Kan ik een doopsel, huwelijk, uitvaart of ziekenzalving vragen? | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Federatie Antwerpen-Noord

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wekelijkse missen Kalender met speciale missen en andere evenementen Biechten Contactgegevens voor elke parochie Eerste communie en Vormsel Doopsel, huwelijk, uitvaart en ziekenzalving Het Onthaal (voedsel- en klerenbedeling) Parochie Heilig Hart (Stationsbuurt) en Belarussische gemeenschap Parochie OLV-Boodschap (Luchtbal) Parochie St-Amandus (Seefhoek) Parochie St-Eligius (Stuivenberg) Parochie St-Lambertus (Dam) Parochie St-Willibrordus (Kerkstraat) en Armeense gemeenschap Minderbroeders Kapucijnen (Ossenmarkt) Kerkschip Sint-Jozef (Eilandje) Don Boscokapel (Stuivenberg) Sint-Catharinakerk (Begijnhof)
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Wekelijkse missen Kalender met speciale missen en andere evenementen Biechten Contactgegevens voor elke parochie Eerste communie en Vormsel Doopsel, huwelijk, uitvaart en ziekenzalving Het Onthaal (voedsel- en klerenbedeling) Parochie Heilig Hart (Stationsbuurt) en Belarussische gemeenschap Parochie OLV-Boodschap (Luchtbal) Parochie St-Amandus (Seefhoek) Parochie St-Eligius (Stuivenberg) Parochie St-Lambertus (Dam) Parochie St-Willibrordus (Kerkstraat) en Armeense gemeenschap Minderbroeders Kapucijnen (Ossenmarkt) Kerkschip Sint-Jozef (Eilandje) Don Boscokapel (Stuivenberg) Sint-Catharinakerk (Begijnhof)

Kan ik een doopsel, huwelijk, uitvaart of ziekenzalving vragen?

Laatste aanpassing op donderdag 25 oktober 2018 - 21:38
Afdrukken
Net zoals voor eerste communie en vormsel, is er in de federatie een centraal contactpersoon voor doopsels, huwelijken, uitvaarten en ziekenzalving.

De personen die in de federatie verantwoordelijk zijn voor deze sacramenten vind je op de contactpagina. Hieronder kan je lezen hoe we in de federatie te werk gaan om je voor te bereiden.

Kinderdoop

De geboorte van een kindje brengt vreugde in een gezin, in een familie. Vele mensen beseffen dat dit groter is dan onszelf, dat dit een pure gave is. Gelovigen willen daarom graag God danken voor die gave.

Maar er is meer: gelovige mensen willen hun kind ook die rijkdom van het geloof meegeven. Door het doopsel willen ze het kind voor God brengen en beloven ze samen met peter en meter, om het kind op te voeden in de geest van Jezus.

Het doopsel is ook een sacrament. Dat wil zeggen dat het een heilig teken is van Gods liefde voor dit kind en voor alle mensen. Van in het prille begin houdt God van dit kind. Dat wordt in de doopviering in verschillende rituele gebaren en tekens getoond. Door het doopsel treedt het kind binnen in een warme geloofsgemeenschap en wordt het als mens verbonden met God.

Voorbereiding

Op de contactpagina vind je de gegevens van de centrale verantwoordelijke voor de dopelingen voor alle parochies in de federatie Warm Noord. Bij die persoon kan je je aanmelden en meer informatie krijgen over de catechese en andere praktische afspraken.

In de meeste parochies worden de ouders uitgenodigd voor een gesprek met pastordoper of met een doopcatechist. Samen worden dan de doopviering besproken maar ook de diepere reden waarom mensen hun kind laten dopen.

In overeenstemming met de pastor kan de viering zelf opgemaakt worden met eigen teksten en muziek die men mooi vindt of die een bijzondere betekenis heeft voor de ouders.

Volwassenendoop

Soms en meer en meer, komen mensen op latere leeftijd tot geloof. Ergens heeft die God van de christenen hen geraakt. Ze horen, voelen zijn roep om met Hem op weg te gaan in hun leven. Ze willen die God en de gemeenschap van christenen beter leren kennen. Ook voor hen is het doopsel een teken van Gods liefde voor alle mensen. Ze worden uitgenodigd om samen met de hele gelovige gemeenschap die liefde waar te maken in hun leven.

Het doopsel van volwassenen wordt, in tegenstelling tot dat van de kinderen, onmiddellijk gevolgd door het Vormsel en de Eerste Communie. Meestal gebeurt dit in dezelfde viering en het beste moment voor die viering is de paaswake op de vooravond van het Paasfeest.

Voorbereiding

Volwassenen die zich willen laten dopen noemen we catechumenen; zij treden toe tot het catechumenaat. Dat is een langere weg om zich voor te bereiden op het Doopsel, het Vormsel en de Eerste Communie.

De kandidaat krijgt via persoonlijke gesprekken de kans om zijn geloof te bespreken en te verdiepen. In een Bijbelgroep kan hij of zij dieper ingaan op de bronnen van ons geloof, namelijk de Schriften die het verhaal vertellen van God met de mensen. Wanneer de kandidaat zich helemaal wil inschrijven in dat verhaal, kan hij of zijn gedoopt worden. Een vast voorbereidingstijd is er niet. Dit hangt af van de persoonlijke wens van de kandidaat. Het Vormsel met de Eerste Communie wordt door onze bisschop in de kathedraal toegediend tijdens een Hoogfeest: Kerstmis, Pasen of Pinksteren.

Op de contactpagina vind je de gegevens van de centrale verantwoordelijke voor de dopelingen voor alle parochies in de federatie Warm Noord. Bij die persoon kan je je aanmelden en meer informatie krijgen over de catechese en andere praktische afspraken.

 

Doopsel

Uitvaart

Een storm van emoties overvalt je als je afscheid moet nemen van iemand met wie je het leven deelde. In deze woelige periode wil onze kerkgemeenschap nabijheid bieden, medeleven en deelneming; Maar ook een houvast, hoop over de grens van de dood. De uitvaartliturgie geeft hieraan gestalte. Een gemeenschap komt samen en deelt het verdriet, de wanhoop, de pijn. Tegelijk klinkt een diepe hoop: dat Gods liefde sterker is dan de dood en het afscheid.

Jezus zie: "Ik ben de verrijzenis en het leven. Wie in Mij gelooft, zal leven, ook al is hij gestorven en ieder die leeft in geloof aan Mij, zal in eeuwigheid niet sterven. Gelooft gij dit ?" (Joh.11, 25-26)

Voorbereiding van de dienst

De begrafenisondernemer contacteert de parochie waar de naaste familie wil dat de uitvaartliturgie voor de overledene zal worden gecelebreerd. Volgens de laatste richtlijnen van onze bisschop is de uitvaartdienst standaard een gebedsdienst, al dan niet voorgegaan door een priester of een door de bisschop hiervoor aangestelde voorganger. Het blijft mogelijk op uitdrukkelijke aanvraag en gezien de verbondenheid van de overledene met de plaatselijke geloofsgemeenschap om de uitvaart met een eucharistieviering te doen.

Een aantal onderdelen van de uitvaartdienst vragen om een persoonlijke invulling; Het is mooi als familie en vrienden hieraan hun medewerking willen verlenen.

Het aanwezig stellen van de overledene: met woorden of symbolen herinneren we ons de persoon van wie we afscheid nemen.

Lichtritus

Iemand ontsteekt de kaarsen bij de kist of urne met het vuur van de paaskaars.

Voorbede

We verwoorden de bede waarmee we ons tot God richten.

Woorden van afscheid

Iemand spreekt uit eigen naam of uit naam van de aanwezigen een afscheidswoord tot de overledene.

Muziek

Op verscheidene momenten van de dienst past muziek. Het is goed samen te zoeken naar geschikte muziek, die klinkt tussen de lezingen en tijdens de afscheidsgroet (offergang) aan de overledene.

"Nooit wordt droefheid bodemloos: God houdt zijn handen open en heel ons leven, doods en broos, draagt Hij door vrees en hopen. Herinnert Hij zich niet hun naam als wachters op de morgen? Die in de nacht zijn voorgegaan, zijn in zijn trouw geborgen."

Deel 1: Opening van de Dienst

Processie met kist of urne

We staan recht als onze overledene in de kerk naar voren wordt gedragen. 
Ondertussen weerklinkt orgelmuziek, zingen we een lied of beluisteren we een cd.
We plaatsen onze overledene vooraan in de kerk, te midden van de familie en vrienden, bewaren enkele ogenblikken van ingetogen stilte en zetten ons neer.

Begroeting en welkom door de voorganger

De voorganger spreekt een woord van welkom uit, duidt de betekenis van ons samenzijn en nodigt uit tot gebed en samen vieren rondom onze overledene.

Aanwezig stellen van onze overledene

Uitdrukkelijk willen we diegene van wie we afscheid nemen in ons midden aanwezig stellen. We brengen hem of haar in herinnering. Eén of twee mensen kunnen dit in ons aller naam doen, ook de voorganger zelf kan dit doen. Hierbij kan ook een kruisje met naam aangereikt worden.

(Dit gedeelte kan besloten worden met een stukje muziek.)

Lichtritus

Tijdens de Paaswake wordt ieder jaar opnieuw een grote Paaskaars ontstoken als teken van Jezus die verrezen is. Doorheen lijden en dood ging Jezus een weg ten leven. Tijdens deze afscheidsviering willen wij uitdrukking geven aan ons geloof dat niet de dood maar wel het leven het laatste woord heeft. Het licht van de kaarsen, die wij hier ontsteken, wil dit geloof uitdrukken: een teken van hoop te midden van onze pijn bij dit afscheid.

Gebed om ontferming

Wanneer wij afscheid nemen van iemand die ons lief of vertrouwd is, beseffen we meer dan anders dat we tegenover hem/haar tekort zijn geschoten. Daarom bidden wij om ontferming.

(Heer ontferm U of Kyrie kan gezongen of gebeden worden)

Openingsgebed

Bij het begin van deze viering willen wij ons ook heel uitdrukkelijk voor God plaatsen. Hij is het die ons ook nabij blijft in deze moeilijke ogenblikken.

Deel 2: Dienst van het Woord

1. Lezing

Er is maar één lezing die aan het evangelie voorafgaat. De lector kondigt de lezing aan.
De lezing van het woord van God is van groot belang. Hierin wordt ons verrijzenisgeloof verkondigd. De bijbelse boodschap leert ons niet alleen de overledene liefdevol te gedenken, maar is ook een oproep tot getuigenis van christelijk leven.
Bij de keuze van de lezing houdt men rekening met de persoon van de overledene en/of met de omstandigheden van het overlijden. Een verwijzing naar de liturgische tijd van het jaar is ook zinvol en kan de keuze van de schriftlezingen inspireren.

2.Lied of psalm of muzikaal intermezzo

3. Het aanbrengen van het Evangelieboek

De voorganger neemt het grote Evangelieboek en draagt het voor zich uit naar de lezenaar.
De voorganger opent het boek op de plaats van de evangelielezing

4. Lezing uit het Evangelie

Wanneer het evangelie gelezen wordt staan we recht. Het is een uiting van respect voor Gods Woord.
De voorganger kondigt het spreken van de Heer aan met de woorden: ‘De Heer zij met u’, en wij antwoorden met ‘En met uw Geest’. Dan kondigt de voorganger aan uit welk evangelie gelezen wordt en wij antwoorden na de lezing met ‘Lof zij U, Christus’.
Het evangelieboek, het symbool van Christus, wordt bewierookt om zo Christus zelf te vereren die tot ons spreekt.

5. Homilie

Het getuigenis van ons verrijzenisgeloof is belangrijk.
De homilie is verkondiging van de christelijke boodschap over dood en leven.

6. Stille Tijd

7. Voorbeden en Onze Vader

We bidden niet alleen voor de overledene en voor de familie en kennissen, maar ook voor de grote noden van kerk en wereld.
Een eenvoudige acclamatie zorgt ervoor dat de deelname aan het gebed zo groot mogelijk is.  De lector besluit elke voorbede met: ‘Laat ons bidden’, waarop wij biddend antwoorden ‘Wij bidden U, verhoor ons Heer.’

Na de voorbeden nodigt de voorganger de gemeenschap uit om samen rechtstaande het Onze Vader te bidden.

Zusters en broeders,
zoals Jezus zelf in het uur van zijn dood
met groot vertrouwen
tot de hemelse Vader heeft gebeden,
zo willen wij in dit uur van afscheid met zijn woorden bidden.

Onze Vader, die in de hemel zijt
geheiligd zij uw naam
uw rijk kome
Uw wil geschiedde op aarde zoals in de hemel
geef ons heden ons dagelijks brood
en vergeef ons onze schulden,
zoals ook wij vergeven aan onze schuldenaren
en leid ons niet in bekoring,
maar verlos ons van het kwade

Want van u is het koninkrijk en de kracht

En de heerlijkheid in eeuwigheid 
Amen

Deel 3: De afscheidsliturgie

Groet aan de overledene

Hier nodigt de voorganger de aanwezigen uit om letterlijk en figuurlijk een stap voorwaarts te zetten naar de overledene toe.
Wij worden uitgenodigd op een waardige en eerbiedige manier de overledene te groeten en eer te betuigen voor al hetgeen hij/zij in zijn/haar leven betekend heeft.
Wij kunnen dit doen door rustig en respectvol naar voren te komen en onze hand op het kruisbeeld / kruisje met de naam van de overledene te leggen.  Voor christenen is dit een teken van ons  gelovig aanwezig zijn in deze viering. 
Het kruisbeeld is tevens een rechtstreekse verwijzing naar de figuur van Jezus, de Christus en Zijn manier  van leven.  We ontvangen hierbij het gedachtenisprentje als aandenken.

(ondertussen klinkt rustige achtergrondmuziek of orgel)

Woorden van afscheid/afscheidsritueel

Hier wordt de mogelijkheid geboden aan iemand van de familie / vrienden / verenigingsleven / werkomgeving hetzij in eigen naam, hetzij in naam van de organisatie, een afscheidswoord uit te spreken.
(al dan niet afgesloten met een lied dat, of muziek die expliciet verwijst naar het leven van de overledene).

Hier wordt de kist / urne enerzijds met doopwater als verwijzing naar het doopsel van de overledene besprenkelt en anderzijds bewierookt als teken van eerbied en waardering voor de overledene.  (hierbij staat iedereen eerbiedig recht)

Einde van de viering

Het kruisje met de naam van de overledene wordt op het altaar gelegd.  De voorganger nodigt de familie uit op de zondagseucharistie waarin dit kruisje zal opgehangen worden op een vaste plaats in de kerk.  Dit is een teken van verbondenheid met de grotere parochiegemeenschap.

Rond Allerheiligen zal de familie opnieuw uitgenodigd worden in de zondagsviering waar zij het kruisje van hun dierbare overledene mee naar huis kunnen nemen.

In processie naar buiten: voorganger en eventueel kruis voorop.  Ondertussen rustige muziek / CD.

Lees meer

Genezing van iemand die niet kan horen en spreken © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ Jezus helpt iemand die niet kan horen

icon-icon-artikel
Aren plukken © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ Een mens wordt niet slecht door wat hij eet

icon-icon-artikel
De Geest die levend maakt © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ De vrienden blijven bij Jezus

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook