De eucharistievieringen in de ruïnes van de abdij Ten Duinen
De opgravingen, gestart in 1949, legden de muren van de abdijkerk bloot en maakten de kerkruimte van de voormalige Abdij Ten Duinen volledig vrij. Op zondag 20 mei 1951 had om 11 u. 30 in de puinen van de oude abdij een godsdienstige plechtigheid plaats. Abt Deleye van de Sint-Sixtusabdij van West-Vleteren wijdde om 11 u. een nieuw Baaldjeskruis in, op de Terlinckplaats in Koksijde-Bad. Vandaar werd het in stoet gedragen naar Ter Duinen. Twaalf vissers droegen in de Van Buggenhoutlaan het nieuwe kruis naar Baaldjes Kruis. Monniken van West-Vleteren en van Fosses droegen twee schrijnen met gebeente van monniken, opgegraven in de abdijkerk. Nadien droeg Abt Deleye met monseigneur Lamiroy, bisschop van Brugge, een pontificale mis op die ruim 3000 aanwezigen telde. Na de H. Mis werd het ossuarium door mgr. Lamiroy ingezegend. Op 15 augustus 1953, hoogfeest van Maria, heeft monseigneur De Smedt, bisschop van Brugge, een pontificale mis opgedragen in de oude abdijkerk. De stoet vertrok om 10 uur vanuit de toenmalige meisjesschool in de Horizontlaan. Na het evangelie predikte de bisschop over de H. Bernardus naar aanleiding van de herdenking van zijn sterfdag 800 jaren geleden. Het was, volgens de kronieken, moeilijk om voldoende celebranten te vinden om de bisschop te assisteren. Immers, op deze hoogdag werden er in Koksijde alleen al, nog 22 andere H. Missen opgedragen. Mgr. De Smedt kwam naar Koksijde, op voorspraak van Lt. Kolonel-Geneesheer E. Warland. Hij was kamerheer van Paus Pius XII en goede vriend van E. Leys, toenmalig diensthoofd Groendienst in Koksijde.
Na een lange onderbreking is men in 1984 opnieuw gestart met openluchtmissen in de ruïnes van de abdijkerk. Dit gebeurde vooral onder impuls van wijlen R. Vannecke, ondervoorzitter van de toenmalige VZW Duinenabdij. Jean-Marie D’haenen en Erik Devos, respectievelijk lector en cantor in de St.-Pietersparochie, ondersteunden deze vieringen. In 1985 was de toenmalige bisschop van Brugge hoofdcelebrant. Hij werd geassisteerd door Z.E.H. P. Van Zeir, deken van de Westkust en Z.E.H. A. Vannecke, deken van Waregem. In 1994 werd het Genootschap verantwoordelijk voor de bedevaart en vierde het eeuwfeest van de zaligverklaring van Idesbald. Er waren een 500-tal aanwezigen op de viering. Door weersomstandigheden een paar honderd in 1985 en ruim duizend in 1986. Deze laatste eucharistieviering werd door de VRT rechtstreeks uitgezonden. Monseigneur Laridon ging voor, opnieuw geassisteerd door deken P. Van Zeir en Z.E.H. A. Vannecke. In de jaren die volgden waren tevens E.H. A. Denaux (president grootseminarie Brugge), E.H. Bonny (toenmalig archivaris grootseminarie Brugge), Abt Anselm Hoste van de abdij van Steenbrugge, Abt Leo Van Schaverbeeck uit Bornem, Abt Gerardus Hopstaken uit Mariënkroon (Nl.), abt Manu Van Hecke (Sint-Sixtusabdij West-Vleteren) hoofdcelebrant in de eucharistieviering. Gedurende een periode van 5 jaar werden geen eucharistievieringen gepland, omwille van de omgevingswerken op de site van Ten Duinen. Na de officiële opening in juni 2003 werd jaarlijks opnieuw een eucharistieviering op de eerste zondag van augustus gepland. Vanaf dan werd het Genootschap verantwoordelijk voor de inhoudelijke voorbereiding van de vieringen. De organisatie kon rekenen op de financiële en logistieke medewerking van de gemeente Koksijde. Het heeft zelden geregend, maar in 2008 hadden we toch paraplu’s nodig. In 2017 naar aanleiding van het jubileumjaar, ging de nieuwe bisschop Lode Aerts de viering voor.
Voor derde maal sinds zijn ontstaan werd de viering door de VRT rechtstreeks uitgezonden. In 1996 vanuit de abdijhoeve Ten Bogaerde, in 2004 voor zijn tienjarig bestaan vanuit het pand in de abdij en in 2018 vanuit de O.-L.-Vrouw Ten Duinenkerk.
Tekst: J.-M. D’haenen en archief Genootschap, krantenartikels, fotografie Lambert en Linda Derenette, archief gemeente Koksijde en anderen