De altaarruimte wordt door deze iconostase afgeschermd voor de blikken van de gewone gelovigen. De altaarruimte, het "allerheiligste", mag enkel door de priester, diaken en altaardienaar worden betreden. De iconostase kan van verschillende rijen (niveau’s) iconen. In onze kerk zijn er slechts twee rijen.
De eerste rij bestaat uit de hoofdiconen van de Heer Jezus Pantocrator en van Onze-Lieve-Vrouw. Die moeten altijd aan weerzijden van de “Poort van de Koning” staan. Op de Poort van de Koning is de scene van Maria-boodschap afgebeeld. Het icoon van Jezus staat altijd aan de linkerkant en het icoon van Onze Lieve Vrouw aan de rechterkent (d.w.z. dat Maria aan de rechterhand van Jezus staat).
De andere iconen van deze rij beelden de Heiligen af die het meest vereerd worden door de Belarussische kerkgemeenschap, zoals H. Martelaar Josafat, H. Eufrosinia, HH. Wonderdoeners Spiridonis en Nicolaas. De iconen van de Heilige Voorouders – Hogepriesters Aaron en Melchisedek – versieren de twee kleinere deuren, de zogenaamde diakendeuren.
Twee iconen vullen sinds eind 2022 deze rij aan: H. Willibrordus van Utrecht en H. Charbel Makhlouf de Wonderdoener.
De tweede rij bestaat uit de iconen van de heilige 12 Apostelen. Boven de Poort van de Koning (cenrale deur) hangt de houten bas-reliëf van het Laatste Avondmaal.
De iconen van onze iconostase zijn van twee Belarussische iconografen – Michal Kuskou (iconen van de Heilige Apostelen en Mariabodschap) en Elena Tkacova (de onderste rij).
Klik op de onderstaande afbeelding om een PDF-bestand te openen met uitleg over de verschillende iconen: