De eerste lezing toont ons dat de mens Gods schepping kan vernietigen. God wil dat niet. Jezus gaat de woestijn in om te kiezen: voor of tegen Gods verbond.
Een regenboog verwondert de mensen, overal op aarde. Kinderen zijn daar sterk in. Ze roepen blij hun verwondering uit, zeker als de regenboog er staat na een bang makend onweer. Het is niet ver gezocht om er een teken van God in te zien, van zijn zorg voor ons.
De ondergrond van de eerste lezing over de boog in de wolken, is echter niet zo romantisch. Het zegt dat de mens in staat is om de aarde om zeep te helpen. Lang voor de moderne wetenschappen, leefde al de overtuiging dat de mens in staat is om alles te vernietigen. In woorden van ons geloof heet het dat wij ons van Gods scheppingsliefde kunnen afkeren en dat wij uit zijn verbond kunnen treden.
God wil het leven en niet de vernietiging van de schepping en de mens daarin. Dat zegt het oude verhaal over Noach ook.
Wij kunnen kiezen: voor of tegen Gods verbond. Jezus heeft de keuze gemaakt, nadat Hij in de woestijn alle opties heeft bekeken, alle voor- en nadelen. Nu is het aan ons om ons om te keren en te kiezen vóór Gods verbond.
We kunnen een regenboog wetenschappelijk verklaren, en dan is alle verwondering weg. We kunnen er ook de schoonheid van zien, de zacht kwetsbaarheid van al wat bestaat. Moge de boog in de wolken één van de vele uitnodigingen zijn om te kiezen vóór Gods verbond.