Doortocht met Godly Play ~ Alternatief vastendoek | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
H. Claraparochie Eeklo - Kaprijke - Sint-Laureins

H. Claraparochie Eeklo - Kaprijke - Sint-Laureins

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Contacteer de Claraparochie Wie is wie? Heilige Clara van Assisi? Vieringen Doopsel Eerste communie Vormsel Godly Play
      Godly Play op zondagOnline impulsenAlgemene info over Godly Play
      Jokri - misdienaars Kerk & Leven (Parochieblad) Inspiratie - informatie Foto's Vaak gestelde vragen (FAQ) Naar de website van het dekenaat Eeklo
Alternatief vastendoek met Godly Play materiaal. © Joke Vermeire

Doortocht met Godly Play ~ Alternatief vastendoek

icon-icon-blog
Gepubliceerd op woensdag 10 maart 2021 - 8:00
Afdrukken
Iedere week kruipt een parochiaan in de pen voor Kerk & Leven én voor onze parochiewebsite. Deze week: Tim Vanmechelen en Joke Vermeire.

Heeft u de vastenreeks Doortocht van Kerk & Leven en Kerknet al ontdekt? Zeven weken lang vormen een artikel in Kerk & Leven en een online bijdrage op Kerknet een complementair duo met deze week het thema ‘hongerdoek’ of ‘vastendoek’. Spontaan denken we terug aan het vastendoek dat we, enkele jaren geleden, samen met een handvol jongeren gemaakt hebben. (Lees meer daarover.)

Verf en penselen blijven dit keer netjes opgeborgen. De zondagslezingen tijdens de veertigdagentijd én het vele materiaal van Joke, verzameld in de Godly Play ruimte in ’t Kerkplein, vormen de basis voor een symbolische vastencollage, ons alternatief vastendoek …

Traditie van het vastendoek

In de Middeleeuwen kent men het gebruik om tijdens de veertigdagentijd de plaats waar het altaar staat met een groot doek of gordijn af te scheiden van de rest van de kerk. Daarmee verbergt men de pracht en praal van het koor, want een rijkelijk versierde kerk strookt niet met een periode van vasten, bidden en solidariteit. Vergelijkbaar met glasramen brengt men op een beperkte oppervlakte diverse Bijbeltaferelen samen als een geconcentreerd stripverhaal om vervolgens hun betekenis uit te leggen aan (ongeletterde) gelovigen. Het woord ‘vastendoek’ of ‘hongerdoek’ verwijst onmiskenbaar naar de veertigdagentijd. Na de Franse Revolutie gaat de traditie verloren om  rond 1976 opnieuw opgepikt te worden door de Katholieke Kerk in Duitsland, waar enkele kunstenaars hedendaagse vastendoeken maken.

Alternatief vastendoek met Godly Play materiaal. © Joke Vermeire


Geloven, vertrouwen en intreden in Gods verbond

Tijdens de eerste drie zondagen van de veertigdagentijd worden we doorheen de lezingen uitgenodigd om te geloven (eerste zondag), te vertrouwen (tweede zondag) en in te treden (derde zondag) in het Verbond dat God met ons wil aangaan. Laten we nu een eerste blik werpen op het Godly Play vastendoek. Een afbeelding van licht en donker uit ‘De schepping’, elementen uit ‘De ark en de vloed’, het water van ‘Het doopsel’, het gelaat van Jezus in de woestijn uit ‘De gezichten van Pasen’ wijzen ons de weg naar het geloof in Gods Verbond. Het vertrouwen in Gods Verbond drukken we vervolgens uit door het vuur en de ram uit ‘Het verhaal van Abraham’ en de drie mensen (‘het volk van God’) geplaatst op een berg die de gedaanteverandering van Jezus symboliseren. Om in te treden in Gods Verbond zijn we onder andere de wet indachtig door Mozes gegeven, hier voorgesteld door de woestijnzak met in het zand een tafereel uit ‘De uittocht’ en daarnaast het rode hart met daarin de tien geboden uit ‘De tien beste wegen’.


Leven in Gods licht en met Hem in ons hart

Op de derde en de vierde zondag gaan enkele lezingen over de tempel. Het gelijknamig bouwwerk uit ‘De ark en de tempel’ verwijst hier naar Jezus’ oproep om geen markthal te maken van zijn Vaders huis én naar de ontheiligingen in de tempel, zoals beschreven in het Tweede Boek Kronieken. Tijdens de vijfde zondag worden we uitgenodigd om God toe te laten in ons eigen hart. Daarbij knipogen we opnieuw naar het hart uit ‘De tien beste wegen’. In het evangelie van die zondag klinkt dat de graankorrel veel vrucht voortbrengt wanneer die sterft in de aarde. Daarop alluderen zowel het gebroken paarse kruis uit ‘Het mysterie van Pasen’ als het groene plantje, rechts naast het kruis.


De doortocht van Palmzondag naar Pasen

Bovenaan het vastendoek verwijzen we naar taferelen uit het Oude Testament. Links, rechts en onderaan het kruis vinden we schakels naar het Nieuwe Testament: Jezus in de woestijn, de gedaanteverandering, de tempel, de grote stad uit ‘Jezus en Jeruzalem’. Onderaan, van links naar rechts, zien we diverse symbolen die ons meenemen op doortocht tijdens de Goede Week: de intocht in Jeruzalem op Palmzondag, de voetwassing en de instelling van de eucharistie op Witte Donderdag, het lijden en sterven van Jezus op Goede Vrijdag, het gesloten graf op Stille Zaterdag en het open graf op Paaszondag.

Centraal refereren we meermaals naar de doortocht van duisternis naar licht, naar de doortocht van lijden en dood naar nieuw leven.

Het gebroken paarse kruis, de figuur van de verrezen Christus uit ‘De Heilige familie’ en de ontstoken paaskaars zijn allen tekenen van de hoopvolle paasboodschap dat het leven zo veel sterker is dan de dood!


Hedendaagse link?

Het Godly Play materiaal is natuurlijk wat het is. In ons alternatief vastendoek is er erg veel te zien, maar op het eerste zicht ontbreekt een hedendaagse invulling of een link met de actuele samenleving. Of toch niet helemaal?Want wie zich wat verdiept in de verhaalmethode van Godly Play stelt in haar achterliggende motieven onder andere een principe van duurzaamheid vast. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de keuze voor duurzame materialen zoals hout, … Verder is het Godly Play materiaal in een ruimte er nooit voor zichzelf. Zichtbaar uitgestald om veelvuldig gedeeld te worden door verteller en kinderen. En over ‘delen’ en ‘duurzaamheid’ in de samenleving durven we al eens te reflecteren in de veertigdagentijd.

Als u er klaar voor bent, werp dan gerust alleen of samen met de (klein)kinderen een tweede of een derde blik op het alternatief vastendoek. Vast(en) zeker dat er nog veel te ontdekken valt!


Tim Vanmechelen en Joke Vermeire


Bronvermelding

  • www.liturgie.be - 40 dagen groeien van duisternis naar licht
  • www.bijbelin1000seconden.be - Hongerdoek
  • www.godlyplayvlaanderen.be
Hongerdoek Jokri+ Eeklo  © Tim Vanmechelen

Zelf aan de slag!

We lanceren een oproep om creatief aan de slag te gaan en dagen jonge gezinnen met kinderen, catechese- of jongerengroepen, scholen, …  uit om zelf een ‘hongerdoek’ te maken. Een mooie stifttekening, een wit doek of canvas beschilderen, een collage van slogans uit tijdschriften of afbeeldingen, … Alles kan en alles mag!

  • Ook IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen zet je op weg. Lees meer. 

Gepubliceerd door

H. Claraparochie Eeklo - Kaprijke - Sint-Laureins

Meer

Blog
Veertigdagentijd
vasten
vastendoek
hongerdoek
Godly Play

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hongerdoek Jokri+ Eeklo  © Tim Vanmechelen
readmore

Jokri+ haalt hongerdoek van onder het stof

icon-icon-inspiratie
Godly Play in de H. Claraparochie © Joke Vermeire
readmore

Godly Play in de Claraparochie

icon-icon-evenement
Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook