Harpiste met Bulgaarse roots
Amira Metodieva verzorgde de muzikale omlijsting van de concertmis van zondag 7 juli. Met de grootste onderscheiding rondde Amira haar harpopleiding af aan het Nationaal Muziekconservatorium in Sofia, de hoofdstad van Bulgarije, waar zij vervolgens geselecteerd werd als eerste harpiste in het Radio- en Televisiesymfonieorkest. Ze nam deel aan talloze tv- en radioshows, opnames van filmuziek,... Na een solorecital van Nicanor Zabaleta – die de grootste harpist van de twintigste eeuw genoemd wordt – besloot ze haar spel verder te vervolmaken. In september 1989 ontving Amira van pianiste Denise Tolkovsky een studiebeurs van de Alex de Vries Foundation waarmee ze voor de specialisatie van haar harpspel naar de harpklas van professor Susanna Mildonian in het Koninklijk Conservatorium in Brussel kon gaan. De Nederlandse pianist Alex de Vries, echtgenoot van Denise Tolkovsky, pleegde in 1964 zelfmoord. Ongetwijfeld heeft het oorlogsverleden – beide waren joods en tijdens de oorlog voortdurend op de vlucht voor de Gestapo – daarin een rol in gespeeld.
Met het fonds Alex de Vries organiseerde Denise Tolkovsky huisconcerten waarvan de opbrengst werd gebruikt om kost en inwoning te verschaffen aan jonge conservatoriumstudenten. Daaronder bevonden zich ook vluchtelingen die door het Fonds een kans kregen om hun virtuositeit verder te ontplooien. Amira nam deel aan verschillende zomercursissen in onder andere Santiago de Compostella waar ze les kreeg van de bekende Nicanor Zabaleta en in Sienna in de Academia Musicale Chigiana van professor Susanna Mildonian, waar ze het Diploma di Merito behaalde. Later werd lesgeven een passie voor haar. Vandaag geeft ze les aan de muziekacademies van Etterbeek (Brussel) en Beveren. Verder speelt zij met verschillende kamermuziekformaties: harp en viool, harp, viool en fluit,... en werkt ze als freelance harpiste bij de Filharmonie van Vlaanderen, Luik, De Munt, Night of the Proms,...
Gevarieerd programma
Na de intrede speelde Amira Metodieva een Chaconne in UT (do) van Händel, een componist van barokmuziek met zijn ingewikkelde samenstelling en zijn veelzijdige en rijk versierde melodielijnen. Georg Friedrich Händel (1685-1759) werd in Halle, Duitsland geboren, maar trok later naar Engeland waar hij Engels staatsburger werd. Tijdens zijn laatste levensjaren werd hij geteisterd door blindheid. Hij ligt begraven in de Westminster Abbey. Zijn bekendste werken zijn de Messiah, de Water Music, een aantal Italiaanse opera’s en Engelse oratoria. Tussen de twee lezingen in kregen we La Source te horen van Alphonse Hasselmans (1845-1912), een in Luik geboren Belgisch componist en harpist. Hij componeerde enkele tientallen solowerken voor de harp en maakte transcripties van werken van andere componisten voor het instrument. Verder was hij bekend vanwege zijn verzamelingen etudes van de eerdere negentiende-eeuwse harpist R.N.C. Bochsa. Hij was harpdocent aan de conservatoria van Straatsburg en Parijs.
Tijdens de offerande speelde de harpiste van B. Verbraeken, een Belgische componist. Hij was aanwezig tijdens de concertmis en hielp Amira met het opzetten van haar muziekstandaard. Onder de communie hoorden we Pour la Senorita van Johann Friedrich Alberti (1642-1710), geboren in Tönning, Sleeswijk. Hij kreeg zijn muzikale opleiding in Leipzig en Dresden, en werkte daarna als organist in de kathedraal van Merseburg. In 1698 werd zijn rechterarm verlamd door een beroerte en kon hij geen orgelpartijen meer spelen.
By the river en Firedance
Als tweede werk tijdens de communie speelde Amira By the river van Henriette Renié (1875-1956), een Franse harpiste en componiste. Ze staat bekend om haar vele originele composities, haar transcripties, en het analyseren en beschrijven van een methode voor harp, die nog steeds wordt gebruikt. Als een muzikaal wonderkind blonk ze op jonge leeftijd uit in het bespelen van de harp. Ze ontving in haar jeugd verschillende prestigieuze prijzen voor haar spel. Ze verwierf bekendheid als vrouw in een tijdperk waarin roem nog sociaal onaanvaardbaar was voor vrouwen.
Tot slot speelde de soliste Firedance van de in Engeland geboren harpist en componist David Watkins. Als geboren Engelsman was hij zich zeer bewust van zijn Welshe roots. Dit sterke bewustzijn van zijn culturele erfgoed bracht hem ertoe om vele jaren in het hart van Wales te wonen. Op het First International Harp Festival Caernarfon werd hij in april 2006 geëerd met een speciale prijs die werd uitgereikt ter erkenning van zijn diensten aan de harp in Wales. Als componist is zijn Petite Suite – die de briljante door Amira gespeelde Firedance – omvat een vast onderdeel geworden van harpconcerten wereldwijd. De componist geeft regelmatig concerten en masterclasses in Frankrijk, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Verder was hij jarenlang professor harp aan de Guildhall School of Music and Drama en schreef een methode voor de harp.
Babbelborrel
Na dit laatste met veel vuur gespeelde werk mocht Amira een hartelijk applaus voor de door haar gespeelde werken in ontvangst nemen. In het inkomportaat van de kerk en onder de luifel op het kerkplein schoven we daarna aan voor onze maandelijkse babbelborrel, geschonken door Johan, Eric en Thierry.
Marjo Perry
De concertmissen zijn een organisatie van de kerkraad van Pius X in samenwerking met het Artiestenfonds vzw, Antwerpen.