Albert en Paola: 'Frans bedevaartsoord'
Albert en Paola wonen - al dan niet samen met Filip, Mathilde, Astrid, Lorenz en de kleinkinderen - regelmatig bijeenkomsten bij van de Emmanuelbeweging, een van de grote gemeenschappen van de charismatische vernieuwing. De bijeenkomsten vinden plaats in het Franse bedevaartsoord Paray-le-Monial. Daar zou Jezus in de zeventiende eeuw aan Margaretha Maria Alcoque verschenen zijn. Vijf dagen tot een week duren de bijeenkomsten. De aanwezigen doen mee aan bidstonden, bezinningsdagen en sessies over levenslessen, zo schrijft Jan Van den Berghe.
Paola en Albert beleven een ernstige huwelijkscrisis als Albert een relatie heeft met Sybille de Selys Longchamps. Uit die relatie wordt Delphine geboren, die na een lange juridische strijd erkend wordt als kind van Albert. Na de crisis komt het tot een verzoening met Paola. Die verzoening en meteen ook hun zilveren bruiloft vieren Albert en Paola in het klooster in Kolen. Kardinaal Danneels gaat er voor in de eucharistieviering. Op het liturgieboekje van de misviering stond een beeltenis van Onze-Lieve-Vrouw van Tongeren afgedrukt. Koningin Paola heeft een grote adoratie voor Onze-Lieve-Vrouw.
Sinds hun verzoening doen Albert en Paola geregeld schenkingen aan religieuze instanties en/of kerken in binnen- en buitenland. Zo kreeg priester Staf Nimmegeers een forse donatie om het Hippolyte Loret-orgel in zijn Finis Terraekerk in Brussel te restaureren.
Sinds hun verzoening doen Albert en Paola geregeld schenkingen aan religieuze instanties of kerken in binnen- en buitenland.
Ook in het thuisland van Paola, Italië, zijn tekenen van hun grote religiositeit en dankbaarheid te zien. Albert en Paola deden in hun jaren na de huwelijkscrisis vaak de Eolische eilanden aan. Ze kwamen graag op het eiland Salina. Hun speciale band met Salina is nergens duidelijker zichtbaar dan in de kerk van Santa Marina, in de haven van het stadje. De vloer in de kerk en de sacristie, zowat 180 m2 groot, is bedekt met tegels die zijn vervaardigd uit speciale Napolitaanse keramiek. Het is een exacte kopie van de vloer die in 1725, het jaar dat de kerk werd gebouwd, werd gelegd.
Albert en Paola schonken de vloer ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van de vorst, twintig jaar geleden. Die dag, 6 juni 2004, werd in de kerk een mis opgedragen voor hem. Albert en Paola zetten hun handtekening op de gedenkplaat die in de sacristie werd opgehangen. De mis was een dankviering voor de koning en koningin van België, want ze hadden zich opnieuw van hun gulste kant getoond. Hij had immers al vier antieke luchters aan de kerk geschonken.
Paola zet zich dan weer actief in voor de Sint-Egidiusgemeenschap, een christelijke lekengemeenschap die in meer dan 60 landen 40.000 leden telt. De gemeenschap ontleent haar naam aan het kerkje van Sant’Egidio in de Travesterewijk in Rome waar de beweging in 1968 ontstond. De 18-jarige student Andrea Riccardi wilde met een aantal vrienden het evangelie concreet beleven. Ze gingen in de achtergestelde wijken van Rome de armen opzoeken.
In Antwerpen kwam de gemeenschap in de jaren tachtig tot stand onder impuls van Hilde Kieboom. De gemeenschap telt in België een duizendtal leden. Sinds 1989 brengt Paola geregeld informele werkbezoeken aan de Sint-Egidiusgemeenschap. ‘Zij vindt het haar taak om de verschillende geloofsovertuigingen in België met elkaar te verzoenen. Ze voelt steeds duidelijker aan hoe zij eenheid kan creëren tussen mensen die verschillend zijn. Niet alleen tussen Walen en Vlamingen, ook tussen gelovigen en ongelovigen’, zo liet voorzitster Hilde Kiebooms optekenen.
Paola zet zich actief in voor de Sint-Egidiusgemeenschap. Zij vindt het haar taak om de verschillende geloofsovertuigingen in België met elkaar te verzoenen.
In 2003 kreeg Kiebooms van koning Albert de titel van barones. Sindsdien kan haar gemeenschap rekenen op de steun van ongeveer het voltallige Belgische koningshuis. Koningin Fabiola zocht geregeld contact, en de sympathie van Filip en Mathilde is onovertroffen, weet Jan Van den Berghe: elke aanleiding is goed om zich en public met de beweging te associëren. Toen Sant'Egidio in 2009 een musical over het leven van pater Damiaan voor het voetlicht bracht, zat het koppel op de eerste rij. Toen de eerste coronagolf in 2020 over het land sloeg, trommelde koningin Mathilde haar dochter prinses Eléonore op om samen gratis maaltijden te verdelen in het Brusselse filiaal van Sant’Egidio.
En ook nu ze al wat minder mobiel zijn, is aan hun religieuze bevlogenheid geen eind gekomen. In april 2024 hielden de vorsten nog halt in de heilige stad Assisi. Hun religieuze tocht begon bij de basiliek van Santa Maria Maggiore, waar ze de ochtend doorbrachten met gebeden bij het graf van Carlo Acutis. Acutis, die op 10 oktober 2020 zalig werd verklaard door paus Franciscus, trekt als beschermheilige van de jongeren een steeds groter wordende stroom pelgrims naar Assisi. Na een moment van bezinning bezochten koning Albert en koningin Paola de beroemde basiliek van San Francesco.