Orgelkring Koksijde | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale Eenheid Ster der Zee Koksijde-Nieuwpoort

Pastorale Eenheid Ster der Zee Koksijde-Nieuwpoort

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Vieringen in Ster der Zee Contact Pastorale Eenheid Ster der Zee Koksijde Parochiekerken in Ster der Zee Koksijde Gastkoren 2024 in de O.-L.-V. ter Duinenkerk Trouwen in de Pastorale Eenheid Ster der Zee Koksijde Intenties aanvragen Communie aan huis Socio-culturele organisaties Internationaal Orgelfestival Koksijde 2025 Fotoboek
De Orgelkring Koksijde

Orgelkring Koksijde

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 8 maart 2016 - 19:48
Afdrukken

De Orgelkring Koksijde is een feitelijke culturele vereniging erkend door het gemeentebestuur van Koksijde

- Wie zijn wij?

De Orgelkring Koksijde werd als VZW opgericht op 6 december 1992 met volgende stichters : Lust Bernard (voorzitter), Paul Van Zeir (pastoor OLV ter Duinen), Filip Mullebrouck (onderpastoor OLV ter Duinen), Wim Van den Berge (student orgel), Alain Bourgeois (organist en secretaris-penningmeester).

In 2006 werd op eigen aanvraag de VZW Orgelkring Koksijde ontbonden door de handelsrechtbank te Veurne. De VZW was door de vernieuwde wetgeving op de VZW's te zwaar vonden. Aldus zijn wij overgegaan naar een feitelijke culturele vereniging erkend door het gemeentebestuur van Koksijde.

In de periode van 18 jaar werden ongeveer een 50 tal orgelconcerten
uitgevoerd op het Loncke-orgel dat in onze kerk werd geinstalleerd in 1991. Het orgel bestond oorspronkelijk uit 15 registers (instrumenten) maar werd voorzien voor 43 registers. In samenwerking met het gemeentebestuur van Koksijde onder leiding van Burgemeester Marc Vanden Bussche en de kerkfabriek O.-L.-Vrouw ter Duinen werd de uitbreiding van het kerkorgel goedgekeurd, en dit volgens een driejarenplan(2008-2011). Opdracht werd gegeven aan orgelbouwer Jan Lapon uit Diksmuide om de uitbreiding uit te voeren en in 2008 te voltooien. Lastenboek en technisch advies werden verzorgd door Jan Vermeire, organist van de Walburgakerk te Veurne.

Deze uitbreiding werd financiëel mogelijk gemaakt door :
- Het gemeentebestuur van Koksijde o.l.v. Burgemeester Marc Vanden Bussche
- De parochiegemeenschap OLV ter Duinen
- De vele vrienden van het orgel
- De orgelkring van Koksijde
- De serviceclubs : Rotary Nieuwpoort-Westhoek, Rotary Diksmuide-Westkust, Ronde Tafel 65-De Panne, Fifty One Nieuwpoort-Westkust, Lions De Panne- Westkust.

Omdat bij de uitbreiding en voltooiing van een kerkorgel zich enkele kleine schoonheidsfoutjes kunnen voordoen werd door de kerkfabriek beslist om de officiële inhuldiging van het kerkorgel te verschuiven naar 2011. Op maandag 15 augustus 2011 werd het orgel in de O.-L.-Vrouw ter Duinenkerk plechtig ingehuldigd. Na een kort academisch gedeelte, verzorgd door burgemeester Marc Vanden Bussche en orgeladviseur Jan Vermeire, werd het kerkorgel door pastoor-moderator Lieven Gistelinck ingezegend. De inhuldigingsplechtigheid werd afgesloten met een prachtig orgelconcert verzorgd door organist Steven Verplancke, Hilde Coppé (sopraan), Bart Coppé (trompet) en Jan Vermeire (organist). Zij brachten werken van J.S. Bach, A. Scarlatti, G. Pergolesi, A. Vivaldi, H. Purcell,... Het geheel werd afgesloten met een receptie aangeboden door het gemeentebestuur in het casino van Koksijde.

- Samenstelling bestuur

Ere-voorzitter: Bernard Lust

Voorzitter: Carlo Wouters, carlo.wouters@skynet.be

Organist en artistiek directeur: Jan Vermeire, janvermeire@telenet.be

Secretaris: Mieke Persyn

Penningmeester: Claude Meersseman

Leden : Pastoor Lieven Gistelinck, Luc Callebert, Albert Verstraete, René Vandenberghe, Werner Mallengier, Gabriël Van Canneyt en Greet Vandenhoute
 

- Historiek en descriptie van het orgel

Orgelbouw: Loncke, Zarren-Kortemark (1991)
Uitbreiding: Jan Lapon, Diksmuide (2010)

Met de bouw van het orgel werd begonnen in 1991 door de firma Loncke uit Zarren. Het project bleef in een eerste fase steken en slechts een klein gedeelte van het orgel werd uitgebouwd, namelijk 15 registers verdeeld over 2 klavieren en pedaal, ruim onvoldoende voor deze grote kerk.

In 2006 werd besloten om het orgel af te werken tot een volwaardig instrument, geschikt voor de eredienst in deze kerk met heel veel bezoekers uit binnen- en buitenland, en met de bedoeling om een heus orgelfestival uit de grond te stampen. Koksijde is immers een gemeente die zich op cultureel vlak heel sterk profileert. Er werden 5 orgelbouwers aangeschreven om een project in te dienen, en Jan Lapon uit Diksmuide werd door de kerkfabriek weerhouden om het uit te voeren.

Het orgel kreeg in totaal 43 registers verspreid over 3 klavieren en pedaal, volgens wat men in het Duits het "Werkprinzip" noemt: de innerlijke bouw van het instrument is duidelijk af te lezen aan de buitenkant: het rugpositief zit in de balustrade, het groot orgel boven het hoofd van de organist, en het bovenwerk helemaal bovenaan, en het pedaal aan weerszijden.

Het originele plan om een zwelwerk toe te voegen werd verlaten, omdat de klankuitstraling naar de kerk toe niet ideaal zou zijn. We opteerden voor een rugpositief, wat visueel een grote verbetering was. Ook muzikaal paste het beter bij het neobarokke basisconcept, ook naar klavieraanleg toe.

De barokke krullen werden van de kasten verwijderd omdat ze niet pasten in de modernistische architectuur van de kerk, en vervangen door hedendaags snijwerk. Alle pijpwerk van Loncke werd geherintoneerd. De mechanische aanleg werd herzien en veel lichter gemaakt.

De inspeling vond plaats op 15 augustus 2011 voor een volle kerk.

Jan Vermeire
Organist - titularis

Orgel 15 registers
Huidig orgel 43 registers
Vorige Volgende

- Dispositie orgel Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk Koksijde

De dispositie is het geheel van registers, speelhulpen, manueelverdeling en technische details van een orgel.

Een dispositie wordt voor elk te bouwen orgel apart door de orgelbouwer in ruggespraak met de opdrachtgevers vastgesteld. Disposities onderscheiden zich onder andere door de tijdgeest en muzikale stromingen. Andere factoren zijn het doel waar het orgel voor bestemd is

II Hoofdwerk (C-g³)         I Rugpositief (C-g³)

Gedekt 16 *                        Gedekt 8 *
Prestant 8                          Prestant 4 *
Gamba 8                            Woudfluit 4 *
Roergedekt 8                      Nazaard 2 2/3 *
Oktaaf 4                             Oktaaf 2 *
Spitsfluit 4                          Terts 1 3/5 *
Kwint 2 2/3 *                       Larigot 1 1/3 *
Oktaaf 2                             Cornet 3 r. * 
Cornet 5 r. *                        Vulwerk IV *
Vulwerk IV                          Kromhoorn 8 *
Cymbel III *                         Tremulant *
Trompet 8 *
Schalmei 4 *

III Bovenwerk (C-g³)       Voetwerk (C-f¹)

Principaal 8                         Prestant 16
Gedekt 8                             Gedektbas 16
Prestant 4                           Oktaafbas 8 *
Roerfluit 4                            Gedekt 8 *
Nazaard 2 2/3 *                    Koraalbas 4 *
Oktaaf 2                              Mixtuur III *
Fluit 2 *                               Bazuin 16 *
Terts 1 3/5 *                        Trompet 8 *
Cymbel III
Hobo 8 *
Vox Humana 8 *

Koppels

Voetwerk + I
Voetwerk + II
Voetwerk + III
II + I
II + III
I + III

* Nieuw register (Jan Lapon, 2011)

- Onze organisten

  Organist - titularis Jan Vermeire is titularis van de Onze Lieve Vrouw ter Duinenkerk en dirigent van het Onze Lieve Vrouw ter Duinenkoor.

 Jan Vermeire (° 1968) studeerde orgel bij Robert Deleersnyder aan de Muziekacademie van Veurne en later bij Hubert Schoonbroodt aan de Franstalige afdeling van het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel. Hij volgde daarnaast regelmatig les bij de Hongaars-Weense muziekpedagoge Hedda Szamosi. Hij studeerde koordirectie bij Florian Heyerick aan het Koninklijk Conservatorium van Gent. Hij wordt vaak gevraagd als concertorganist in binnen- en buitenland. In de voorbije jaren was hij te gast op heel wat prestigieuze orgelfestivals.

Jan Vermeire is nauw betrokken bij verschillende culturele organisaties in de Westhoek. Hij is artistiek adviseur van het Internationaal Orgelfestival van Veurne. Hij is verder zeer actief in Frankrijk als artistiek directeur van het Festival International d'Orgue en Flandre, het orgelfestival van Frans-Vlaanderen. Hij was de vaste dirigent van het Beauvarletkoor Koksijde van 1995 tot 2007. Met dit koor bracht hij heel wat grote producties. Hij is dirigent van de gregoriaanse Schola Furnensis Henricus Beauvarlet.

Hij is lid van de Adviescommissie Muziek van de Provincie West-Vlaanderen en van de provinciale werkgroep orgel.

Hij realiseerde meerdere cd-opnames op Vlaamse orgels, o.a. op het fraai gerestaureerde Van Peteghemorgel van Stavele. Naar aanleiding van Klara in Veurne in het Pinksterweekend van 2005 verscheen een cd, opgenomen op het historisch Van Peteghemorgel van het Sint-Jansgasthuis in Veurne, afgewisseld met gregoriaanse gezangen door de heren van het Vlaams Radio Koor. De Nederlandse Radio 4 (NCRV) verzorgde een reeks uitzendingen met Jan Vermeire op historische orgels in West-Vlaanderen. In 2008 maakte hij een cd met het Ottone Brass Quintet, opgenomen op het prachtige Woehlorgel in Cuxhaven (DE) met werken van Alexandre Guilmant, César Franck, Léon Boëllmann en Camille Saint-Saëns. In het najaar van 2009 kwam een cd uit van het historische Jacobus Van Eyndeorgel (1716) in Ver-Assebroek (Brugge) met muziek van Sweelinck, Browne, Cornet, Martín y Coll en anonieme Vlaamse meesters.

Jan Vermeire werkt regelmatig samen met verschillende ensembles en solisten: Petra Vermeersch & Co (dansproductie "Het Orgelt"), Alain De Rudder (trompet), Ilse Vromans (fluit en traverso), Valérie Rijckmans (harp), Hilde Coppé (sopraan), Lieve Maertens (mezzo-sopraan), Ottone Brass Quintet, Euterpe Baroque Consort, Ex Tempore (cd met werk van de familie Scarlatti).

Link naar de website van organist Jan Vermeire

 

  Gastorganist Robert Hostyn is de gastorganist van de Onze Lieve Vrouw ter Duinenkerk.

Robert Hostyn volgde notenleer en piano aan het Conservatorium te Oostende. Deed hogere muziekstudies aan de Koninklijke Conservatoria van Gent (eerste prijs notenleer), Brussel (eerste prijs muziekgeschiedenis) en het Lemmensinstituut te Leuven (eerste prijzen harmonie, orgel en pedagogisch getuigschrift). Hij volgde masterclasses bij Bernard Winsemius (Noord-Duitse orgelliteratuur), Ewald Kooiman en Kees van Houten (J.S. Bach), Ludger Lohmann (Bach en Reger) en Martin Haselböck (Italiaanse literatuur uit de 17de eeuw).
Trad op als begeleider en solist in binnen- en buitenland, was studiogast in het orgelmagazine van Radio3 en verleende zijn medewerking aan de orgelconcerten van Radio3 in Oostende (1999), aan de jaarlijkse 'Dag van het Orgel in Vlaanderen', aan de orgelconcerten ter gelegenheid van het J.S. Bachjaar in Gent enz.
Schreef een biografie over August Maekelberghe (1975), de Amerikaanse organist, componist en dirigent van Vlaamse afkomst, en een reeks bijdragen over historiek en bouw van Oostendse orgels in 'Het Historisch Orgel in Vlaanderen' (Uitg. Bestuur van Monumenten en Landschappen). Hij was van 1972 tot vorig jaar leraar aan het Oostends Conservatorium.

Jan Vermeire
Robert Hostyn
Vorige Volgende

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid Ster der Zee Koksijde-Nieuwpoort

Meer

Cultuur
Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Guido Vanheeswijck © CCV Hasselt
readmore

Online leertraject met Guido Vanheeswijck

icon-icon-artikel
Een blik op de originele partituur van Messiah. © Wikipedia
readmore

Ervaar Händels ‘Messiah’ intenser met deze luisterwijzer

icon-icon-artikel
Dirk Arts, Zanzibar / Olivier Lins, voorzitter Kerkfabriek Sint-Carolus Borromeus / Schepen van Toerisme Koen Kennis / Schepene van Cultuur en erediensten Caroline Bastiaens / Pastoor van Sint-Carolus Borromeus Rik Hoet / Erwin Lauriks, Werkmmaat VZW © Zanzibar
readmore

Gegidste combiwandeling aan Sint-Carolus Borromeus en De Ruien

icon-icon-artikel

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook