De viering van het vormsel vindt in het vijfde leerjaar plaats. Er gaat twee jaar catechese aan vooraf. Wij zullen zelf de ouders hierover informeren als hun kind in het vierde leerjaar is aangekomen. De catechese is een mengeling van grote bijeenkomsten en bijeenkomsten in kleine groepjes, rond dezelfde catechist(e). De ouders zullen actief in deze reeks bijeenkomsten betrokken worden.
Betrokkenheid van de ouders
Het gezin is de eerste leerplaats voor geloven. Daar waar kinderen de liefde van hun ouders kunnen voelen en zien, kunnen zij vermoeden dat God liefde is. Ouders schenken kinderen vergiffenis en bieden hen nieuwe kansen aan, zoals Jezus zegt: “Niet zevenmaal maar zeventigmaal zevenmaal”. Niemand is zo door dik en dun trouw aan de kinderen, dan hun moeder en vader. Er is geen betere catechese voor Gods liefdevolle trouw dan het gezin. Daarom halen wij in de catechese de band met de ouders strak aan.
De inschrijving voor het vormsel gebeurt rechtstreeks bij de verantwoordelijke voor de catechese. Langs de basisscholen in de pastorale zone worden in het vierde leerjaar brieven met een aangehecht inschrijfblad verspreid. Dat ingevulde blad moet niet op school worden afgegeven maar moet bij de verantwoordelijke worden bezorgd.
De ouders worden meermaals in de catechese uitgenodigd. Dat zal af en toe in de kleine bijeenkomst met de catechist(e) zijn en het zal ook eens in de grote groep van alle kinderen samen zijn. Telkens zullen de ouders aan de catechese deelnemen, samen met hun kind(eren). Samen komen, samen deelnemen en samen naar huis terugkeren: er zal stof zijn om over na te praten. Dit is in veel gezinnen een verrijking om de geloofsgroei van de kinderen (en de ouders?) te stimuleren. Het is organisatorisch niet overal gemakkelijk maar de data worden tijdig doorgeven zodat ieder zich kan aanpassen. De deelname van de ouders wordt als een essentieel deel van de catechese beschouwd.
Betrokkenheid van de kinderen
Omdat de catechese vooral ‘naar aanleiding van het vormsel’ gebeurt en niet ‘de voorbereiding van het vormsel’ is, heeft de tijdsduur een ander belang. Wij zien de catechese als een tijdje mee lopen op de lange weg van geloofsgroei, die nooit eindigt. De kinderen krijgen de kans om Jezus op een andere wijze te leren kennen. Naast wat hun ouders hen leren en voorleven en naast wat ze in de lessen katholieke godsdienst op school opsteken, worden de kinderen van het vijfde leerjaar uitgenodigd aan een reeks bijeenkomsten deel te nemen. Ze leren een nieuwe catechist(e) kennen die hen meeneemt voor toffe bijeenkomsten en ervaringen over Jezus.
Tijdens de catechese komen de kinderen af en toe in de grote groep bijeen om weer andere mensen te ontmoeten. Dan gaat het over gelovig leven en over onze inzet als christenen. Wij leggen niet de nadruk op de theorie maar op de ervaring.
Omdat de catechese slechts een doorgang is, krijgen de kinderen en de ouders de kans om KommaPunt te leren kennen. Dat is de jeugdpastorale werking in de pastorale zone die jongeren in een los verband wil blijven bijeen brengen. “Geloof doen”, actie, mensen opzoeken, een filmpje meepikken, veldwerk op verplaatsing, ontmoeting bij het vuur en al wat ze verder nog gaan uitdenken: de kinderen in de catechese mogen kennis maken en zin krijgen om te blijven groeien in hun geloof.
Betrokkenheid van de gemeenschap
Geloven doen wij in een gemeenschap, als zusters en broeders. Wij rekenen op enkele ouders om catechist(e) te zijn maar daarnaast zijn er ook mensen uit de lokale gemeenschappen die deze taak opnemen. Dat is een eerste vorm van betrokkenheid van de gemeenschap. Bij de inschrijving vragen wij inschrijfgeld. Dat is niet weinig maar toch te weinig om alle kosten te dekken. De rest wordt door de pastorale zone bijgepast. Ook hier blijkt de betrokkenheid van de gemeenschap.
De voornaamste vorm van de betrokkenheid van de omgevende gemeenschap is de gastvrijheid in de eucharistieviering. Het dierbaarste in de christelijke gemeenschap is de bijeenkomst rond de levende Heer die zichzelf deelt in het Woord en de Gaven van de eucharistie. De zusters en broeders van onze gemeenschappen heten alle gezinnen van de catechese warm welkom om te delen in wat hen het dierbaarst is. Daarom vindt de hernieuwing van de doopbeloften in de Paaswake of een andere Paasviering plaats. Wij verwachten er alle kinderen met hun ouders, zussen en broers. Naast Pasen (de verrijzenis van de Christus) is Kerstmis (de menswording van God) een groot feest. Wij zullen alle gezinnen van de catechese uitnodigen en helpen om samen met de gemeenschap de advent intens te beleven, in het gezin en in de kerk. De gemeenschap opent wijd de deuren om alle gezinnen van de catechese te ontvangen.
De catechese is intens. We gaan goed samenwerken: ouders, kinderen, catechisten, KommaPunt, de lokale gemeenschap. En we bidden om de kracht en het inzicht van de heilige Geest die al dat goede werk zal stimuleren.
Verantwoordelijke voor de catechese (info en inschrijving):
Chris Palstermans
Perreveld 66
1745 Opwijk
T 052 69 99 61
E-mail