Wat staat er met de Sint-Lambertuskerk te gebeuren? | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Federatie Antwerpen-Noord

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wekelijkse missen Kalender met speciale missen en andere evenementen Biechten Contactgegevens voor elke parochie Eerste communie en Vormsel Doopsel, huwelijk, uitvaart en ziekenzalving Het Onthaal (voedsel- en klerenbedeling) Parochie Heilig Hart (Stationsbuurt) en Belarussische gemeenschap Parochie OLV-Boodschap (Luchtbal) Parochie St-Amandus (Seefhoek) Parochie St-Eligius (Stuivenberg) Parochie St-Lambertus (Dam) Parochie St-Willibrordus (Kerkstraat) en Armeense gemeenschap Minderbroeders Kapucijnen (Ossenmarkt) Kerkschip Sint-Jozef (Eilandje) Don Boscokapel (Stuivenberg) Sint-Catharinakerk (Begijnhof)

Wat staat er met de Sint-Lambertuskerk te gebeuren?

icon-icon-nieuws
Gepubliceerd op maandag 1 februari 2021 - 22:17
Afdrukken
Heel wat geruchten doen de ronde over wat er nu staat te gebeuren met onze kerk.

Graag willen we wat verduidelijking brengen, want binnenkort gaan er wel degelijk stappen gezet worden rond de toekomst van de Sint-Lambertuskerk.

Zoals geweten is sinds oktober 2019 onze kerk gesloten. De veiligheid in het gebouw kon niet meer gegarandeerd worden. Tot het begin van de coronacrisis konden we nog samen vieren in het parochiehuis, maar ook dat kan nu niet meer, want de ruimte is onmogelijk coronaproof te maken. Voor velen het dieptepunt van een lange geschiedenis (meer dan tien jaar) rond het zoeken naar een oplossing voor ons gebedshuis.

Even terugkijken

De start van deze geschiedenis was het ogenblik waarop zich dringende herstellingswerken aandienden voor onze kerk. Als parochie zelf konden wij dit niet bekostigen en zochten dus wegen naar financiering en dat was geen eenvoudige opgave. Met vallen en opstaan en veel overleg konden we enkele stappen zetten, maar een definitieve oplossing en een grondige herstelling zaten er niet in omwille van o.a. vragen rond de toekomst van onze kerk nu er minder kerkbezoek is in onze wijk.

Ideeën en meningen rijpten en zo groeide de idee om eens wat dieper na te denken over die toekomst. Daarvoor werd een ruimer project op gang getrokken, waarin ook het parochiecentrum en andere parochielokalen zouden betrokken worden. In overleg met stedelijke overheid, bisdom en parochie werd een haalbaarheidsstudie opgestart in 2015. Dit resulteerde in een voorstel met ideeën rond de toekomst van kerk en parochielokalen op den Dam. Het was toen augustus 2016.

Ondertussen werd op het niveau van het bisdom en de stedelijke overheid een parochiekerkenplan uitgewerkt voor heel de stad Antwerpen. Hierin werd voor iedere kerk van de stad Antwerpen (in totaal meer dan 60 kerken) vastgelegd welke noden en opties er toekomstgericht zijn voor de kerken in de stad Antwerpen.

In dit plan van 2016 werd voor onze kerk voorgesteld om vertrekkend van het opgemaakte rapport verder na te denken over een hele aanpak voor onze kerk en de omliggende gebouwen. Zo kwamen er gesprekken op gang tussen Kerkbestuur, Parochie en Elegast (gebruikers van het oude schoolgebouw) en dat resulteert nu in het zoeken naar een erfpachter voor het geheel.

Wat betekent dit?

We gaan op zoek naar iemand (een persoon of een bedrijf of …) die op de gronden van kerk, parochielokalen en het oude schoolgebouw, waarin Elegast is huisgevest, bereid is om via een erfpachtovereenkomst een nieuw project uit te werken. Dit project moet zeker het volgende inhouden: een nieuwe gebedsruimte en een ruimte waarin de huidige werking van Elegast kan verder gezet worden en dit zo mogelijk met behoud van de kerktoren en (een gedeelte van) de kerk. Daarnaast kan deze persoon of dit bedrijf het geheel verder invullen met bv. woningen en met eigen initiatieven.

Wat staat er nu te gebeuren?

Eén dezer dagen (of weken) wordt deze oproep voor een erfpachter publiek gemaakt en kunnen kandidaten zich inschrijven en een voorstel doen. Verwacht wordt dat deze kandidaten een stevig voorstel doen en dus dat het nog wel wat tijd zal vragen alvorens die voorstellen er zullen zijn, want er dient met nogal wat rekening gehouden te worden zowel wat betreft onze verlangens als wat betreft de voorwaarden die gesteld worden vanuit overheidsdiensten.

Eens de voorstellen er zijn zullen kerkbestuur, parochie en Elegast met ondersteuning van deskundigen en van de diensten van bisdom en stad een keuze maken. En dan kan er concreet werk gemaakt worden van de realisatie van een project.

Vandaag wordt dus een belangrijke stap gezet, maar het zal toch nog wel even duren alvorens er iets zal veranderen aan onze kerk.

Kerk van Sint-Lambertus, Antwerpen-Dam

Gepubliceerd door

Federatie Antwerpen-Noord

Meer

Kerk in Vlaanderen
Nieuws

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Bisschoppenconferentie van België © IPID
readmore

Katholieke Kerk tegen geweld op en discriminatie van lgbti+'ers

icon-icon-persbericht
Meer dan 1 op 5 Vlamingen las in 2022 Kerknet of Kerk & Leven
readmore

Meer dan 1 op 5 Vlamingen leest Kerknet of Kerk & Leven

icon-icon-nieuws
Bisschoppenconferentie van België © IPID
readmore

Bisschoppen over verregaande verruiming toegang tot abortus

icon-icon-persbericht

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook