Even voorstellen… Annie Lorquin-Windey | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Aleidis Brussel-Noord-Oost

Aleidis Brussel-Noord-Oost

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • De Pastorale Eenheid Vragen & Antwoorden Kalender Eucharistie vieren Sacrament ontvangen Catechesehoekje
      De Goede HerderDe blinde BartimeüsDe adventZacheüsDe Barmhartige SamaritaanDe storm op het meerDe 10 beste wegenDe gezichten van PasenDe bekoringen in de woestijnDe ZaligsprekingenJezus en Jeruzalem
      Solidariteit en dienstverlening KERK & leven
      Ik wens een abonnement Ik heb Kerk & leven niet ontvangen
      Voor medewerkers Nieuws uit het vicariaat Brussel La pastorale francophone In de media Foto album Video's Links Privacy Bankrelaties
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
De Pastorale Eenheid Vragen & Antwoorden Kalender Eucharistie vieren Sacrament ontvangen Catechesehoekje
De Goede HerderDe blinde BartimeüsDe adventZacheüsDe Barmhartige SamaritaanDe storm op het meerDe 10 beste wegenDe gezichten van PasenDe bekoringen in de woestijnDe ZaligsprekingenJezus en Jeruzalem
Solidariteit en dienstverlening KERK & leven
Ik wens een abonnement Ik heb Kerk & leven niet ontvangen
Voor medewerkers Nieuws uit het vicariaat Brussel La pastorale francophone In de media Foto album Video's Links Privacy Bankrelaties

Even voorstellen… Annie Lorquin-Windey

Laatste aanpassing op dinsdag 18 september 2018 - 8:40
Afdrukken

Voor mijn afspraak voor deze ‘Even voorstellen’ trok ik een eindje buiten Brussel. Eens bij mijn gastvrouw aan tafel, hadden we uitzicht over het prachtig glooiende Pajottenland. Nochtans is ze geboren en getogen in het Brusselse en met veel enthousiasme beantwoordt ze al mijn vragen… Annie Lorquin-Windey.

Sinds wanneer is u hier komen wonen?

Annie: tot 20 jaar geleden woonden we in de Vandeweyerstraat vlakbij het Liedtsplein in Schaarbeek. Toen we trouwden hebben we daar een huis gekocht. Nu wonen we in Oetingen maar ik kom nog geregeld terug. Buiten de schoolvakanties soms tot drie keer in de week. Ik ben Femma blijven volgen want ik zit er in het team. Ik blijf graag verbonden met iets wat ik mee zelf in gang heb gezet. Bijna alle deelnemers ken ik al vele jaren en die vriendenkring dat blijft voor het leven.

Komen uw ouders uit het Brusselse?

Annie: neen, mijn ouders kwamen uit Oost-Vlaanderen. Maar toen zij trouwden openden ze een beenhouwerij in Brussel. Ik ben in Evere geboren. Tot mijn 12 jaar heb ik daar gewoond en heb ik school gelopen op Helmet in de Heilige Familie. Ik ben geboren in december en zat altijd een jaar te vroeg. 

Maar mijn vader is heel vroeg gestorven, op 39-jarige leeftijd. Dan is mijn moeder als huisbewaarder, concierge, gaan werken. We woonden in die tijd samen met de zus van mijn moeder. Zo hebben we op verschillende plaatsen gewoond: in Elsene, Sint-Joost, Anderlecht… Daar ben ik beginnen werken, al vrij vroeg, als secretariaatsmedewerker. In de wijk Kuregem startte Roger Croegaert, de toenmalige proost, de VKAJ op - de Vrouwelijke Katholieke Arbeidersjeugd - een afdeling van de KAJ, de Katholieke Arbeiders Jeugd gesticht door Jozef Cardijn. In onze straat woonde Greta van de Chiro. Ze zocht meisjes om aan te sluiten. Greta bleef aandringen en zo ben ik lid geworden. We zijn nog altijd goede vrienden en ik kreeg er veel ondersteuning vooral na het overlijden van mijn vader. Met verschillende meisjes samen hebben we ons toen ingezet in het verenigingsleven en ik doe dat nog altijd. Proost Roger Croegaert was in Indië geweest bij een vriend priester. Daarom startte hij Wanakam een organisatie die de plaatselijke bevolking steunde. Hij vertelde daar veel over en dat sprak ons aan. Tot mijn huwelijk was VKAJ voor mij een houvast, een leidraad en steun eigenlijk. Dat heeft mij ‘gered’ als het ware. Ik hou er nog altijd vriendinnen aan over. Sommigen zie ik maar twee keer op een jaar maar het is een band die blijft.

In welke verenigingen ben je nog actief?

Annie: in 1976 zijn we in Schaarbeek met enkelen gestart met de KAV. In die tijd was er nog een voorzitter, een ondervoorzitter en dat telkens voor een beperkte termijn van 3 à 4 jaar. Dat wisselde dus, maar vaak kwam dezelfde persoon weer in functie. We speelden in op wat KAV nationaal ons aanbood van kooklessen of cursussen maar we hadden ook ons eigen programma. Later is de KAV, Femma geworden. Ik zat mee in het team en ben ook een tijdje lid geweest van het verbondsbestuur. Pastor Fritz (Bouvry) was onze proost, ook Mariette Dhondt is lang lid geweest en Claudine De Cuyper is al jaren dragende kracht.

Kan je enkele voorbeelden geven van activiteiten van Femma?

Annie: uit het fotoboek van enkele jaren terug, zien we powerwandelen in het Josaphatpark, samen met KWB organiseren we jaarlijks een Kerstfeest, we zijn ook met Femma nationaal naar Oostende geweest in 2012 en op dinsdagnamiddag of -avond komen we wekelijks samen. We organiseerden ook een cursus Marokkaans koken. De lesgeefster was een Marokkaanse en een heel actieve en zelfstandige vrouw. Ze heeft vijf kinderen grootgebracht en nu wil ze ook zichzelf meer ontplooien. In onze groep hebben we ook een Marokkaanse dame en onze bijeenkomsten zijn voor haar een ideale kans om Nederlands te spreken en tijdens de activiteiten spreken  we ook over geloof. Op die manier komen onze leden ook met andere culturen, religies en gewoontes in contact alhoewel dat niet expliciet het opzet is. En zo leren mensen elkaar toch beter kennen.

Binnenkort organiseren we, ter voorbereiding van 100 jaar Femma, een praatcafé in De Kriekelaar. Haar 100ste verjaardag viert Femma eigenlijk pas binnen 2 jaar maar we willen nu al veel oud-leden samenbrengen om herinneringen aan vroeger op te halen en te verzamelen. Daarnaast organiseren we nog activiteiten zoals een kookles in oktober en een bezoek aan het Justitiepaleis in november. Daarover volgt later nog meer informatie. KAV/Femma is gestart in een parochielokaal in de Potterstraat, een zijstraat van de Brabantstraat maar nu gaan al onze activiteiten door in G.C. De Kriekelaar.

In oktober komen we ook bijeen met het team om het werkjaar 2019 voor te bereiden want wij werken bij Femma per kalenderjaar.

Maar je komt niet alleen voor Femma naar Schaarbeek…

Annie: op maandagvoormiddag kom ik naar de “Toffe turners” in het Gemeenschapscentrum de Kriekelaar. Daar komen ook nog andere leden van Femma naartoe en eigenlijk komen ze uit heel Schaarbeek, ook uit de omgeving van het Meiserplein. Ooit is deze turnclub gestart op de Rogierlaan, in de Kattepoel.

Madeleine Colpaert heeft me altijd meegetrokken. We kennen mekaar al héél lang. Madeleine woont nu in Dilbeek en we halen haar op en rijden samen naar Schaarbeek.

Dat doen we ook om de twee weken op vrijdagnamiddag voor de bijeenkomst van De Schare.

Beste Annie, bedankt voor je inzet en je hulp in de Schaarbeekse verenigingen! Geniet van de natuur in het mooie Oetingen maar kom zo lang je kan naar Schaarbeek want je bent hier héél welkom!

 

Ria V.A.

Annie Lorquin-Windey © Ria Van Alboom

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook