Veel momenten in het leven worden gelovig geduid. Ook het ziek-zijn hoort daarbij. Het is zinvol om onze geliefden dan niet alleen te laten, maar hen te omgeven met gelovige zorg.
Je kan altijd een priester contacteren (of het secretariaat) om een afspraak te maken en de ziekenzalving te voorzien. De zalving sterkt de zieke en geeft draagkracht. In rusthuizen wordt geregeld een gezamenlijke ziekenzalving georganiseerd.
Wanneer iemand in onze kring gestorven is, nemen wij gelovig afscheid in de kerk. We leggen de overledene terug in de hand van God. We zijn dankbaar voor het leven. We zijn hoopvol voor de toekomst die ons nog onbekend is. De kerk is de geëigende plaats voor dit afscheid. In de parochie zijn acht kerken ter beschikking.
Overal zijn er vrijwilligers die alles klaarzetten en verzorgen. Er zijn lectoren en orgelisten die helpen om op een verzorgde wijze afscheid te nemen. De priester contacteert zelf al deze mensen.
Je kan een uitvaart publiek aankondigen en mensen uitnodigen met een rouwbrief. Je kan een uitvaart ook in alle intimiteit - met enkel familie en vrienden - laten doorgaan. Volgens de wens van de familie of van de overledene zelf kan een uitvaart gebeuren in een eucharistieviering of in een gebedsdienst. In een gebedsdienst is de voorganger niet noodzakelijk een priester.
Voor het vastleggen van een uitvaart neemt u best contact op met één van de priesters van de parochie. Zij kunnen je onmiddellijk dag, uur en kerk bevestigen. Ons geloof kan een steun en een houvast zijn in dat moeilijke moment van afscheid.