In de Bijbelgroep zouden we het volgend jaar over Marcus hebben gehad. Daar het CCV ons liet weten dat ze het jaar daarop Marcus willen bespreken, zouden we volgend werkjaar een boek bespreken: "De namiddag van het christendom, op weg naar een nieuw tijdperk" van Tomáš Halík, een Tsjechische priester, ooit ondergronds, is en wereldwijd bekende en gewaardeerde theoloog, die diepgang en eenvoud met elkaar verbindt. De kern van zijn betoog is hoe als christen te leven in een geseculariseerde, haast atheïstische samenleving. Lege kerken zijn voor hem geen bron van ergernis, maar een teken dat ons moet aanzetten om nieuw over het christendom te denken. Halik nodigt ons uit het geloof als een weg te zien die voor de gelovige steeds met voortdurend zoeken verbonden is. Het gaat niet om pogingen terug te keren naar een wereld die niet meer bestaat of een vertrouwen op een louter uiterlijke hervorming van de structuren, maar om een toewending naar de kern van het evangelie. De huidige toestand van de katholieke Kerk doet in veel opzichten denken aan de situatie vlak voor de Reformatie (zestiende eeuw). Dat is 'de middag' van het christendom. Wat in de 'namiddag'? De huidige reformatiepogingen mogen zich niet beperken tot wat institutionele wijzigingen en wat aanpassingen. De vruchtbaarheid en de toekomstige vitaliteit van de Kerk hangen af van de vraag of zij er in slaagt een nieuwe relatie te ontwikkelen met de diepe geestelijke en existentiële dimensie van het geloof, schrijft Halik. „Ik beschouw de huidige crisis als een tweesprong waarop we de mogelijkheid krijgen een nieuwe fase van de geschiedenis binnen te treden, de ‘namiddag’ van het christendom".
Data van de bijeenkomsten: 19 september, 17 oktober, 21 november, 19 december, 16 januari, 20 februari, 19 maart, 16 april, 21 mei en 18 juni.
Plaats van samenkomst wordt na inschrijving bepaald begin september.
Wie wil aansluiten bij deze leesgroep neme contact op met priester Frans Essel per mail naar frans.essel@telenet.be of bellen naar 0472 87 53 33.