Preek bij het Te Deum – Ernst Veen
“Geroepen vrij te zijn” – Gal. 5.1 & 13-15
Sint-Pieterskerk Leuven, Nationale feestdag 21 juli 2024
Geachte aanwezigen, lieve mensen,
U bent geroepen om vrij te zijn. Maar misbruik die vrijheid niet als voorwendsel voor zelfzucht. Nee, wees elkaar juist dienstbaar in een geest van liefde.
Die 2000 jaar oude woorden, die echter nog niets aan actualiteit hebben ingeboet, lazen wij zojuist van de apostel Paulus in zijn brief aan de Galaten.
Actueel, want in het wereldnieuws, of ook in de landelijke media, in praatprogramma’s op televisie, in slogans van bedrijven en politieke partijen, overal kom je het woord vrijheid tegen. En ja, dat is niet zo verwonderlijk in tijden waarin de staatsvorm bij uitstek die de vrijheid tot haar grondvorm heeft, de democratie, wereldwijd onder druk staat van opkomend populisme. En het kan niet vaak genoeg gezegd worden: vrijheid, democratie zij zijn een hoog en waardevol goed, maar zijn tevens al even kwetsbaar en blijken nooit definitief gevestigd te zijn en moeten altijd weer bevochten worden en worden behoed voor afbraak en voor oneigenlijk gebruik.
Ook de apostel Paulus benadrukte reeds dat vrijheid een hoog goed is. Voor hem is vrijheid niet zomaar een luxebegrip dat je ook kunt schrappen, maar een wezenskenmerk van de mens.
“U bent geroepen om vrij te zijn”, schrijft hij aan de Galaten. En nee, hij doelt daar niet op een hoogdravend religieus principe van een handjevol mensen dat geroepen is, maar zegt eenvoudig dat wij mensen door God bedoeld zijn om vrij te zijn. Dat de mens bestemd is tot vrijheid. Niet tot knechting, slavernij of onderwerping. Vrijheid is volgens Paulus een van de basiskenmerken die de mens tot mens maakt. Vrijheid om te bewegen. Vrijheid om keuzen te maken. Vrijheid om je leven te ontwerpen. Wij zijn bv. niet zoals bomen die stevig en vast in de grond staan, altijd op dezelfde plek. Nee, wij zijn bestemd tot vrijheid. De existentialisten zeggen zelfs dat wij gedoemd zijn tot vrijheid. Wij moeten op weg, hetzij noord, zuid, oost of westwaarts en/of alles daartussenin. Tot onze laatste adem toe.
Lees verder onder de foto’s