“Zes jaar geleden kreeg ik de diagnose ‘dementie’. Een zware klap. Maar het leven blijft de moeite waard. Zeker als je leert genieten van de kleine dingen, zoals wandelingen of familiebezoekjes”
Door een nauwe samenwerking van Samana Koksijde, Samana Oostduinkerke-Wulpen, Okra, Neos Koksijde, COV, Vlas Koksijde en Oostduinkerke kon een volle Kerkepannezaal genieten van een schitterende voordracht rond dementie . Liesje Tordoir, educatief stafmedewerker West Vlaanderen van de Alzheimerliga gaf er een bevattelijke uitleg rond deze aandoening.
Dementie is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij er geleidelijk zenuwcellen in de hersenen verdwijnen. Daardoor kun je last ondervinden op een of meerdere domeinen, zoals: taalgebruik en -begrip; dagelijkse handelingen( vb. boterham smeren) ; herkenning (bepaalde stemmen niet herkennen) ; structuur en planning (geen boodschappenlijstje kunnen opstellen.).Er zijn zo’n vijftig vormen van dementie. De meest voorkomende vorm is de ziekte van Alzheimer, die start met geheugenproblemen. Maar er zijn ook personen mensen die in het begin last hebben van gedragsveranderingen, terwijl hun geheugen nog prima werkt.
Bij de ziekte van Alzheimer: door een opstapeling van eiwitten in de hersenen gaan de hersenen minder functioneren met geheugenproblemen als gevolg. De geheugenproblemen hebben in de eerste instantie invloed op het ‘kortetermijngeheugen’. (je zegt meerdere keren per dag hetzelfde; je vergeet afspraken; moeilijk een gesprek volgen….moeilijkheden met aankleden, tandenpoetsen en spreken…) Een tweede vorm van dementie is de frontotemporale dementie ; hier zien we veranderingen in gedrag, persoonlijkheid en emoties; ook problemen met taalvaardigheden (spreken, begrijpen, lezen en schrijven) komen hiet voor en een derde probleem situeert zich in de motoriek (trillingen en moeite met lopen) Nog een andere vorm van dementie is de vasculaire dementie. Deze wordt veroorzaakt door een slechte doorbloeding van de hersenen, (vb. door hartinfarct) – de hersenen krijgen weinig zuurstof en sterven af. Ook hebben ze last van hart en vaatziekten. Het ziekteverloop is sterk afhankelijk van de plek in de hersenen die beschadigd is. Deze dementie uit zich in concentratieproblemen en het denken en spreken gaat trager; stijve spieren, het gevoel in de vingertoppen dat verdwijnt of de stem die zachter klinkt zijn tevens lichamelijke klachten. Bij Lewy body-dementie, een andere soort dementie, is er een verzameling van eiwitten in de hersenen en komt er verdikkingen voor die de communicatie tussen de hersencellen verstoren. De symptomen doen denken aan de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer. Deze ziekte manifesteert zich in slaapproblemen, beven, stramheid, langzaam bewegen, geheugenverlies. Er werd ook aandacht geschonken voor jong dementie. Deze jonge mensen (-65j) worden laat herkend, meestal wordt er door dokters gedacht aan stress, burn-out of depressie. Tot aller spijt : dementie is niet te genezen. In de voordracht werd ook aandacht geschonken aan de mantelzorgers . Enkele tips naar aanpak werden meegegeven. Praktische tips waren het. ’t Was een zeer geslaagde namiddag die met veel aandacht gevolgd werd door de vele aanwezigen.