Koningsdag werd oorspronkelijk het "Naamfeest van Zijne Majesteit de Koning" genoemd. Tijdens het regentschap van prins Karel besliste de regering in 1945 om de viering te hernoemen in "Feest van de Dynastie" en zo slechts indirect te verwijzen naar de afwezige koning.
Na het aantreden van koning Boudewijn besloot zij in 1952 de viering nogmaals te hernoemen tot "Koningsdag". De benaming Feest van de Dynastie wordt soms nog gebruikt, ook al stuurde premier Jean Van Houtte in 1953 een circulaire rond, met de melding dat deze benaming fout was.
Koningsdag werd oorspronkelijk gevierd met een Te Deum in de Basiliek van Koekelberg. Deze dienst werd geleid door de aartsbisschop van Mechelen-Brussel. In het hele koninkrijk worden Te Deums en andere ceremoniële plechtigheden bijgewoond door de lokale autoriteiten.
In 2001 werd deze in wezen religieuze plechtigheid vervangen door een burgerlijke plechtigheid. Deze plechtige zitting, in aanwezigheid van de koninklijke familie en van prominente genodigden, bestaat uit toespraken, getuigenissen en de huldiging van verdienstelijke landgenoten. Deze plechtigheid vindt 's middags plaats in het parlement. Op Koningsdag worden ook - net als op 8 april (de geboortedag van koning Albert I) - de onderscheidingen in de nationale orden (de Leopoldsorde, de Kroonorde en de Orde van Leopold II) uitgereikt.
Het Te Deum in de voormiddag vindt - op initiatief van de kerkelijke overheid - nog steeds plaats. In het bisdom Gent is dit per gemeentebestuur in de hoofdkerk. Als rooms-katholieke kerkgemeenschap willen wij U uitnodigen naar de ceremonie in de Abdijkerk van Ninove op Koningsdag, dinsdag 15 november om 11.30 uur. Na de gebedsviering met het Te Deum, de hymne van de Vlaamse Gemeenschap en de Belgische nationale hymne volgt er - vrijblijvend - een eenvoudige receptie.
Hartelijk welkom!