Ontstaan van het bedevaartsoord Kerselare | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Parochie Oudenaarde

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Agenda Aanvraag misintentie Eerste Communie Gebed en bezinning Zondagse afspraak Graag kerkelijk huwen? Je kindje laten dopen Kerken in Oudenaarde Kerk & leven Kerselare Overlijden Parochiezalen Parochieploeg Secretariaat Vieringen in Oudenaarde Vormselcatechese Dekenaat Oudenaarde Reageer
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Agenda Aanvraag misintentie Eerste Communie Gebed en bezinning Zondagse afspraak Graag kerkelijk huwen? Je kindje laten dopen Kerken in Oudenaarde Kerk & leven Kerselare Overlijden Parochiezalen Parochieploeg Secretariaat Vieringen in Oudenaarde Vormselcatechese Dekenaat Oudenaarde Reageer

Ontstaan van het bedevaartsoord Kerselare

Laatste aanpassing op donderdag 20 april 2023 - 15:06
Afdrukken

Het Miraculeus Beeldje met het eerste kapelletje

In 1441 plaatste Rogier Van Brakel, pastoor van Volkegem, een ongekunsteld houten Liefvrouwbeeldje in een nis van zijn woning. Het is slechts 30 cm hoog. Maria draagt haar kindje op beide handen. Ze reikt ons Jezus aan, uitnodigend en toch vriendelijk. Men noemt haar de "Zoete Lieve Vrouwe". Pastoor Rogier Van Brakel sterft in 1452.

9700_kerselarebeeld.jpg

Miraculeus beeldje Kerselare

Op 18 oktober 1452, feest van Sint-Lucas, laat Jonkvrouw Catharina Van Brakel, zuster of nicht van de pastoor, het beeldje te Edelare ophangen in een kerselaar langs de drukke weg Oudenaarde - Geraardsbergen.

In 1453 bij de Slag van Gavere waren het beroerde tijden. Daarom brachten de inwoners van Oudenaarde het beeldje in veiligheid terwijl kunstschilder Geeraard de Tavenier het versierde. Op kerstavond 1454 werd het teruggebracht, stadsgenoot en glazenmaker Arent Vaere, maakte er een glazen kastje voor. De Zoete lieve Vrouwe hangt terug veilig in de kerselaar. (het eerste mirakel gebeurt in 1455)

In 1455 werd de kerselaar druk bezocht. Om de bedevaarders te beschutten, bouwt een groep die zich "Proviseurs" noemen. (Latijn: provisor = die in noodwendigheid voorzien) een kapelletje naast de kerselaar. De eerste mis werd er op 3 mei 1455 opgedragen. Kaarsen en ex-voto's zijn de stille antwoorden van verhoord gebed, het zijn dankbare en onloochenbare getuigen.

In 1459 brandt het kapelletje volledig af. Het beeldje in de kerselaar er naast blijft miraculeus gespaard.

Een nieuw en groter Kapelletje wordt ingewijd

Een comité besluit om een nieuw en groter kapelletje te bouwen. De oude kerselaar wordt omgehakt en op die plaats komt de kapel. Het lieve Vrouwbeeldje hangt op dezelfde plaats met de kerselaar in gedachten.

Kapel1455.jpg

Kapel in 1455

Op zaterdag 3 mei 1460, feestdag van de Heilige Kruisvinding, werd het kapelletje ingewijd door Heer Jan van Bourgondië, bisschop van Kamerijk. De verjaardag van deze kerkelijke plechtigheid wordt nu nog steeds gevierd. leder jaar begint op de zondag volgend na 3 mei de negendaagse novene, topdagen voor Kerselare.

Het worden nu echte bedevaarten en Kerselare is uitgegroeid tot een symbool van het bewogen geloof!

Ook de hoogste gezagdragers komen naar Kerselare zoals: Maria van Bourgondië, Margaretha van Oostenrijk, Karel V, Habsburger en kleinzoon van Maximiliaan, Filips II zoon van Karel V. … dit onderlijnt toch wel de betekenis van Kerselare.

Er hangt een krokodil in de kapel

Het enige dat wij over deze "ex voto" met zekerheid weten, komt uit deze weinige regels der "Chronyke van Oudenaarde": Mr Joos de Joigny, heere van Pamele starf de XI en september 1555, hij hadde geweest tot Hierusalem ende bracht van daer de crocodille die te Kerselaere in de Capelle hanght.”

De echte krokodil hing in de kapel tot onder de Franse Revolutie; toen werd zij vervoerd naar het museum van de Hogeschool te Gent waar zij tot stof is vervallen. In 1860 werd een houten beschilderde krokodil in de kapel gehangen ter herinnering, die echter in de brand van 1961 bleef.

Een nieuwe Kapel zo groot als een kerk

In 1570 laat Jacob de Joigny, zoon en opvolger van Joos (die de krokodil meebracht), een nieuwe kapel bouwen zo groot als een kerk. Het oud kapelletje blijft er aangeplakt bijstaan als een rechter arm tegenover de nieuwe beuk en het koor die er bij kwamen.

Iedereen vraagt zich af waarom Jacob zo een grote kapel liet bouwen, is het uit dankbaarheid dat zijn vader aan de dood is ontsnapt, of gaat het om schuldherstel? Het kan ook wel zijn dat baron Jacob enkel de gedachte of de wil of de belofte uitvoerde van zijn overleden vader, die reeds zijn eerbied en dankbaarheid liet blijken door de krokodil aan te bieden aan Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare.

Mirakels blijven geschieden, deze worden in het "mirakelenboek" zorgvuldig bijgehouden. Ex-voto's en gedachtenisbordjes uit dankbaarheid zijn stille getuigden hiervan. In het jaar 1600 lag er in de kapel een boek waar er toen al tussen de 300 en 400 geloofwaardige mirakels in vermeld stonden!

De Kapel die in 1570 gebouwd werd door Joos de Joigny, baron van Pamele. Rechts bemerkt men het kapelletje van 1455 dat een zijbeuk werd.
De tramlijn "Oudenaarde - Geraardsbergen" rakelings naast de Kapel
Vorige Volgende

Kapelaans te Kerselare en de Franse Revolutie

Bij het bouwen van de Kapel moet Baron Jacob de Joigny zeker gedacht hebben aan een kapelaan. Een priester die vast verbonden is aan de Kapel, want dat ontbreekt er toch! De commissie van de kapel koopt een huis vlak bij gebedsplaats, de weg is geëffend.

In 1663 wordt de eerste kapelaan Antonius Maieur aangesteld voor een periode van 3 jaar.

Van 1763 tot 1803 (40 jaar lang) is Jacobus De Hant kapelaan, de laatste in een reeks van vijf. In 1763 wordt ook het zilveren schrijn rondom het miraculeus beeldje ontworpen door de familie Van Den Hende.

Op 17 mei 1772 wordt met ongeziene luister het tweede eeuwfeest gevierd van de vergroting der kapel en eveneens het honderdjarig jubiléum van de noveen die begon op 7 mei 1672.

In 1797, begin van de Franse Omwenteling, worden alle kerkgoederen verbeurd verklaard. Kerselare beleeft nu laagtepunten. Het licht schijnt gedoofd te zijn. Voor altijd?

In 1798 komt er reactie onder het volk "de Boerenkrijg" Kerken worden gesloten en priesters verbannen.

De kapel van Kerselare wordt in 1794 door de Franse Republiek verkocht aan Commandant Depaepe (Pede), die haar later doorverkoopt aan de Oudenaardse hotelier Martroye. Het huis van de kapelaan wordt eveneens verkocht op naam van Pede.

Grafstenen van de vierde en vijfde kapelaan, Gibertus Goswin en Jacobus De Hant, die nog steeds in de huidige kapel hangen. 

Hier ligt Eerwaarde Heer Gilbert De Goswin, religieus die gedurende 38 jaren deze kapel goed en met eer heeft beheerd. Hij stierf op 18 mei 1761, 72 jaren oud, 50 jaar professie, 48 jaar priester.
In 1863 op 19 mei, gesterkt door de sacramenten van de kerk, overleed Jacobus De Hant op 78 jaar rector van deze kapel. Dat hij ruste in vrede
Vorige Volgende

Na de Franse Omwenteling

De goederen van de kapel zijn verkocht in drie verschillende delen:

  • De kapel zelf op 31 december 1798.
  • Het huis van de kapelaan met 200 roeden land op 11 februari 1799.
  • De overblijvende goederen op 27 april 1799.

In 1803 wordt het Bisdom Gent opgericht en daartoe behoort nu ook Kerselare.

Bisschop Mgr. Beaumont stelt een commissie aan ter heropening van de kapel. Op 3 mei 1804 wordt vanuit de kerk van Pamele het ondergedoken beeldje feestelijk naar Kerselare teruggebracht, helaas in een lege kapel, want alles is geplunderd. De commissie nam haar taak ter harte en met de eerstkomende mei-novene werd de kapel heropend. Stilaan geraakte ook het budget in evenwicht. De revolutiewolken drijven langzaam weg ... God zij dank!

In 1830 wordt België onafhankelijk. Op 15 oktober 1831 verkoopt Matroye, de Oudenaardse eigenaar van de kapel, deze aan de kerkfabriek van Pamele. Op 23 september werd de kerkfabriek van Pamele door de koning gemachtigd de donatie te aanvaarden, zij aanvaardde die officieel op 15 oktober 1831.

Schulden, Bemeubelen en restaureren

In 1839 is de schuldenlast gelukkig voorbij, een tweede grote zorg is de bemeubeling. 

Kapel_Toren.jpg

Bemerk het torentje

Op 8 september 1860 wordt de 400ste verjaardag van de wijding van het kapelletje gevierd in aanwezigheid van Mgr. Delbecque, dit kapelletje doet achteraf dienst als sacristie en zijkapel.

In 1872 wordt Edelare als parochie erkend met als eerste pastoor Karel Jozef Verheyden die tevens instaat voor Kerselare.

In 1887 wordt het gebouw gerestaureerd, met de Gentse bouwmeester Van Assche. Bij deze werken is o. a. het torentje van het midden naar vooraan verplaatst.

Het Hoofdaltaar in 1860
Het Hoofdaltaar in 1860 en algemeen binnenzicht "middenbeuk"
Altaar O.L.V. van Kerselare in 1868 in de zijbeuk (vorige kleinere kapel) Let op de veranderde decoratie
Het beeld van O.L. V. van Kerselare in haar volle glorie centraal in de Kapel
Het Miraculeus Beeld in zilveren schrijn geplaatst in 1763, op het Altaar van O.L.V. van Kerselare.
Vorige Volgende

De Kroning van Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare

Nadat de meubelen vernieuwd waren en het gebouw meesterlijk gerestaureerd was, bracht Paus Leo XIII hulde aan Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare. Op 3 mei 1889 machtigt Paus Leo XIII Mgr. Lambrechts, bisschop van Gent en geboren te Welden het beeld te kronen.

Op 2 juli 1889 sterft Mgr. Lambrechts, amper 12 dagen voor de geplande kroning die voorzien was op 14 juli, De plechtigheid wordt uitgesteld tot 11 september 1892 wanneer Mgr. Stillemans, zijn opvolger, Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare kroont in een pontificale mis op de Markt te Oudenaarde. Deze kroning wordt gekleurd met een historische en religieuze stoet.

De 500ste verjaardag van het genadeoord

In 1952 was het vijf eeuwen geleden dat Jw. Van Brakel het wonderbeeld naar deze plaats bracht. Op zondag 25 mei droeg Mgr. Callewaert, bisschop van Gent, op de hoogvlakte van Kerselare een pontificale Hoogmis op met assistentie van deken E. H. Stockman van Oudenaarde. 's Namiddags is er een stoet met 1600 deelnemers en 's Avonds een kaarsjesprocessie van Pamele naar Kerselare.

De grote ommegang en de eerste autowijding

In 1953 had de grote of lange ommegang een slordig uitzicht gekregen wegens de overtollige en minder inspirerende ex-voto's. E.H. Lourdault, de pastoor van Edelare, houdt grote kuis en plaatst 15 kapelletjes met de 15 mysteries, regelmatig verspreid over deze ommegang. (5 blijde, 5 droevige en 5 glorieuze mysteries).

Ook in 1953 start op initiatief van dezelfde pastoor van Edelare een "autowijding". Deze wijding gaat ieder jaar door op het hoogfeest van 0nze-Lieve-Heer Hemelvaart.

Kerselare is het gebeuren geworden van de streek. Men gedenkt de Zoete Lieve Vrouwe van Kerselare

De grote ramp van 1961

Op 21 februari 1961 merken voorbijgangers om 17.30 u. dat er rook uit het dak van de kapel komt. Toevallig is pastoor E.H. Standaert van Edelare daar vlakbij op bezoek bij de koster. Hij heeft zopas de kapel verlaten. Onmiddellijk wordt de brandweer van Oudenaarde verwittigd. Men is snel ter plaatse, maar de vuurzee is zo geweldig dat er van blussen geen sprake is. Toch zijn de inspanningen van de pompiers niet tevergeefs want daar waar de kapel in een oogwenk volledig, van voor naar achter, van onder tot boven in gloed staat, blijven de vlammen als het ware stilstaan aan de ingang van de sacristie, alhoewel de deur volledig verkoold is, blijft die ruimte, die eens de oorsprong was van het bedevaartsoord "Kerselare" grotendeels gespaard. Een geluk want deze bevat de gewaden, gewijde vaten en versierselen van de kapel. Van de houten krokodil, die er juist 100 jaar en een paar maanden had gehangen, bleef ook niets meer over.

In enkele minuten werd de kapel een grote, vreselijke vuurbol
Het Gebedshuis van Kerselare is volledig vernield
's Anderendaags werd de godslamp opgegraven van onder het puin, terwijl de volgende dagen vele gelovigen een bezoek brachten aan de geteisterde kapel.
De middenbeuk en het altaar O.L.V. van Kerselare (gedeeltelijk gespaard gebleven)
Wat eens het Hoofdaltaar was …
Canos Hanus Etienne Biasino X  X Norbert De Buck
E.H. Deken R. Willems - Mr Jozef Thienpont - X - X - E.H. A. Hye Pastoor van Pamele - Rik Van den Abeele: buurjongen
Vorige Volgende

Naar het hedendaagse Heiligdom

Reeds op 22 februari kwamen experten ter plaatse en werden besprekingen gevoerd om de kapel zo spoedig mogelijk terug op te bouwen. De muren waren grotendeels bruikbaar en het zou er dus op aan komen ze onderling stevig te verbinden en er een nieuw dak op te plaatsen. De dienst “bruggen en wegen" verzette zich tegen de heropbouw van de kapel op haar oude plaats en zo werd uiteindelijk beslist met de stenen van het afgebrand bedehuis, een nieuwe kapel te bouwen op de bedevaartweide.

Na zorgvuldig de voor- en nadelen tegen mekaar te hebben afgewogen, kwam men ten slotte tot het besluit een totaal nieuw en eigentijds heiligdom op te richten. En ja, binnen de vijf jaar pronkte de nieuwe kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare in alle glorie op de Kerselare-weide, zij het een boogscheut verder dan het door brand geteisterd gebedshuis.

Het wordt ten slotte een uitgepuurde betonarchitectuur van Juliaan Lampens die behoort tot de absolute hoogtepunten van de moderne bouwkunst in België 

Jubileumfeest 550 jaar (1441 - 1991)

Vijf en een halve eeuw Mariaverering te Kerselare doorheen "goede en kwade dagen" en honderd jaar kroning van het miraculeuze beeldje kan je niet ongemerkt laten voorbijgaan. Kerselare is uitgegroeid tot een symbool van het bewogen geloof "Maria ter ere"

Op 29 sept 1991 doorkruist een stoet met 50 praalwagens en 1400 figuranten de centrumstraten van Oudenaarde over het ontstaan van Oudenaarde aan de Schelde, de eerste wonderen, handel en neringen, tot de kerk van Pamele, de inwoner en schilder Adriaan Brouwer, de slag van Oudenaarde, de Franse revolutie, de felle hongersnood in Vlaanderen met als praalwagen 32: De Legende van het Wonder van de Krokodil, praalwagen 44: De Kroning van het Beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare, praalwagen 46: de ramp van 1961 De Kapel brandde af en met als laatste en vijftigste praalwagen: Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare ter ere!

De krokodil, 10,80 m lang, bestaat uit 450 kg afval. Door vuilnis te recycleren tot kunst, door de amorfe afvalstroom uit de Pandoradoos van de technologie aan vorm te ontwerpen.
De maquette van de Kapel  "Het grote onheil”
Vorige Volgende

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook