Mt vermeldt mensen van goede komaf die bij de kleine Jezus op bezoek komen.
Als wij over dezelfde feiten verschillende kranten lezen, komen we meestal verschillende visies tegen. Over een bomaanslag zal de ene krant veel ruimte geven aan familieleden van slachtoffers en een andere krant zal vooral informeren over de daders en hun achtergrond. Het is een kwestie van gezichtspunt en bedoeling.
Wij lezen vandaag voor de tweede maal over Jezus’ geboorte en wij vieren die voor de tweede maal. De eerste maal, met Kerstmis, hebben wij het evangelie van Lucas opengelegd; vandaag lezen wij een bladzijde uit het evangelie van Matteüs. Telkens komen wij andere informatie te weten.
Bij Lucas is sprake van engelen, herders en een voederbak, waar wij de rest van de stal bij verzinnen. Bij Matteüs is sprake van een ster, een huis en van mensen van goede komaf met rijkelijke geschenken, waar wij het aantal en de verschillende rassen bij verzinnen.
Als we die twee naast elkaar leggen, dan zien wij een wonderlijk mooi beeld van wie God voor de mensen wil zijn. Lucas legt de klemtoon op Gods solidariteit met de herders, dat zijn de mensen die aan de rand leven en weinig van tel zijn. Hij zal die klemtoon in heel zijn evangelie volhouden. Matteüs legt de nadruk op Gods menswording voor alle mensen, ook buiten het jodendom. Hij zal die klemtoon in heel zijn evangelie volhouden.
Samen is dat het beeld dat God mens wordt voor arm en rijk, voor alle volkeren, voor jong en oud en vrouw en man. Daarom vieren wij zijn menswording tweemaal, omdat ze zo alomvattend is.
Als er één of andere publieke ethische discussie wordt gevoerd, koop ik wel eens verschillende kranten op dezelfde dag om de verschillende meningen te leren kennen. Daarom is het goed dat wij in deze dagen de twee evangelische geboorteverhalen van Jezus lezen. Zo leren wij dat God mens wordt voor iedereen, zonder de minste mens te vergeten.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.