De 45e editie van de 'Vierdaagse van de IJzer', hét jaarlijks wandelfestijn dat Defensie en de burger dichter bij elkaar brengt, vond dit jaar plaats van 22 tot 25 augustus. Op dinsdag 22 augustus was Koksijde-Oostduinkerke aan de beurt als gaststad. De andere gaststeden zijn naar jaarlijkse gewoonte Ieper, Diksmuide en Poperinge. Een groot aantal Koksijdse wandelaars was opnieuw van de partij. Het landschap in de Westhoek en zijn oorlogsverleden zijn de groene draad doorheen de wandeltochten van verschillende afstanden, namelijk 8, 16, 24 en 32 km. Je kunt inschrijven voor de vier dagen samen, of kiezen voor een specifieke wandeldag.
Het wandelgebeuren streeft drie doelstellingen na:
- de band tussen Defensie en de samenleving versterken door militairen en burgers samen te brengen tijdens een gemeenschappelijke, sportieve inspanning
- de gesneuvelden van de beide wereldoorlogen, in het bijzonder zij die vielen op de slagvelden in de Westhoek tijdens de Eerste Wereldoorlog , herdenken op een respectvolle manier
- de wandelaars op een aangename manier laten kennismaken met de historische en toeristische waarde van de Westhoek
Historiek
In 1967 organiseert 'de Orde van de Paardevisser' van Oostduinkerke voor het eerst een dagwandeling die, enerzijds, de traditie van de garnaalvisserij te paard in ere wil houden en, anderzijds, de toeristische troeven van de Westkust benadrukt. Het initiatief blijkt een succes.
Het aantal deelnemers groeit jaar na jaar tot het voor de organisatoren onmogelijk wordt om de klus nog langer met eigen middelen te klaren. In het voorjaar van 1972 wordt door de toenmalige voorzitter van 'de Orde van de Paardevisser' de vraag gericht aan de toenmalige Minister van Landsverdediging, P. Vanden Boeynants, om steun van de Krijgsmacht te krijgen. In 1972 wordt, in samenwerking met de Luchtdoelartillerieschool uit Nieuwpoort, de "Driedaagse Voettocht van de Westhoek" georganiseerd. Een vierdaagse voettocht, die de huidige doelstelling beoogt, gaat van start in 1973 (1218 deelnemers stappen 4 x 32 km). Tot 1980 stappen we van stad tot stad en vanaf 1981 liggen start en aankomst in dezelfde stad. Het aantal deelnemers stijgt gestaag door de jaren heen. Dit is grotendeels te wijten aan het invoeren van vier verschillende afstanden. In 2005 telt het secretariaat voor het eerst meer dan 10.000 verschillende deelnemers. Een aantal dat tot op heden constant blijft.
Organisatie
De organisatie van de vierdaagse wandeltocht is in handen van het Bataljon Artillerie. Dit bataljon, deels gekazerneerd in Lombardsijde, wordt voor de uitvoering van deze opdracht bijgestaan door het Competentiecentrum Steunmaterieel en -producten uit Ieper, het Eerste Element Medische Interventie (1EMI), de Militaire Politie en het Militair Commando van de Provincie West-Vlaanderen. De organisatoren wandelevenement 'Vierdaagse van de IJzer' steunen MS Liga Vlaanderen
Mijn ervaring
Deelnemen aan de Vierdaagse van de Ijzer blijft voor mij en velen een onvergetelijke ervaring. Ondertussen ben ik al vergeten hoe vaak ik deelgenomen heb aan de Vierdaagse van de IJzer, maar dit blijft hoe dan ook het hoogtepunt van mijn zomermaanden. Ik kan het iedereen aanraden en dit om tal van redenen!
Je hoeft je nergens zorgen om te maken, de Vierdaagse van de IJzer heeft een ijzersterke traditie wat organisatie betreft. Het is gewoon van a tot z in orde. Je moet niet eens echt kunnen wandelen, de afstanden zijn 8 – 16 – 24 – 32, allemaal vrij te combineren. Je moet zelfs niet eens vier dagen gaan (maar doe dat toch maar, wat…). Je bent nooit alleen, reken maar op duizenden deelnemers, dik, dun, groot, klein, jong en oud, van stappen met bittere ernst tot prettig gestoord… Dus deelnemen, niet aarzelen, gewoon doen! Wandelen is goed voor alles. Je hart, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten en spieren, gewicht en geheugen, ze gaan er allemaal op vooruit. En niet te vergeten: je humeur wordt er beter van. (C.W.)
Bron: Organisatie Vierdaagse van de IJzer
Foto’s: Defensie