Trouwen in onze Pastorale Eenheid Heilige Familie?
Voortaan kan je als inwoner van Zutendaal kiezen tussen drie lokaties: de Sint-Jozefskerk te Wiemesmeer, de O.L.V.-Kerk in Zutendaal-centrum of in openlucht op het Lourdesgrotdomein in de Veugenstraat in Wiemesmeer.
Meer informatie vind je in de linkerkolom of via https://www.kerknet.be/federatie-zutendaal/artikel/het-huwelijk
Waarom eigenlijk?
Maar in deze tijd stellen jonge koppels zich wellicht de vraag waarom ze wel voor de Kerk zouden trouwen. Is er een meerwaarde? Ja, absoluut! Als je je liefde laat zegenen door de bron van alle liefde, God zelf, kan je jullie relatie geen betere start en basis geven!
Alvast onze hartelijke gelukwensen!
Team pastorale eenheid Heilige Familie - Zutendaal
https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/artikel/waarom-nog-trouwen-voor-...
Waarom nog trouwen voor de kerk? Emmelie vraagt raad

GEPUBLICEERD OP VRIJDAG 3 NOVEMBER 2017 - 8:00
4 MINUTEN LEESTIJD
AFDRUKKEN
Emmelies ouders hopen dat ze gaat huwen voor de kerk, maar zelf wil ze het niet zomaar voor de traditie doen. Waarvoor dan wel? Piet Raes geeft tips.
Eerste Hulp Bij Liefde gaat op zoek naar inzichten en praktische tips bij concrete relatie- en opvoedingskwesties. Stel je vraag en wij stellen ze aan een expert.
Beste Lieve,
Binnenkort gaan we samenwonen, mijn vriend en ik. We zijn beiden gelovig en onze ouders zouden graag hebben dat we voor de kerk trouwen. Zelf zijn we er nog niet uit. Bijna niemand van onze leeftijdsgenoten doet het nog. Als we het toch zouden doen, wil ik goed weten waaróm. Mijn ouders hechten aan traditie. Voor mij is dat niet genoeg als motivatie. Hoe kan ik met volle overtuiging voor de kerk trouwen?
Emmelie
Bedankt voor je eerlijke en heel terechte vraag, Emmelie. Piet Raes gaat maandag 6 november over dit onderwerp in gesprek met jongeren in Gent. Hier speciaal voor jou alvast een voorsmaakje.
Piet, waarom zouden mensen als Emmelie en haar vriend nog voor de kerk huwen?
Piet Raes • Verliefdheid en liefde gaan bijna altijd samen met het besef van de grootsheid van de liefde, toch? De liefde overkomt je en maakt je buitengewoon gelukkig. Veel koppels die willen huwen vertrekken van die ervaring. Waarom wil je trouwen? Omdat wij elkaar erg graag zien en samen gelukkig zijn.
Dat is excellent en een geschenk op zich. Noem het gerust een genade van God, ook al zien de meeste mensen het als een louter natuurlijke zaak. Het spreekt dan ook voor zich dat hun onderlinge liefdesband voor veel mensen de motivatie is om te huwen in de kerk. De partners zijn vol van liefde voor elkaar en ze willen dat graag uitspreken en met anderen delen.
En toch is dat niet het hart van het huwelijk in de kerk.
Het hart van het kerkelijke huwelijk is de belofte om elkaar te (blijven) beminnen.
Ik wil je liefhebben en waarderen, al de dagen van mijn leven. Die belofte is meer dan een liefdesverklaring. Het is zeggen dat je bij elkaar blijft (of dat toch oprecht wilt proberen), ook als die liefde onder druk komt te staan of misschien zelfs op een bepaald moment niet meer voelbaar is door een conflict, ziekte, armoede, kortom: kwade dagen.
Huwen voor de kerk is daarom altijd dubbel: het is danken voor het geschenk van de liefde dat je overkomt én vragen aan God die Liefde is, om de band te versterken en te behoeden. Bij mij klinkt dan spontaan het mooie lied Behoed de liefde van Huub Oosterhuis in mijn hoofd en meer bepaald het laatste vers: dat zij de nacht doorkomen met elkaar.
Huwen voor de kerk is het engagement uitspreken om Jezus toe te laten in je relatie, niet alleen op het moment van het feest, maar altijd opnieuw. En waarom zou je dat doen? Omdat je voelt dat de liefde veel groter is dan jezelf én omdat je weet dat de liefde kwetsbaar is en broos.
Ik hoorde ooit een priester zeggen: drie met elkaar verstrengelde touwen zijn sterker dan twee met elkaar verstrengelde touwen.
Voor mij persoonlijk is Jezus het levende bewijs dat blijvende liefde - liefde die niet wegloopt - menselijk mogelijk is, maar niet op eigen kracht.
Je kunt dan ook nog vragen: hóe laat ik Jezus toe in mijn relatie? Wat bedoelen we daar precies mee? Je kunt, bijvoorbeeld, geregeld samen tijd maken voor gebed. Of je huwelijkskaars aansteken als teken om ruimte te maken voor die derde partner in jullie relatie. Andere praktische tips vind je op de website van Gezinspastoraal. Meer algemeen komt het erop neer om je in je onderlinge relatie te laten inspireren door de liefde die jullie overstijgt, die steeds weer nieuwe kansen geeft, ook aan jullie relatie.
Piet Raes