Dit moeten we meer doen, elkaar beluisteren, elkaar ontmoeten en zorgen voor een grotere verbondenheid. Het geloof zonder daden is immers dood.
In een wereld – en kerk – waar onbegrip en vooroordelen vaak de basis vormen van en aanleiding zijn tot misverstanden en polarisatie kunnen luisterbereidheid en begrip, samenspraak en dialoog meer dan één deur openen naar wederzijds respect en verbondenheid. Het Geertruicafé als initiatief van de Sint-Geertruigemeenschapsploeg is één van de mogelijkheden om hieraan inhoud en gestalte te geven en elkaar tegemoet te treden.
Na verschillende getuigenissen van inspirerende en geëngageerde personen was het tijd voor een open-dialoogavond – een echt café – waarbij wij elkaar konden beluisteren, bevragen en bemoedigen. Niet top-down, maar bottom-up willen we bouwen aan een levendige geloofsgemeenschap, aan een kerk-zijn dat inspirerend en verbindend werkt. En ja, het werd een inspirerende en bemoedigende avond.
Lees verder onder de foto
In alle openheid werden verschillende vragen gesteld, vooral met de bedoeling de eigen gemeenschap te versterken en te verrijken en – in alle bescheidenheid – een concrete bijdrage te kunnen leveren tot het uitbouwen van een inspirerende Leuvense geloofsgemeenschap. Een aantal van deze vragen:
Wat vind je positief in onze Geertruigemeenschap? Wat wil je zeker behouden? Wat wil je veranderen … vernieuwen … toevoegen? Op welke manier kunnen we de jongeren benaderen? Werken aan gemeenschapsopbouw … hoe … met wie? Hoe zie je de samenwerking met de ruimere kerkgemeenschap: zone … regio … bisdom? Wat zijn jouw prioriteiten?
Lees verder onder de foto
Verbondenheid, authenticiteit en aandacht voor elkeen blijken positieve ervaringen te zijn in onze Geertruigemeenschap en dit gekoppeld aan kwalitatieve vieringen, zowel eucharistie- als gebedsvieringen, verzorgd door een verscheidenheid aan voorgangers. Hierbij wordt geopteerd voor een actuele duiding van de bijbellezingen, met voldoende aandacht voor spiritualiteit en gebed.
Lees verder onder de foto
Hoe mensen van de middengeneratie en jongeren betrekken bij het geloofs- en gemeenschapsleven blijft een open vraag, een moeilijk zoeken naar de juiste taal, de juiste communicatie en vormgeving. Duidelijk is dat liturgische vieringen zeker niet de eerste toegangspoort vormen. Kijken met de ogen van, in de schoenen gaan staan van jongeren, kennismaken met en begrip tonen voor hun leefwereld zijn de absolute voorwaarden. De leefwereld en het anders-zijn respecteren en van daaruit, luisterbereid in dialoog treden.
Een duidelijke voorwaarde voor een verrijkende en inspirerende geloofsgemeenschap is vooral gelegen in het aanvaarden en respecteren van verscheidenheid en zo samen te streven naar eenheid in verscheidenheid.
Lees verder onder de foto
Beseffend dat we niet alle onderwerpen hier kunnen delen is het wellicht toch niet onbelangrijk om nog twee aandachtspunten te vermelden: laat ons niet vergeten dat het gaat om een blijde boodschap, die we met een optimistisch levenshouding moeten blijven uitdragen en zelf beleven en dàt, gelijklopend met een profetische boodschap die aandacht vraagt voor mensen in de marge van onze samenleving, gebroken door lijden en geweld, getekend door armoede en uitsluiting.
Lees verder onder de foto
Het besluit van deze open dialoogavond was zeer duidelijk: dit moeten we meer doen, elkaar beluisteren, elkaar ontmoeten en zorgen voor een grotere verbondenheid. Breken en delen gebeurt niet alleen in de liturgie. Het geloof zonder daden is immers dood.
Dank aan allen die aanwezig waren en de dialoog hebben gedeeld, zowel door te luisteren en als door te spreken. Graag tot een volgende keer!
Namens de gemeenschapsploeg van Sint Geertrui. Bart Massart