Niet in de roes van de prestaties,
maar in het moeizame gezwoeg
of wanneer twijfel aan de randen
van je ziel knaagt
en je van dag tot dag
de flarden moed bijeen moet rapen,
vindt men wellicht het eerlijkste bewijs
van wat er meer is in een mens.
Zijn kracht
uit kwetsbaarheid gewonnen.
Zijn ongeziene schoonheid.
Gelukkig wie daarvan getuige is.
Kris Gelaude
Kort voor Hemelvaart zegt Jezus aan zijn leerlingen: “Blijf daar (in Jeruzalem) totdat de heilige Geest komt. Hij is de hemelse kracht die in jullie zal komen. Ik zal Hem naar jullie toe sturen, zoals mijn Vader jullie beloofd heeft.” (Lucas 24, 49). Die kracht hebben we dezer dagen meer dan ooit nodig. Want we hebben met z’n allen heel scherp gevoeld hoe kwetsbaar we zijn. Er is veel leed, zichtbaar én verborgen.
Maar er zijn ook ongeziene uitingen van kracht: de volharding van zovelen om het goede te doen, om elkaar te bemoedigen, om creativiteit in te zetten tot het creëren van verbondenheid, het geduld van jong en oud om de regels te respecteren, het dagelijks weerstand bieden tegen de moedeloosheid, de heldhaftigheid die beleefd wordt in de kleine dingen van het alledaagse. Uit onze kwetsbaarheid winnen we kracht: een Paaservaring!
Nochtans zetten we die twee vaak tegenover elkaar: je bent sterk óf zwak, je bent ongenaakbaar óf kwetsbaar. Is het dat soort kracht waar we om bidden: het gevoel overal controle over te hebben, de kracht om alles aan te kunnen, de zelfzekerheid om nooit te twijfelen? Moeten we bidden om het verdwijnen van zwakte, kwetsbaarheid en mislukkingen? Het is misschien wel aanlokkelijk, ja, om te bidden dat we alles weer onder controle krijgen, dat we weer heer en meester zijn over de situatie. Toch schetst de bijbel een ander beeld: geen (goddelijke) kracht zonder (menselijke) kwetsbaarheid, het is een onafscheidelijk duo. Jezus zelf is in de kwetsbaarheid gaan staan om Gods Liefdeskracht ten volle de ruimte te geven. De Bijbel staat vol sleutelfiguren met flink wat beperkingen en grenzen. God werkt altijd door kwetsbare mensen heen.
Petrus
Ik heb altijd een boontje gehad voor Petrus. Hij zit zo vol goede bedoelingen, maar slaat de bal zo vaak mis. Hoe herkenbaar! Annemarie den Blanken schrijft in een bijdrage op igniswebmagazine.nl dat Petrus ‘de rots’ noemen toch wel iets ironisch heeft. ‘Drijfzand’ zou beter bij hem passen. Hij is wel een volgeling met hart en ziel, maar hij kan niet bepaald mooie adelbrieven voorleggen: als hij over het water naar Jezus toe wil gaan, zinkt hij wanneer de angst hem overmant. In Gethsemane valt hij samen met de anderen in slaap en kort daarna volgt de verloochening. En dan zijn er nog al die keren dat Petrus het in gesprekken met Jezus helemaal niet lijkt te snappen. En zo een man kiest Jezus uit als rots om zijn kerk op te bouwen!
Petrus zal het echter niet op eigen kracht moeten doen. Hij zal de kracht van de Levende ontvangen om zijn roeping uit te voeren. Wat een bemoediging voor ons! Hoe goedbedoelend en vol vuur en Godsvertrouwen we ook zijn, we kennen zeker ook onze momenten van twijfel, rusteloosheid, teleurstelling en angst. Om dan te weten dat de ‘sleutelbewaarder van het rijk der hemelen’ niet veel beter was en dat Jezus net in zó een mens zijn vertrouwen legt, mag ons vreugde geven. Als wij dreigen te zinken, grijpt Hij onze hand. Hij stelt in ons zijn vertrouwen. Maar- zo besluit ze haar artikel: “Durven wij het aan te vertrouwen op Hém?”
Paulus
Mijn liefde voor Paulus dateert van een veel recentere datum, na een lessenreeks over zijn brieven. Ik ontdekte dat hij niet bepaald de vlotheid zelve was en zelfs ronduit onzeker kan genoemd worden. Bovendien, zo leerde ik, leed Paulus aan een chronische ziekte. Welke het precies was, weten we niet (epilepsie? een spraakgebrek? een depressieve aanleg of angstaanvallen?,…). Hoe dan ook, het zat hem enorm dwars en hij smeekt de Heer tot drie keer toe dat deze zwakte van hem zou weggaan. De Heer antwoordt: “Je hebt genoeg aan mijn genade. Kracht wordt juist in zwakheid volkomen.” (2 Kor 12, 9b). De Heer verhoort Paulus dus niet maar verzekert hem dat Zijn kracht genoeg is, een kracht die zichtbaar wordt precies waar Paulus zijn menselijke onmacht het sterkst ervaart. Ook Paulus is dus iemand met de nodige zwakheden en gebreken die je op het eerste zicht niet meteen zou uitkiezen als vertegenwoordiger van je zaak. Maar wel iemand die leeft vanuit zijn geloof en er zich durft aan overgeven. En misschien gaat het daar wel om: je kwetsbaarheid aanvaarden zodat je steeds meer vanuit Gods kracht kan leven. Kracht als de moed tot overgave.
De kracht van de kwetsbaarheid
Wat de bijbel ons al eeuwen leert, wordt nu ook door het wetenschappelijk onderzoek ontdekt. Brené Brown onderzocht jarenlang ‘verbondenheid’. Ze ontdekte dat er mensen zijn met een sterk besef van liefde en erbij horen, en mensen die daar mee worstelen en zich altijd afvragen of ze goed genoeg zijn. Het verschil tussen beide groepen is dat de eerste groep durft geloven dat ze die liefde waard zijn. De eerste groep heeft een bepaald soort moed: de moed om onvolmaakt te zijn. Ze omarmen kwetsbaarheid volledig. Zij geloven dat wat hen kwetsbaar maakt, hen ook mooie mensen maakt. Omdat ze zelf worstelt met het aanvaarden van kwetsbaarheid, dacht ze hier verder over na. Haar slotsom is dat geloven dat we - in al onze broosheid en met al onze onhebbelijkheden en beperkingen - goed genoeg zijn, ons zachter maakt voor onszelf en aardiger voor de mensen om ons heen. Het helpt ons om te luisteren naar elkaar en dan ontstaat verbondenheid. Geen gemakkelijke opdracht, het vergt kracht om dit te omarmen!
De kracht waar we de Heilige Geest om bidden, kunnen we maar ontvangen als we ons mens-zijn van harte leren aanvaarden. Laten we bidden om de moed om onvolmaakt te zijn. Laten we bidden dat dit ons mild mag maken. Dat het ons mag doen luisteren naar elkaar. Dat we elkaar door de kwetsbaarheid heen dragen, net zoals wij ons gedragen mogen weten door God.
Waar ervaar jij kracht in kwetsbaarheid? Denk aan een persoon, een beeld, een gedicht, een film, een lied, een religieus symbool… Het zou fijn zijn als je dit met ons wil delen via paredis.s@telenet.be
stagiaire Katrien
Ontdek ook de andere gaven van de Heilige Geest