De honderdman toont veel eerbied voor Jezus in wie Hij vast gelooft.
Het is jullie zeker ook al opgevallen hoe de taal die tegenwoordig gebruikt wordt om te communiceren, fel veranderd is tegen vroeger. Begroetingen zijn korter en zonder aanspreektitels; er worden veel afkortingen gebruikt en schrijffouten hebben geen belang.
In het evangeliestukje van vandaag komen we iemand tegen die zijn communicatie goed overweegt en wel met veel respect de andere tegemoet treedt.
Het is een Romeinse officier, een honderdman, die op Jezus een beroep doet. Hij vraagt Jezus iets, niet voor zichzelf maar voor een slaaf. Dat is al het eerste respect dat hij toont: de eerbied voor een knecht. De Romein is een niet-Jood en hij wil Jezus niet zelf benaderen. Daarom vraagt hij Joodse vrienden om zijn vraag aan Jezus te stellen. Als Jezus op komst is, vraagt hij om zijn huis niet binnen te komen. De heiden weet dat de Jood Jezus onrein wordt als Hij het huis van een heiden binnengaat. De soldaat vindt zichzelf ook te nietig om Jezus te ontvangen. Hij doet zijn best om te tonen hoe hij zichzelf ziet in verhouding tot Jezus. Hij heeft vertrouwen in Jezus en hij drukt dat uit door eerbied en beleefdheid.
Jezus voelt het grote vertrouwen van de officier. In plaats van uitgenodigd te worden voor een groot diner, met invloedrijke vrienden om zijn macht te tonen, komt deze man met een vraag - niet voor zichzelf maar voor een dienaar. Jezus is geraakt.
Moderne communicatie gaat snel en digitaal. Dat is nu zo. Toch zijn er verhoudingen die een zekere traagheid en eerbied vragen, een vorm van schroom om dichterbij te komen zonder te schenden. Dat is zo tussen mensen en dat is ook zo in onze omgang met God.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.