Trio van koperblazers
Op zondag 2 maart verzorgde het T-Trio voor de vierde keer de concertmis in onze kerk, deze keer niet met kerstmuziek en sinterklaaswijsjes maar met een volwaardig programma van klassieke muziek. Het trio bestaat uit drie koperblazers: Guy Gevaerts, trombone, Emiel Geudens, trompet en Marc Vandingenen, tuba. De naam T-Trio is ontstaan in 2009 toen de stichter Guy Gevaerts het idee had de traditionele en bekende kerstmuziek weer onder de mensen te brengen. Zo trad het koperensemble vooral op in de maand december. Gaandeweg kreeg het T-Trio de vraag om ook gedurende het jaar te spelen. Zo hebben ze hun repertoire uitgebreid naar de klassieke muziek en spelen ze niet alleen in kerken en in rusthuizen maar ook in dienstencentra, winkelcentra, op verjaardagfeestjes... Voor het T-Trio is vooral de nabijheid van het publiek interessant omdat dit een wisselwerking waarborgt tussen beide kanten en dat geeft hen de meeste voldoening. Er wordt zowel binnen als buiten gespeeld, voor een klein, zowel als voor een groot publiek. Ook kunnen de drie koperblazers zich verplaatsen van het ene naar het andere kraampje op bijvoorbeeld een feestmarkt. Het ensemble treedt ongeveer dertig keer per jaar op.
Van di Lasso tot Mozart
Na de intrede van de lector opende het T-Trio de concertmis met het Laudabo van Orlando di Lasso (1532-1594), een van de productiefste componisten van alle tijden die in Bergen geboren werd. Zijn eerste lessen in lezen, schrijven en zingen kreeg hij in zijn geboortestad waar hij tot zijn dertiende als koorknaap werkte in de Eglise Saint-Nicolas-en-Havré. In die tijd waren ronselaars van de adel overal in Europa op zoek naar mooie jongensstemmen vooral in de zogenaamde Spaanse Nederlanden. De eerste biograaf van di Lasso, Samuel Quicchelberg meldt dat Orlando twee keer ontvoerd werd vanwege zijn ‘heldere, zoete stem’, maar hij werd door zijn ouders teruggehaald. Nadat di Lasso de baard in de keel had gekregen werd hem een aanstelling in Parijs aangeboden waarna hij in 1553 kapelmeester werd in Rome in de kerk van St.-Jan van Lateranen. Hij reisde door Frankrijk en Engeland en bleef in 1555 in Antwerpen hangen waar hij zijn eerste vierstemmige madrigalen publiceerde. Tijdgenoten noemden hem de ‘vorst der muziek’ en ‘Belgische Orpheus’, maar hij is vooral de grootmeester van het gezongen motet.
Tussen de twee lezingen in speelde het ensemble het tweede deel uit het klarinetconcert van Mozart, een concert dat vooral bekend werd door de film Out of Africa. Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) excelleerde in elke courante muziekvorm uit zijn tijd, met name in de opera, de symfonie, het pianoconcert en de kamermuziek. Hij was een wonderkind dat op jonge leeftijd viool, klavecimbel en orgel speelde en kwalitatief hoogstaand werk componeerde. Hij was afkomstig van het prinsaartsbisdom Salzburg en wat zijn composities betreft, geworteld in de Oostenrijkse en Zuid-Duitse tradities, maar ook gekleurd door de Italiaanse opera. Het kenmerk van zijn muziek was zonder twijfel: melodische schoonheid, formele perfectie, rijkdom van harmonie en textuur. Samen met Johann Sebastian Bach en Ludwig van Beethoven wordt Mozart beschouwd als een componist die binnen een traditie, nieuwe muzikale ontwerpen bedacht en daarmee diepgaande invloed uitoefende op de na hem komende componisten.
La montanara
Tijdens de offerande beluisterden we La montanara van Toni Ortelli (1904-2000), een Italiaanse alpinist, dirigent en componist uit Venetië. Hij is vooral bekend vanwege het beroemde berglied uit Trentino La Montanara waarvan de melodie tijdens de concertmis door het T-Trio op hun koperinstrumenten geblazen werd. Terwijl we aanschoven voor de communie-uitreiking luisterden we naar Komt, verwondert u hier mensen van de Vlaamse componist Florimond Van Duyse. Zoals de titel aangeeft is het een lied dat tijdens de viering instrumentaal tot klinken werd gebracht. Van Duyse (1843-1910) combineerde de passie van de musicologie en het toondichten met het beroep van krijgsauditeur. Hij zette zich in voor het gebruik van de moedertaal bij de militaire rechtspraak. In 1873 behaalde hij de tweede prijs in het concours van de Prix de Rome voor compositie.
Als tweede werk tijdens de communie hoorden we Trumpet Voluntary van Jeremiah Clarke (1674-1707). Jarenlang werd deze compositie ten onrechte toegeschreven aan Henry Purcell. Trumpet Voluntary is een mars die volgens sommige bronnen werd geschreven ter ere van Prins George van Denemarken, de echtgenoot van koningin Anna van Groot-Brittannië. Populair als huwelijksmuziek werd de mars ook gespeeld tijdens het huwelijk van Lady Diana Spencer en Prins Charles in de St-Paul’s Cathedral in 1981. Trumpet Voluntary werd tijdens de tweede wereldoorlog vaak uitgezonden door de BBC Radio vooral toen de berichtgeving gericht was op het bezette Denemarken omdat de compositie een verbinding symboliseert tussen de twee landen.
Tot slot speelde het T-Trio Schneewalzer van Thomas Koschat (1845-1914). Deze Oostenrijkse componist, dirigent en zanger (bas) was in Wenen lid van drie zangverenigingen. Vanaf 1867 zong hij in het koor van de Weense Hofopera en hij werd later zelf dirigent van dit koor. Tijdens zijn leven richtte hij de zanggroep Koschat Kwintet op waarmee hij op tournee ging door Europa en de Verenigde Staten. Dit kwintet zong naast wals-liederen ook Karintische liederen die zelfs buiten Oostenrijk bekendheid genoten. Na een hartelijk applaus schoven we weer aan voor de traditionele maandelijkse babbelborrel bij het Mariabeeld vooraan in de kerk.
Marjo Perry
De concertmissen zijn een organisatie van onze Kerkraad in samenwerking met het Artiestenfonds vzw.