De Wijsheid is de eerste gave, maar het gaat evenwel niet om een menselijke wijsheid.
Augustinus schreef al over de wijsheid als het doorgronden met het intellect van wat eeuwig is; waar dat bij kennis het rationeel begrijpen van wat tijdelijk is.
Augustinus werd steeds door de vraag naar waarheid gedreven, hij wilde ze vinden. Zo zocht hij naar het juiste leven. Pas in het geloof van de Kerk vond hij de wezenlijke waarheid. Het Woord is mens geworden. En daarmee is direct de juiste toon gezet.
De wijsheid als gave is eerder de genade om alles met de ogen van God te kunnen zien, het is dat wat de Heilige Geest in ons bewerkt.
Dit kan maar door de intieme relatie die we met God mogen en kunnen beleven, als die van kinderen met de Vader. Dat is de relatie die Jezus ons leerde en schonk. Maar de Helper, de heilige Geest, die de Vader in mijn Naam zal zenden, Hij zal u alles leren en u alles in herinnering brengen wat Ik u gezegd heb. (Joh 14,26)
Door die relatie stellen we ons hart open om het te laten omvormen, om het de warmte van de Heilige Geest te laten ervaren. Zo schenkt Hij ons de wijsheid om beter te vatten wie God is, om Hem te beluisteren. De echte Jezus kunnen wij niet vinden door eigen onderzoek, speurzin of scherpzinnigheid, zoals Augustinus al had begrepen. De echte Jezus, de Zoon van God, was zelfs voor sommige apostelen nog altijd niet duidelijk met de verrijzenis. Toen zij Hem zagen, wierpen ze zich in aanbidding neer; sommigen echter twijfelden. (Mt28,17) Pas met Pinksteren, bij de uitstorting van de Heilige Geest, begrepen ze het pas ten volle en konden ze vol vuur spreken over hetgeen ze gezien hadden, wat ze beleefd hadden en konden ze die vreugde zelfs niet beteugelen, zelfs niet ophouden ervan te verhalen. (in Hnd 2,16-27) Alleen de wijsheid die komt door de Geest maakt dat we kunnen zeggen: “Jezus is de Heer” (1Kor12,3)
Deze wijsheid is anders dan onze menselijke wijsheid en dat maakt het ook niet altijd gemakkelijk. Dat vraagt dat wij ons ook beoefenen in de kunst van de onderscheiding zoals onze paus zo vaak zegt.
Deze genade mogen we, meer zelfs nog, dienen we te vragen aan de Heilige Geest. Tegelijkertijd mogen we er ook zelf naar streven, om er in verder te mogen groeien, door reflectie, lezen en goede raad te onderhouden en in het bijzonder in gebed. Zelfs Salomo, waarvan de bijnaam de wijze is, vroeg aan God de gave van de wijsheid in gebed bij zijn kroning. Bidden bevloeit ons gehele wezen. Kom Heilige Geest en ontsteek in ons het vuur van Uw liefde.
Wist je dat het hart, vooral in het Oosten, naast symbool voor liefde en leven, ook symbool staat voor de wijsheid?
Ga op zoek naar afbeeldingen van de wijsheid in een kerk en stuur ze door naar het emailadres: Jefvdg@hotmail.com.
Bernardus van Clairvaux schrijft over een bron het volgende:
Kijk naar de bron,
laat eerst jezelf vullen
vooraleer je geeft aan anderen.
Je leeg laten lopen
is niet wat liefde vraagt.
Voor wie kun je goed zijn
Als je voor jezelf slecht bent?
Vul eerst jezelf
zoveel dat je overvloeit
naar anderen.
Dan zal ik graag genieten
van jouw overvloed.
Jef Van der Gucht
Ontdek ook de andere gaven van de Heilige Geest