Vanaf september 2021 stopte het St Niklaaskoor haar activiteiten. Dat houdt in dat er GEEN repetities en GEEN uitvoeringen meer zullen plaatsvinden. Het is met veel pijn in het hart dat het bestuur deze beslissing heeft genomen.
E. H. Rafaël Tack was de eerste bezieler en dirigent
Wijlen pastoor D'Hondt en koster Hillewaere zochten, begin de jaren '60, mensen met 'een goede stem' om regelmatig met eenstemmige zang voor het opluisteren van de vieringen op kerkeljike hoogdagen.
Alles begon met de 3 lokale schoolhoofden, namelijk de heren Jonckheere, Cornette en Borgonie. Vanaf 1965 nam EH. Rafaël Tack, iedereen in Oostduinkerke sprak van kapelaan Tack, de leiding van het koor. Eerst recruteerde hij leerlingen van de Vrije Basischool om op regelmatige basis de misvieringen op te luisteren in de St. Niklaaskerk. Voorwaarde was dat die jongeren de zangrepetities moesten volgen. Dat koor bouwde de kapelaan, met aanvankelijk engelengeduld, uit tot een vierstemmige groep..
Vanaf 1967 werd het koor uitgebreid met dames-en mannenstemmen. In hetzelfde jaar vond de eigenlijke oprichting plaats van het St. Niklaaskoor. Met Kerstmis 1968 werd een fonoplaat uitgegeven ' Kerstklanken'. Het koor, met EH. Tack als dirigent werd begeleid door Stef Dombrecht aan het orgel en Paul Dombrecht, hobo.
In 2003 nam Chris Annys de artistieke leiding over.
Onder haar leiding luisterde het koor ook huwelijksvieringen en uitvaartdiensten op. Het koor was ondertussen ee onmisbare schakel in het jaarlijks passiespel geworden. Dank zij Chris leerden we, als koor, ook de Gregoriaanse gezangen waarderen.Ook in 2003 werd het koor een feitelijke vereniging met een eigen bestuur. Het St. Niklaaskoor kreeg door toedoen het gemeentebestuur een eigen vaandel.
Chris Annys beschreef 'haar koor' wel eens als 'het reizend koor', want inderdaad doorheen de jaren had het koor noodgedwongen meerdere plaatsen als thuisbasis voor zowel de wekelijkse repetities als optredens ( St. Idesbalduskerk, Booitshoeke...Nieuwstad Veurne waar het nieuwjaarsfeest traditioneel doorging...). Meermaals deed het koor ook gastoptredens zowel alleen als samen met andere koren.
De fakkel werd in 2008 doorgegeven aan Paul Depondt
Meteen al bleek dat Paul een zeer bekwaam dirigent bleek te zijn. Hij zou zich vooral toespitsen op het vernieuwen van partituren en hij legde de lat ook al snel nog wat hoger. Onder zijn leiding kregen de koorleden stemcoaching en er werd getraind met stemoefeningen om de kwaliteit van het koor en de koorklank op een hoger niveau te brengen.
Het repertoire groeide sterk uit tot het koor door de gedwongen coronamaatregelen zijn activiteiten heeft moeten staken.
Foto's komen uit het archief van Jan Douchy