Hierbij enkele fotoverslagen en begeleidende teksten van en over de paasvieringen die plaatsvonden in onze pastorale zone.
ZO VIERDEN WE PASEN IN SINT-MICHIEL
Onze Paaswake begon te 18 uur. Het was dus nog niet donker, maar we kwamen direct in de sfeer als het paasvuur aangestoken werd in het portaal van de kerk.
Daar werden drie paaskaarsen gewijd door Juan Carlos: de paaskaars van Sint-Michiel, maar ook die van de gemeenschap van Sint-Hadrianus in Wijgmaal en Sint-Carolus in Attenhoven. Het was het begin van een intensieve, feestelijke tweetalige viering, Nederlands en Spaans. We konden allen een kaarsje nemen en aansteken aan het licht van de paaskaars. De vele aanwezigen namen actief deel, enkelen dekten de tafel (het altaar) en zoals gewoonlijk vormden de kinderen met pastoor Juan Carlos een cirkel bij het Onze Vader. En er werd overvloedig gezongen: prachtige gezangen! We zongen dat alles begon met God en dat Jezus is opgestaan, dat Licht en Liefde de duisternis overwonnen. Op paasdag was er na de viering een receptie met drank en hapjes. En tijd om mekaar een zalig Pasen te wensen.
De kerk was vol, zowel voor de paaswake als voor de paasviering!
Tijdens de familieviering op paaszondag werd er gebeden, gezongen en meegevierd door vele aanwezigen, zowel jong als oud. Het licht van de pas gewijde paaskaars werd aan de mensen doorgegeven en Pater Juan Carlos zorgde er ook voor dat iedereen ook goed en wel gezegend werd. Aansluitend op de homilie heeft Ivo nog een tekst voorgelezen over de nieuwe gemeenschapsvorming in de vier geloofsgemeenschappen van Leuven aan de Dijle Noord, namelijk Sint-Carolus (Attenhoven), Sint-Hadrianus (Wijgmaal), Sint-Martinus (Wilsele Dorp) en Sint-Agatha (Wilsele Putkapel). Deze viering was de voorbode van een geslaagde paaseierenworp op het Sint-Agathaplein: een gebeurtenis die elk jaar veel volk lokt en die vele kinderharten blij maakt.
Op paasmaandag hebben we in het woonzorgcentrum het paasfeest gevierd met de bewoners van de afdelingen en de serviceflats en dit samen met een aantal parochianen die de zang extra kracht hebben bijgezet. Pater Juan Carlos ging voor in een stemmige paasviering. De viering kreeg een speciaal karakter omdat we net het overlijden van paus Fransciscus hadden vernomen. Pater Juan Carlos ging ons voor in een gebed voor hem die hij “de paus van de barmhartigheid” noemde.
Het was samen de Verrijzenis vieren op een dag die we niet snel zullen vergeten.
De Goede Week in Sint-Kwinten was in het teken van hoopvol verwachten.
Op Witte Donderdag werden de voeten gewassen van twaalf mensen van verschillende nationaliteiten en leeftijden als teken dat het leven van een christen een leven is van dienstbaarheid en solidariteit.
Op Goede Vrijdag overwogen we op het grasveld rond de kerk het lijden en de dood van Jezus en was er een indrukwekkende kruishulde.
Het hoogtepunt van de Goede Week was natuurlijk de Paaswake in de Sint-Pieterskerk met het doopsel van zeven volwassenen en het vormsel van elf volwassenen afkomstig uit verschillende landen. Bisschop Koen bevestigde hen in de belangrijke keuze die ze hadden gemaakt. De gezamenlijke Paaswake van de Sint-Pietersgemeenschap en de Sint-Kwintensgemeenschap is zeker een aanrader voor alle geloofsgemeenschappen van Leuven-Centrum en Leuven-Noord.
Op Paaszondag mochten we onze doopbelofte hernieuwen en na de viering was er een eierenzoektocht voor de kinderen en een gezellig samenzijn.