de Romeinse keizer in de kerker geworpen. Enige tijd later werd de dochter van Quirinius, Balbina geheten, ernstig ziek. Geen middel bleef onbeproefd, maar ze werd niet beter, niets baatte. Toen herinnerde Quirinius zich de wonderlijke verhalen van de leer der christenen. Hij ging met zijn zieke dochter paus Alexander in de gevangenis opzoeken. Ze smeekten hem om genezing; het meisje kuste de voeten, het gewaad en de ketens van paus Alexander. "Je moet niet mijn ketens maar de ketens van Petrus kussen", antwoordde Alexander. Quirinius liet deze ketens opsporen, zijn dochter raakte deze aan en zie ze was opeens beter! Quirinius bekeerde zich met zijn hele huishouding en familie tot het Christendom en liet een kerk bouwen ter ere van Petrus' banden. De ketens werden er in een schrijn bewaard. Hij verordonneerde bovendien een algemene feestdag op 1 augustus.

In de vierde eeuw raakte het Romeinse rijk in verval. Meerdere keizers maakten aanspraak op de troon. Keizer Theodosius zetelde in Constantinopel in het oostelijke deel van het rijk. Zijn vrome dochter Eudoxia maakte een pelgrimstocht naar Jeruzalem en kwam daar in bezit van de ketens waarmee Petrus geboeid was geweest. Ze bracht ze in Rome naar de kerk waar zich de andere ketens van Petrus bevonden. Toen de kettingen naast elkaar werden gehouden klikten de ketens tot één ketting tezamen.

Ze werden als relikwieën bewaard en er vonden vele wonderen plaats. Zo zocht een Duitse graaf genezing van zijn krankzinnigheid. Hij was zo ziek dat hij zichzelf voortdurend wilde beschadigen. Men legde Petrus' banden om zijn hals en hij genas ter plekke.

De wonderlijke verhalen werden in de loop der eeuwen als volgt gemotiveerd:
Petrus kreeg de macht om zich uit boeien te bevrijden. Ook wij kunnen op zijn voorspraak van knellende banden (zonden) verlost worden. Petrus kan naar believen de hemelpoort openen of gesloten houden. Er is een legende bekend over een niet al te brave monnik die door Petrus terug werd gezonden naar de aarde om het nog eens te doen, maar dan wel beter!

In veel van deze verhalen is Petrus de "sleutel"-figuur. In onze geseculariseerde tijd leeft deze middelaarsrol van Petrus voort in talrijke grappen over mensen die bij hem aankloppen aan de hemelpoort.

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook