Allerheiligen en Allerzielen | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochie Heilige Pius X - Wilrijk

Parochie Heilige Pius X - Wilrijk

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Onze parochie
      OntstaansgeschiedenisHeilige Pius XDe Pius X-kerkDe herders van onze parochiePastoraal teamKerkraadParochieraadLiturgische werkgroep
      Geloven doorheen het leven
      DoopselEerste communieVormselHuwelijkBiechtZiekenzalvingUitvaartWij gedenken...
      Vieren doorheen het jaar
      Liturgische kalenderVieren in de Pius X-kerkEucharistieMisintentiesCommunie aan huisConcertmissen
      Parochiaal leven
      Pius X-koorScouts OosterveldSenioren-Contact
      KERK & leven
      AbonnementenPlaatselijke redactie
      Welzijnszorg
      Adventscampagne 2024
      Broederlijk Delen
      Vastencampagne 2025
      PE Heilige Damiaan Kerkverhuur Wegwijzer microsite
Allerheiligen © Dirk Bellens

Allerheiligen en Allerzielen

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op vrijdag 25 oktober 2024 - 12:00
Afdrukken
Op 1 en 2 november viert de katholieke Kerk Allerheiligen en Allerzielen, een dubbel feest van hoop en verbondenheid over de dood heen.

#1 Wat vieren we met Allerheiligen en Allerzielen?

Op 1 november vieren we Allerheiligen, letterlijk het hoogfeest van alle heiligen, bekend of onbekend. Paus Gregorius IV legde in 837 de datum vast op 1 november, volgens de regel van Benedictus de begindag van de winterperiode. Hij riep de dag uit tot algemene en officiële katholieke gedenkdag voor alle heiligen.

Allerzielen volgt de dag nadien, op 2 november. Dan bidden we voor al wie overleden is. De oorsprong ligt bij abt Odilo van Cluny, die in 998 een gedenkdag instelde voor alle gestorven kloosterbroeders. In de 11de eeuw breidde paus Johannes XIX die dag uit als feestdag voor alle gelovige zielen.

 

#2 Wanneer mag iemand heilig genoemd worden?

Heiligheid heeft weinig tot niets te maken met menselijke perfectie. Heiligen zijn wel vensters op God, mensen die zijn aanwezigheid uitstraalden in hun leven. Naast de heiligen op de kerkelijke kalender zijn er dus nog ontelbare anonieme heiligen.

Tekst gaat verder onder het getuigenis van kardinaal De Kesel over Allerheiligen (in Kazerne Dossin in Mechelen).

Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.

 

#3 Wat is het verschil tussen Allerheiligen en Allerzielen?

Al vieren we bij het eerste vooral de heiligen en herdenken we op het tweede onze dierbare overledenen, de twee feesten zijn nauw verbonden. Niet iedereen sterft in een geur van heiligheid, maar toch verwelkomt God alle mensen die leefden vanuit zijn liefde.

Dat is de betekenis van verrijzenis, het kernpunt van het geloof: de liefde is sterker dan de dood. Onze overledenen vormen dus samen met de heiligen een gemeenschap rond God.

 

#4 Waarom bidden voor onze overledenen?

Bidden voor overleden dierbaren is zinvol om verschillende redenen.

  1. Allereerst kun je bidden omdat de persoon die overleden is, misschien niet klaar was voor de ontmoeting met Gods rechtvaardigheid (en wie is dat wel?) Al kunnen we zijn grenzeloze barmhartigheid vermoeden, die confrontatie zal ook een moment van berouw en uitzuivering zijn. We bidden dat de overledene ten volle rust en vrede mag vinden in de eeuwige Liefde.
  2. Bidden voor overledenen verbindt ons ook met hen. Het schenkt troost aan wie achterblijft en doet stilstaan bij onze eigen eindigheid en bij de doortocht die ook wij ooit zullen maken van dood naar nieuw leven, door Gods liefdeskracht.
  3. Allerzielen is ook een uitnodiging om onze verbondenheid te vernieuwen met mensen die getekend zijn door rouw. De nabestaanden van overledenen van het voorbije jaar worden uitgenodigd in de kerk en krijgen een kruisje mee dat vanaf de uitvaart tot Allerzielen bewaard werd in de kerk.

 

#5 Waarom bidden tot heiligen?

Al moedigt de Kerk de gelovigen aan om rechtstreeks tot de drie-ene God te bidden, toch blijft ook bidden tot heiligen zinvol.

  1. Omdat heiligen mensen waren zoals wij, is het begrijpelijk en zelfs mooi dat we ons tot hen richten als voorsprekers bij God. Hun leven wekt herkenning op. Zoals we aan elkaar kunnen vragen om voor ons te bidden, zo kunnen we dat ook vragen aan een heilige. Je kunt je door hun solidariteit gedragen voelen. Zo voel je je niet alleen tegenover God. Door hun nabijheid bij God kun je misschien makkelijker de weg vinden.
  2. Bovendien zijn heiligen een voorbeeld voor de gelovigen om het evangelie ernstig te nemen, ook en vooral in het gewone, dagelijkse leven. Als we heiligenverhalen tot ons laten doordringen, kunnen we ontdekken hoe God in en door hun leven handelde. Een heiligenlegende is geen historisch verhaal. Wel licht ze de waarheid van Gods werkzaamheid in de mens op. Daarom zijn heiligen onze voorgangers op de weg van het evangelie. Ze zijn een onuitputtelijke bron van meditatie.

 

#6 Wat gebeurt er op Allerheiligen in de kerk?

Allerheiligen wordt in de kerk gevierd als een zondag, met een eucharistie. De liturgische kleur is wit, wat staat voor zuiverheid, verrijzenis, feest.

Wij vieren het hoogfeest van Allerheiligen met een plechtige viering in onze Pius X-kerk op vrijdag 1 november om 11 uur, opgeluisterd door het Pius X-koor onder leiding van Heidi De Nef.

 

#7 Wat gebeurt er op Allerzielen in de kerk?

Op Allerzielen verandert de liturgische kleur naar paars (of grijs), kleur van inkeer en rouw. In de kerk worden de overledenen van het afgelopen jaar herdacht. Hun namen worden voorgelezen uit een boek van levenden.

Wij herdenken onze overleden parochianen in de Pius X-kerk tijdens de Allerzielenviering op zondag 3 november om 11 uur. Deze viering zal worden opgeluisterd door ons Pius X-koor onder leiding van Heidi De Nef.

Download hier de fotocollage van de overleden parochianen van het afgelopen jaar.

 

#8 Waarom vieren protestanten geen Allerheiligen en Allerzielen?

Beide feesten komen voort uit (in de middeleeuwen ontstane) opvattingen die door het protestantisme afgewezen worden. Zo aanvaarden protestanten niet dat je op voorspraak van een heilige tot God kan bidden, alsof een heilige een goed woordje voor je kan doen.

Allerzielen ontstond vanuit opvattingen over het vagevuur, een louteringsproces dat mensen na de dood ondergaan als ze 'niet klaar zijn voor de hemel'. Dat idee aanvaarden protestanten evenmin. Ze zullen dan ook niet bidden voor de verlossing van overledenen. Wat niet wegneemt dat ze misschien op een andere manier in gebed denken aan hun overleden dierbaren en ook vaak de begraafplaats bezoeken rond Allerheiligen en Allerzielen. 

 

#9 Hoe situeren Allerheiligen en Allerzielen zich in het kerkelijke jaar?

Pinksteren is het laatste feest van de paascyclus. Daarna begint de 'grote groene tijd' of 'tijd door het jaar', die duurt tot aan de advent. Toch vinden in deze periode nog enkele feesten plaats die te maken hebben met de verrijzenis van Jezus. Door zijn voorbeeld van liefde tot het uiterste toonde Jezus de weg naar zijn en onze Vader. Zijn dood en opstanding is ook onze bevrijding en opstanding.

Op 15 augustus herdenken we dat Maria opgenomen werd in de hemel. Met Allerheiligen en Allerzielen wordt die familiekring rond God de Vader nog verder uitgebreid.

 

#10 Wat heeft Halloween te maken met Allerheiligen en Allerzielen?

Halloween is een samentrekking van de Engelse woorden All Hallows eve, wat letterlijk de avond voor Allerheiligen betekent. Het kwam vanuit Ierland (Keltische achtergrond) en de Verenigde Staten naar onze contreien overgewaaid, zodat je nu ook rond 1 november bij ons rond de oren geslingerd wordt met uitgesneden pompoenen, plastic spinnenwebben en zo meer. Het verband met de christelijke feesten is verwaterd.

 

#11 Welke andere gebruiken zijn er rond Allerheiligen en Allerzielen?

Deze feesten van verbondenheid over de dood heen, zijn vanzelfsprekend een uitgelezen moment om een bezoek te brengen aan dierbare overledenen bij hun graf. We verzorgen de graven en plaatsen er bloemen bij. Chrysanten zijn nog altijd de favoriete planten van deze feesten. Ze bestaan in zowat alle kleurschakeringen en blijven lang bloeien. Een kleine moeite om het graf van een dierbare op te fleuren, maar met een duurzaam resultaat. De chrysant staat overigens symbool voor geluk, trouw en vriendschap.

Na het verzorgen en bezoeken van het graf komen families samen rond de feesttafel. Paus Franciscus noemt Allerheiligen en Allerzielen één groot familiefeest, dat blijvende verbondenheid viert, ook over de dood heen. 

In Mexico bestaat de gewoonte om een speciaal broodje te bakken: pan de muerto, dodenbrood. Ook eens proberen? Ontdek het recept voor 'pan de muerto' (Engels). Een andere culinaire traditie is soul cake (ziel cake).

 

#12 Wat verwachten christenen na de dood?

Je kunt de dramatiek niet uit het sterven halen, stelt bisschop Johan Bonny in onderstaande video. Maar we weten dat we niet dieper kunnen vallen dan in Gods handen.

Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.

Bron: Otheo

Gepubliceerd door

Parochie Heilige Pius X - Wilrijk

Meer

Allerheiligen - Allerzielen
Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Grootouders dankbaar herinneren © IDGP, met foto's van Canva
readmore

Hoe het verhaal van een overleden grootouder levend houden?

icon-icon-artikel
Bloemen van een heilige © Canva
readmore

Kleurrijk jaar: Allerheiligen

icon-icon-artikel
Chrysanten op het kerkhof © Hilde Pex
readmore

Kleurrijk jaar: Allerzielen

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook