De Sint-Eligiuskerk … dat ze speciaal is, weten we al lang. Er is haar vroeg Middeleeuwse crypte, er zijn haar mooie schilderijen, er zijn haar unieke en grandioze klokken, maar er is zoveel meer!
In de kerk van Eine zijn er eeuwenoude, prachtig geborduurde en unieke kazuifels en koorkappen.
Een kazuifel is het opperkleed dat een priester draagt als hij de mis celebreert. Al naargelang de tijd in de kerkelijke agenda, heeft die kazuifel een andere kleur: wit wordt gedragen op de kerkelijke hoogdagen van Kerstmis en Pasen (voor Pasen kan ook goud) - paars tijdens de vasten en advent - rood bij feesten van de Heilige Geest zoals op Pinksteren - groen, de kleur van de hoop, voor alle andere dagen. In tegenstelling tot een kazuifel, wordt een koorkap niet gedragen tijdens de mis maar eerder tijdens processies, tijdens het lof, de getijden, …
De Sint-Eligiuskerk is van oudsher een kapittelkerk of collegiale kerk. Misschien is het daarom dat ze beschikt over een aantal heel oude, waardevolle en met gouddraad geborduurde kazuifels en koorkappen.
De leden van de kerkfabriek Sint-Eligius Eine, vonden het zonde die waardevolle kazuifels te laten verkommeren in de kasten van de sacristie: van zoveel schoonheid moet iedereen die de kerk bezoekt, kunnen genieten. Daarom liet de kerkfabriek 2 vitrinekasten maken waarin samen 5 koorkappen en 3 kazuifels worden tentoongesteld. De 2 kazuifels (rood en goud) en 1 koorkap (rood) in de eerste kast, zijn gemaakt in de 16e eeuw; de 2de koorkap (goud) dateert van het einde van de 17e eeuw. Ze zijn gemaakt uit damast, schapenwol en goudbrokaat. Wie ze gemaakt heeft is helaas niet bekend. Er is een uitgebreide iconografie op geborduurd (deze zal worden vermeld bij het desbetreffende object in de kasten): van de geboorte van Jesus tot het passieverhaal. De kazuifel (paars-wit) en 3 koorkappen (2 rode en 1 paarse) in de 2de kast, zijn een beetje jonger en er zijn vooral religieuze symbolen op geborduurd.
De inboedel van onze kerk is gearchiveerd door het KIK (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium). Het is een wetenschappelijke instelling die is belast met de documentatie, studie en conservatie-restauratie van het culturele en artistieke erfgoed van België. Het zijn de onderzoekers van het KIK die onze kazuifels beoordeelden als ‘uiterst waardevol en uniek voor ons land’.
Elke misganger kan vóór of na de mis gerust rondwandelen om te genieten van al het mooie dat onze kerk te bieden heeft.
Joke Huysman
Het reliekschrijn van het H. Kruis
De Griekse inscriptie op de relikwie luidt in vertaling:
'Hare koninklijke hoogheid prinses Maria wijdt aan U, glorierijke Maagd, deze tak van Eden, de levensboom, toe.'
Hieruit heeft men de opdrachtgeefster geïdentificeerd als Maria Komnenos, dochter van de Byzantijnse keizer Alexis I Komnenos. Guarinus, afkomstig uit Douai, werd na de verovering van Constantinopel tijdens de Vierde Kruistocht aartsbisschop van Thessalonika en onderhield nauwe relaties met het nieuwe keizerrijk.
Hij zou bij zijn terugkeer de relikwie van het H. Kruis geschonken hebben aan de graaf van Landast, die de heerlijkheid van Eine bezat, maar wiens familie in Douai woonde.
Rond het feest van de Kruisverheffing op Kermis Eine wordt de relikwie jaarlijks uitgesteld tijdens de eucharistieviering.