Vastencampagne 2025 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochie Heilige Pius X - Wilrijk

Parochie Heilige Pius X - Wilrijk

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Onze parochie
      OntstaansgeschiedenisHeilige Pius XDe Pius X-kerkDe herders van onze parochiePastoraal teamKerkraadParochieraadLiturgische werkgroep
      Geloven doorheen het leven
      DoopselEerste communieVormselHuwelijkBiechtZiekenzalvingUitvaartWij gedenken...
      Vieren doorheen het jaar
      Liturgische kalenderVieren in de Pius X-kerkEucharistieMisintentiesCommunie aan huisConcertmissen
      Parochiaal leven
      Pius X-koorScouts OosterveldSenioren-Contact
      KERK & leven
      AbonnementenPlaatselijke redactie
      Welzijnszorg
      Adventscampagne 2024
      Broederlijk Delen
      Vastencampagne 2025
      PE Heilige Damiaan Kerkverhuur Wegwijzer microsite

Vastencampagne 2025

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op maandag 7 april 2025 - 19:49
Afdrukken
Samen oogsten we succes

Vogelverschrikker als symbool

De Europese Unie verbiedt een aantal schadelijke pesticiden omdat ze kankerverwekkend zijn en slecht voor de vruchtbaarheid. Toch produceren Europese bedrijven ze nog steeds en exporteren ze naar landen buiten de EU. Als symbool voor de campagne 2025 publiceert Broederlijk Delen daarom het beeld van een vogelverschrikker met een sproeier die de verboden chemische bestrijdingsmiddelen op de gewassen spuit.

 

Dubbele standaard

Dat bedrijven de pesticiden die in Europa verboden zijn wel mogen exporteren naar andere landen buiten de EU druist voor Broederlijk Delen in tegen elk gevoel van gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid. De gezondheid van Europeanen is blijkbaar belangrijker dan die van de burgers buiten Europa. Dat kan niet vindt Broederlijk Delen. Daarom onderzoekt ze samen met haar partners in de ontwikkelingslanden de invloed van de problemen op het veld en werkt samen met hen aan oplossingen. Want wat ongezond is in Europa is dat ook elders. Het verhaal van de pesticiden is niet uniek. Overal waar winsten en groeimogelijkheden van grote bedrijven op de eerste plaats komen worden de rechten van mensen geschonden. Om een duurzame samenleving zonder ongelijkheid mogelijk te maken, zullen deze bedrijven moeten opereren binnen een kader dat respect afdwingt voor mens en natuur. Er is dus een systeemverandering nodig, maar dat is een werk van lange adem.

 

Voorlopig is Broederlijk Delen trots op het Belgische verbod op de export van de pesticiden, dat er kwam na aanhoudende maatschappelijke druk onder meer van haarzelf. Nu wil Broederlijk Delen streven naar een Europees verbod op de export van pesticiden. Echter er moet ook gezocht naar alternatieven zoals de agro-ecologische landbouw met mengteelten en biologische gewasbescherming. Het mondiale voedselsysteem kraakt langs alle kanten. Niet alleen de giftige pesticiden zijn een uitdaging. Klimaatcrisis en afhankelijkheid van enkele grote bedrijven die de markt beheersen stellen boeren wereldwijd ook voor problemen. De vasten is en blijft voor Broederlijk Delen een belangrijke tijd om het vuur van hun inzet aan te wakkeren en er een tweede adem voor te vinden. De lezingen helpen om ons in solidariteit en soberheid te verdiepen.

 

Aswoensdag

Op Aswoensdag horen wij de oproep van de profeet Joël die ons duidelijk maakt dat we terug dienen te keren naar ‘de Ene God en de weg naar binnen dienen te gaan, naar het hart.’ De gelovigen krijgen een askruisje op hun voorhoofd. Dit askruisje is een zichtbaar teken van onze tekortkomingen. De as zelf is gemaakt van de verbrande palmtakjes. As herinnert ons eraan dat alles stof is en volgens de wet van de vergankelijkheid tot stof vergaat. Maar as is ook een vruchtbare substantie en staat in die zin voor nieuw leven. In de Pius X-kerk werden op Aswoensdag op het kerkplein de palmtakjes van het afgelopen jaar verbrand. Enkele weken later op palmzondag worden er weer nieuwe palmtakjes uitgedeeld.

 

De vastentijd in West-Europa duurt van Aswoensdag tot Paaszaterdag. Dat zijn veertig dagen. Christenen waren vroeger tijdens die dagen zuinig met hun eten en kinderen onthielden zich van snoepgoed. Op die manier bereidde men zich voor op het paasfeest en stond men stil bij het feit dat Jezus veel geleden had. Tegenwoordig zijn de gelovigen niet meer zo streng met vasten, maar zamelen ze in de plaats daarvan geld in voor de arme mensen in de landen van het zuidelijk halfrond.

 

De 25%-revolutie

Voor de manier waarop Broederlijk Delen werk wil maken van een duurzame wereld zonder ongelijkheid lanceert ze de 25%-revolutie. Dit houdt in dat als 25% van de mensen ervoor kiest om te delen en te herverdelen dat genoeg is om het voor 100% anders te doen. In Afrika, Latijns-Amerika en hier bij ons gaan veel mensen die weg al en zijn volop actief in de 25%-revolutie.

Ons economisch systeem is belastend voor mens en planeet. Dat is geen mening, maar een feit. Door samen te werken overal ter wereld en een kwart van de mensen in het zuiden te ondersteunen moet het perfect mogelijk zijn om het tij in die landen te keren. De 25%-revolutie maakt een wereldwijde beweging mogelijk.

 

Ook wij die tijdens de viering van Aswoensdag samenkomen om in gemeenschap te luisteren naar Gods woord, het brood te breken en het leven te delen, zijn reeds deel van die 25%-revolutie. Samenwerken is dé manier om de wereld te verbeteren. Dat ontdek je als je kijkt naar de geschiedenis: door zich te verenigen en te strijden hebben vrouwen stemrecht gekregen en hebben vakbonden de sociale zekerheid afgedwongen. Tijd om ons te verenigen vindt Broederlijk Delen rond radicale herverdeling en systeemverandering. Om blijvende concrete veranderingen te realiseren werkt Broederlijk Delen nauw samen met partnerorganisaties in de landen: Burkina Faso, Burundi, Congo en Oeganda in Afrika, Bolivia, Colombia, Guatemala Haïti in Amerika en Israël en Palestina in het Midden-Oosten. Partnerorganisaties zijn de gemeenschappen ter plaatse, die het best op de hoogte zijn van de problemen die zich voordoen want overal ter wereld moeten mensen en gemeenschappen zelf kunnen bepalen hoe ze hun samenleving organiseren. Hun politieke stem moet gehoord worden zodat zij kunnen deelnemen aan de besluitvormingsprocessen. Dat geldt in het bijzonder voor kwetsbare en gediscrimineerde groepen want in 2020 werden 227 milieuactivisten vermoord in de door Broederlijk Delen gesteunde landen.

 

Meer informatie: www.broederlijkdelen.be

 

Doe vandaag nog een gift op:

BE12 0000 0000 9292 ten name van Broederlijk Delen.

Als je meer dan 40 euro stort krijg je een fiscaal attest waarmee je tot 45% terug krijgt.

 

Marjo Perry

Broederlijk Delen - campagne 2025 © Broederlijk Delen

Gepubliceerd door

Parochie Heilige Pius X - Wilrijk

Meer

Veertigdagentijd en Pasen
Artikel
Broederlijk Delen

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Lazarus leeft © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ Lazarus leeft

icon-icon-artikel
De blindgeborene © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ Niet meer blind

icon-icon-artikel
Jezus en de Samaritaanse vrouw bij de bron © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ De vrouw bij de put

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook