Aansluitend bij de initiatieven rond de erfgoeddag Vlaanderen organiseerde de plaatselijke werkgroep Samana Odk-Wulpen een tentoonstelling rond het lager onderwijs van eind 19e eeuw tot de jaren kort na WO II met didactisch materiaal, boeken , schriften, landkaarten, schoolmeubilair en schooluniformen…afkomstig uit de toenmalige schooltjes van onze Westhoek.
Onze bestuursleden hebben heel wat tijd en energie gestoken in de voorbereiding van deze tentoonstelling. Ze konden wel rekenen op de hulp van mensen, leerkrachten en ex-leerkrachten van onze vrije basisscholen uit Oostduinkerke , De Panne en Westvleteren, maar ook van Samana Krombeke-Stavele.
We mogen stellen dat het resultaat dan ook best gezien mocht worden. Het riep allerlei herinneringen op bij onze leden en was onderwerp van heel wat gespreksstof.
En we mochten heel wat bezoekers, ruim 250 mensen, verwelkomen op deze tweedaagse.
Op 19 april opende 1ste schepen van Groot-Koksijde , mevr. Stefanie Anseeuw, de tentoonstelling. Luc Tavernier, voor de gelegenheid gekleed als meester Swertfager bijgestaan door Martine George, gekleed als zuster Germaine, situeerden het basisonderwijs in de tijd van toen.
Het was duidelijk dat les geven in tijden van schaarste helemaal niet evident was.
De tentoonstelling was dan ook onrechtstreeks een huldebetoon aan de meesters, zusters en de juffrouwen uit die tijd !
Als we hier in de Westhoek fier mogen zijn op de hoge scholingsgraad van onze jongeren dan is dat mede dankzij de inspanningen en het enthousiasme van de leerkrachten van toen, die de baan geëffend hebben voor de toekomstige generaties.
De kwaliteit van ons onderwijs wordt immers bepaald door de deskundigheid en de motivatie van de leerkracht in zijn klas.
Dat was zo vroeger; dat is ook zo vandaag.
Namens het bestuur wil ik, Rita Wyffels, tot slot, iedereen bedanken voor hun inzet bij het realiseren van dit evenement.