Een kerkelijke uitvaart: belangrijk voor jou, maar ook voor je nabestaanden.
Een kerkelijke uitvaartviering heeft een ander karakter dan de vele nieuwe vormen van afscheidsvieringen. Zoals die nieuwe vormen blikt ook zij terug op het leven van de concrete persoon die overleden is, ze laat ruimte voor persoonlijke noten, voor de pijn en het verdriet van hen die achterblijven.
Maar ze biedt veel meer, ze kijkt niet alleen naar het leven dat voorbij is, ze kijkt naar de realiteit over de grenzen van de dood heen. We vertolken het geloof dat Gods liefde sterker is dan de dood, en dat de gestorvene deel krijgt aan het verrijzenisleven van Jezus Christus, de Levende! Een overledene heeft daarvoor mogelijk nog gebed nodig leert de Kerk ons. Dat wil de Kerk actief aanbieden. Aan de nabestaanden biedt zij het toekomstperspectief van een later weerzien in pure vreugde. Die hoop en troost vind je in de kerk, in een samenzijn met de gelovige gemeenschap die dit alles mee wil dragen en steun wil bieden. Wil je het graag allemaal bescheiden en intiem houden? Ook dat kan in de kerk. Vele vormen van afscheid en van publiciteit, vóór of na de plechtigheid, zijn bespreekbaar: gebedswake, uitvaart, absoutes, al dan niet apart of gecombineerd, in de kerk of op het kerkhof,..
Wat is mogelijk na een niet kerkelijk afscheid? Onze deuren blijven wagenwijd open staan voor iedereen. Een herdenkingsmis met een gepersonaliseerd kruisje en verrijzeniskaars op het altaar kan in één van de volgende zondagsmissen of op ieder ander af te spreken tijdsstip. Verder houden wij jaarlijks een openlucht herdenkingsviering aan de Lourdesgrot voor niet kerkelijk begraven mensen. En natuurlijk is iedereen welkom in de gebedswake van Allerheiligen. Een pastoraal of persoonlijk gesprek over de pijn en het verdriet kan ook altijd.
Aarzel niet om contact op te nemen voor meer informatie: pastoor Gianfranco 0485 165792 of mail naar dongianfranco@lemissioni.org.
Gelovige mensen uiten bij ons regelmatig hun bezorgdheid dat zij zelf geen kerkelijk afscheid zouden krijgen. Wil je daar gerust over zijn, druk dan dan de bijgevoegde 'laatste wilsbeschikking inzake uitvaart' af, vul ze in en breng ze naar het gemeentehuis. Zo leg je jouw wens op dit vlak vast.