Kleurrijk jaar: Stille Zaterdag | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Graag samen

Graag samen

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wie zijn we? De visie achter 'Graag samen' Groeien naar een inclusieve gemeenschap voor jong een oud Weetjes en praktische tips voor intergenerationele activiteiten Ik ben 'graag samen' en zoek inspiratie voor mijn gezin Ik ben 'graag samen' en zoek inspiratie voor mijn gemeenschap Kleurrijk jaar. Een mozaïek van impulsen voor thuis Manna ~ Het Oude Testament hertaald voor kinderen Mosterdzaadjes ~ Kinderen proeven thuis van Bijbelverhalen Impulsen voor huisliturgie met kinderen Samen op tocht Samen aan tafel bij doopsel, eerste communie, vormsel, jubileum Intergenerationele huwelijksvoorbereiding en relatieverdieping Samen groeien naar een nieuw begin – een reeks over vergeving Verhalen van God en mensen – Godly Play met en voor gezinnen 'Graag samen' financieel steunen Naar IDGP-Gezinspastoraal Vlaanderen
Stil mysterie © Hilde Pex

Kleurrijk jaar: Stille Zaterdag

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 25 maart 2025 - 10:03
Afdrukken
Stille Zaterdag is een dag van verstilling en wachten. In deze impuls staan we stil bij onze eigen kwetsbaarheid en bij lichtpuntjes van hoop.

De Kerk wacht bij het graf van Jezus, hoopvol uitziend naar de verrijzenis. 

blauw-huis-hp.jpg

Blauw impulshuis © IDGP vzw

Zomaar een dag

rood-huis-hp.jpg

rood impulshuis © IDGP vzw

Bij ons thuis

oranje-huis-hp.jpg

Oranje impulshuis © IDGP vzw
Rondom ons

groen-huis-hp.jpg

groen impulshuis © IDGP vzw
De eigen kleur van Stille Zaterdag

wit-huis-hp.jpg

Wit huis © Hilde Pex
Terug naar het overzicht:
Kleurrijk jaar. Een mozaïek van impulsen

blauw-huis-hp.jpg

Zomaar een dag

Sinds enkele jaren heb ik de ziekte van Ménière. Of toch iets in die aard. Wanneer ik op een plek kom met veel prikkels – en zeker geluidsprikkels – word ik helemaal duizelig. Bovendien hoor ik alles veel scherper en luider dan ‘gewone’ mensen. Ik kreeg de raad om zoveel mogelijk drukte en lawaai te vermijden.

In de toepassing van die wijze raad is me door de jaren steeds meer opgevallen hoe druk en lawaaierig onze samenleving is. In een supermarkt klinkt het geluid van winkelkarretjes, pratende mensen, kassabiepjes en achtergrondmuziek door elkaar heen. In cafés, restaurants, op recepties en op feesten klinkt het geroezemoes voor mij oorverdovend. Onze uitgelaten kinderen doen mijn hoofd soms tollen.

Noodgedwongen ga ik steeds op zoek naar rustige plekjes. In het begin – en nu nog soms – voelde dat vrij eenzaam. Alsof de winterse rust van de natuur altijd in mijn leven aanwezig moet zijn. Ik mis de gezelligheid van zomerse terrasjes en de uitbundigheid van zomerse festivals. Ik mis het geklets van veel vriendinnen samen, het gejoel van kinderen in het zwembad en de vibes van onze percussiegroep.

Toch word ik gaandeweg creatiever. Zoals met Lichtmis het licht in de duisternis wordt gevierd, zo laat ik het steeds meer ‘zomeren’ in mijn rustige winterbestaan. Ik nodig kleine groepjes mensen uit bij mij thuis. Ik ga met vriendinnen wandelen in het bos. Mijn man filmt het dansoptreden van onze dochter zodat ik het nadien samen met haar en met heel wat decibels minder kan bekijken en beluisteren.

Het ligt er maar aan hoe je kijkt. Als de gewone dingen niet meer vanzelfsprekend zijn, zijn er nieuwe kansen.

Je wordt creatiever en je ontdekt andere dingen. Ergens is het altijd wel een beetje bijna-Pasen, hoe klein ook.

Als je het maar laat zomeren.

Sylvie

rood-huis-hp.jpg

Bij ons thuis

Ziekte, teleurstellingen, overlijden, echtscheiding, leermoeilijkheden, beperkingen, … elk gezin krijgt er vroeg of laat mee te maken. Het brengt steeds allerhande gevoelens met zich mee. Het kan goed zijn als je daar als gezin tijd en ruimte voor kunt maken.

gevoelsfles-sdr.jpg

Gevoelsfles © Sylvie De Ruyck

Kinderen die graag iets over hun gevoelens vertellen, maar hier geen woorden voor vinden, kunnen een ‘gevoelsfles’ maken die ze met gekleurde kralen vullen. Elke kleur staat voor een gevoel, bijvoorbeeld: rood = boos, blauw = verdrietig, enzovoort. Elke avond kunnen zij een gekleurd kraaltje toevoegen aan de fles. Zo kan een kind stilstaan bij zijn gevoelens en kan het aan anderen tonen welk gevoel die dag overwegend aanwezig was. Dit kan een goede manier zijn om elkaar wat beter te begrijpen.

(Inspiratie voor deze werkvorm: de opdracht 'Een fles vol gevoelens' in Craenhals E., Geyskens, E., Hart op slot, Davidsfonds/Infodok, 2018, p. 85.)

oranje-huis-hp.jpg

Rondom ons

Meestal vertellen we aan anderen graag over wat er goed loopt. Je eigen kwetsbaarheid laten zien, is veel moeilijker. Toch kan het goed doen om elkaar eens te vertellen waar je zoal op stoot. Dat kan in een ernstig gesprek, maar evengoed met een kwinkslag of een anekdote.

Het is vaak een opluchting om te horen dat je niet de enige bent die maar wat ploetert en het leert je om dingen te relativeren.

Kwetsbaarheid tonen moet je leren. Je kan met jezelf een afspraak maken dat je meer je kwetsbare kant toont wanneer je tien keer over ‘geslaagde zaken of leuke dingen’ hebt verteld. Bedank ook anderen die zich kwetsbaar tonen voor de moed om iets aan jou toe te vertrouwen.

groen-huis-hp.jpg

De eigen kleur van Stille Zaterdag

Meer achtergrondinformatie over de eigenheid van Stille Zaterdag vind je in:

Wat betekent Stille Zaterdag? Je Complete Goede Week Gids

Stille Zaterdag ... verstillen en wachten (ICL)

De paaswake, een doortocht (ICL)

Gepubliceerd door

Graag samen

Meer

Veertigdagentijd en Pasen
Gezin
Spiritualiteit
Artikel
Stille Zaterdag

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Impulsenmozaïek voor een kleurrijk jaar © Hilde Pex
readmore

Kleurrijk jaar. Een mozaïek van impulsen

icon-icon-artikel
Het licht schijnt achter het kruis © Liesbeth Corvers
readmore

Kleurrijk jaar: Pasen

icon-icon-artikel
Elke week een Bijbelverhaal © Roel Ottow
readmore

Evangelie van nu zondag voor kinderen (Mosterdzaadjes)

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook