1959
Misviering op de eerste zondag van de advent in de kapel van het Sint-Augustinusziekenhuis in Wilrijk, met een gelegenheidskoor onder leiding van Theo van Baarle.
1960
Oprichting van een mannenkoor. Muzikale leiding: Theo van Baarle, opgevolgd door Rik Van Gerwen tot in 1961.
1961
Vooral gregoriaanse zang, maar de koorleden willen ook graag meerstemmige muziek brengen. Onder impuls van de pastoor, van onderpastoor Omer Hamels en van Mietje De Belder worden in november enkele dames bijeengeroepen om, samen met het mannenkoor en het pas opgerichte knapenkoor, de kerstviering op te luisteren. Omer Hamels wordt koorleider, Theo van Baarle voorzitter. Dit is de geboorte van het Groot Gemengd Koor, nu Pius X-koor. Voorlopig repeteren de heren en dames afzonderlijk.
1962
Oprichting van het koorbestuur: Omer Hamels (koorleider), Theo van Baarle (voorzitter), Jo van Baarle (secretaris), Mietje De Belder (verantwoordelijke dames), Rik Van Gerwen (verantwoordelijke mannen en leider gregoriaanse gezangen), Tony Berghmans, Christiane Wuyts, Vital De Belder, John Verhaert (raadgevende leden). Oprichting van een meisjeskoor met als repetitor Denise Van der Aa.
1964
Eerste concert door de Pius X-koren onder leiding van Omer Hamels, samen met het koor van het Klein Seminarie van Mechelen onder leiding van Jan Schrooten. Dit concert vindt plaats in de voorlopige kerk.
1965
De liturgische vernieuwing na het Tweede Vaticaans Concilie houdt onder andere in dat er geen gregoriaanse gezangen meer gezongen moeten worden. De gregoriaanse schola, dit is het mannenkoor, versmelt volledig met het dameskoor, de repetities gebeuren voortaan gezamenlijk. De zondagsmissen worden elk aan een afdeling van het koor 'toegewezen': om 8 uur het knapenkoor onder leiding van Omer Hamels, om 9.30 uur de heren onder leiding van Karel Bergé, om 10.30 uur de dames onder leiding van Denise Leroy, om 11.30 uur de heren onder leiding van John Verhaert, om 12.30 uur het meisjeskoor onder leiding van Omer Hamels, om 18.30 uur de heren onder leiding van Peter Malaise. In mei wordt een concert gegeven in de Pius X-kerk in Deurne, ten voordele van het bouwfonds van beide parochies.
1966
Concert door de Pius X-koren in de Gevaert-auditorium in Mortsel, ten bate van de oprichting van een seminarie in het bisdom Antwerpen: Concentus Musicalis I. Aanpassingen aan het koorbestuur: Theo van Baarle (voorzitter), Mietje De Belder (voorzitster), Omer Hamels (muzikale leiding), Jo van Baarle (secretaris), Vital De Belder (schatbewaarder), Rik Van Gerwen (raadslid), Pierre Stephany (instrumentalisten), Christiane Wuyts (organiste).
1967
Concert door de Pius X-koren in het Gevaert-auditorium in Mortsel, ten bate van de parochiale jeugdraad: Concentus Musicalis II. Grote feestelijkheden in november en december: de wijding der klokken en de inwijding van de nieuwe kerk.
1968
Concert in de nieuwe kerk, het Pius X-koor zingt de Johannespassie van H. Schütz. Flor Ratinckx wordt voorzitter van het koor. Omer Hamels neemt in november afscheid van de parochie en dus ook van het koor, waar hij voorlopig door tenor Karel Bergé wordt opgevolgd. Op 15 december wordt de misviering van 11 uur op tv uitgezonden.
1969
In januari stelt het bestuur Karel Bergé officieel tot koorleider aan, en dit voor de volgende 19 jaar. Het Pius X-koor fungeert als 'examenkoor' voor de aspirant-dirigenten (onder wie Karel Bergé en Lieve van Baarle) die gedurende verscheidene jaren elke zaterdagochtend in Hasselt de ANZ-dirigentenopleiding volgen. De juryleden: onder andere Arnold Brand, Juliaan Wilmots.
1970
Lenteconcert Concetus Musicalis III door het Pius X-koor onder leiding van Karel Bergé, het knapenkoor onder leiding van Guy Haverals, het meisjes- en knapenkoor samen onder leiding van Lieve van Baarle. In september ontvangen Lieve en Karel in Antwerpen het diploma van dirigent. Tweedaagse kooruitstap naar Groningen met concert en eucharistieviering.
1971
In januari zingt het koor tijdens de 'artiestenmis' in de Sint-Carolus Borromeuskerk, in maart luistert het een academische zitting op in de Oude Beurs in Antwerpen. Het koor zingt mee in de Bijbelhappening Glory Halleluja. Het 10-jarig bestaan van het koor wordt in december gevierd met een concert in het kader van het Kunst- en Cultuurforum Oosterveld.
1972-1986
Het Pius X-koorleven bloeit en het koor zingt niet alleen tijdens de parochiale eucharistievieringen, maar treedt ook meermaals op buiten de parochie (huwelijksvieringen, concerten). Er zijn jaarlijks terugkerende en altijd heel vrolijke Ceciliafeesten en de kooruitstappen die telkens gecombineerd worden met een concert of het opluisteren van een eucharistieviering. Deze tradities houden tot op heden stand. Enkele hoogtepunten: het weekend in Neunkirchen (Duitsland) in mei 1976; een jaar later het tegenbezoek van het koor van Neunkirchen; de deelname aan een groot koortreffen in de abdij van Tongerlo in 1978; de overgetelijke uitstap naar Parijs tijdens het Allerheiligenweekend van 1985 met een optreden in de Notre-Dame. Het bestuur ondergaat enkele wijzigingen. In 1979 is Michelle Dayez archivaris, Minie Struys schatbewaarder. In mei 1983 wordt Mietje De Belder voorzitster en Nicole Ratinckx secretaris.
1987-1994
Maandag 21 september 1987: dirigent Karel Bergé kondigt zijn ontslag aan. Jos Joris neemt tijdelijk de koorleiding over, en na hem Jeanne Lambrechts, dirigente van Singhet Saem. Het koor repeteert een eerste keer onder leiding van Jeanne op 11 januari 1988. In mei beslist zij definitief om het koor onder haar hoede te nemen. Begin december 1989 reist het koor weerom naar Neunkirchen, en Singhet Saem gaat ditmaal mee. Twee jaar later, op Allerheiligenweekend, reizen de beide koren naar Parijs. Ze treden op in de Saint-Eustache en de Notre-Dame, waar ze de hoogmis opluisteren en na de middag in een afgeladen volle kathedraal een concert geven. Eveneens in 1991 wordt Mietje De Belder als voorzitster opgevolgd door Herman Dams. Het Ceciliafeest 1992 wordt voor het eerst georganiseerd door de groep van de vijfde-stemmers, dat zijn de niet-meezingende echtgenoten, die als trouwe supporters van de koorleden altijd klaar staan om een handje toe te steken bij diverse activiteiten.
Niemand van de toemalige koorleden zal ooit 24 december 1994 vergeten... De dirigente is niet op tijd aanwezig voor de kerstviering. Zeer ongewoon! Paul Verhezen begint alvast te dirigeren. Er wordt getelefoneerd, maar geen antwoord. Tijdens de viering rijdt iemand naar het appartement van Jeanne. Er brandt licht, maar niemand doet open. Uiteindelijk wordt zij thuis dood aangetroffen. De verslagenheid is groot. Zij was een zeer muzikale en bezielende koorleidster.
1995-1996
Nadat Paul Verhezen tijdelijk het koor heeft geleid, wordt begin 1995 Hendrik Rycken de nieuwe dirigent, maar hij is zo veeleisend en de herinnering aan Jeanne nog zo levendig! Na enkele maanden reeds neemt hij afscheid. Werner Meert neemt dan het dirigeerstokje op, samen met... Roland (de elektronische piano). In 1996 laat hij het dirigeren over aan zijn echtgenote Heidi Van Reeth, terwijl hijzelf de vaste begeleider van het koor wordt. De repetitie vindt nu opnieuw en definitief op maandagavond plaats (tevoren gedurende enkele jaren op dinsdag). Vermeldenswaard is het mooie kerstconcert op 7 december 1996, in een bomvolle Pius X-kerk.
1997
Frieda en Walter Van Herbruggen volgen Herman Dams op als voorzitters ad interim tot de volgende bestuursverkiezing. Werner en Heidi gaan weg, maar zij willen het koor niet verweesd achterlaten en stellen een opvolger voor: Florian Loebermann, uit Nürnberg, gehuwd met een Wilrijkse en hier gevestigd. De eerste repetitie met Florian heeft plaats op 6 oktober. Vanaf nu repeteert het koor niet meer in zaal Meyer, maar in de kerk, waar de klank beter is en waar een goede vleugelpiano staat.
1998
Florian start in september met het kinder- en jeugdkoor Kladderadatsch!
In december brengt het groot koor onder zijn leiding een enig mooi adventsconcert met Taizéliederen in een stemmig verlichte kerk.
1999
Na de bestuursverkiezingen blijft Frieda Van Herbruggen voorzitster. Françoise Huybrechs neemt de zorg van de partituren op zich. Het hoogtepunt van het jaar is de mooie herfstreis naar Nürnberg, waar niet alleen een concert wordt gegeven, maar ook het Ceciliafeest wordt georganiseerd.
2000
Het koor draagt op zaterdag 12 en zondag 13 februari bij tot de viering van het 50-40-30-feest: Paul Pas is 30 jaar pastoor, de parochie bestaat 40 jaar en de pastoor is 50 jaar priester. Zaterdag wordt een ludieke avond vol verassingen voor de pastoor en een kerk vol genodigden. De Weeping Sisters (die normaal alleen in droeve omstandigheden zingen, namelijk bij uitvaarten) zetten hun beste beentje voor en het publiek wordt getrakteerd op een recital van pianiste Eliane Rodriguez. Een prachtige avond.
2001-2010
Florian verhuist in 2001 met zijn gezin naar Duitsland. Heidi De Nef volgt hem op. Haar rust, geduld en muzikaliteit maken haar meteen geliefd. Haar echtgenoot Koen De Bels begeleidt het koor af en toe. Minie Struys wordt in 2003 voorzitster. Nicole Ratinckx geeft haar taak als secretaris na twintig jaar trouwe dienst door aan Michelle Dayez en Françoise Huybrechs. Hugo Leurs is archivaris. Onmisbaar sinds 2003 is de wekelijkse begeleidster op piano: Odette Verbist. Net als Florian in april 2001 laat Heidi het koor in 2005 en 2009 deelnemen aan het vierjaarlijkse Provinciale Koortornooi (tweede afdeling), en ook aan de concerten zoals 'Gospels voor Damiaanactie' in 2005 en 2009. In 2007 wordt Fernand Becuwe schatbewaarder en Marleen Mathijs verantwoordelijke voor de voorzangers.
2011-2024
Na feestjaar 2010 waarin onze parochie haar 50 jarig bestaan vierde, was het in 2011 aan het koor om 50 kaarsjes uit te blazen. In de daaropvolgende jaren vinden er kooruitstappen plaats naar o.a. Gent, Koksijde en Hasselt. Dit zijn keer op keer onvergetelijke dagen waarbij de traditie in ere werd gehouden om de zondagsviering ter plaatse op te luisteren. Jaarlijks wordt er een kerstconcert verzorgd in wzc Mayerhof in Mortsel en in Residentie Ravelsberg te Deurne. Ook is het koor tweemaal per jaar gast in wzc Huyse De Pauw in Sint-Katelijne-Waver waar ze de respectievelijke paas- en kerstviering opluisteren.
En dan komt het coronajaar 2020... Het koor heeft geen keuze, samenkomen is niet meer toegelaten, geen koorrepetities meer op maandagavond, geen vieringen die kunnen of mogen opgeluisterd worden. Een zware periode die veel te lang duurt. Uiteindelijk wordt er groen licht gegeven en mogen de kooractiviteiten, weliswaar met de nodige beperkingen en opgelegde regels, terug worden opgestart. Op 5 maart 2023 mag de uitgestelde kaas- en wijnhappening eindelijk plaatsvinden, het werd een groot succes waarbij vele parochianen en koorsympathisanten een geweldige zondagmiddag beleefden.
In 2024 telt het koor vierentwingtig zangers. Het is in zijn bijna 65-jarig bestaan altijd trouw gebleven aan zijn opdracht: het opluisteren van de liturgievieringen op hoogdagen, de wekelijkse voorzang door een groepje vrijwilligers, geregeld een feestelijke viering in een andere kerk en af en toe een concert, en daarbij ontelbare aangename uren en hechte vriendschappen.
Françoise Huybrechs-Le Clef, uit: '50 jaar H. Pius X-parochie Wilrijk', © H. Pius X-parochiegemeenschap Wilrijk