De zomervakantie loopt op z’n einde, dus kijken we nog een keer terug naar een activiteit nl. onze abdijdag van begin juli. De regen was toen nog veelvuldig aanwezig in onze contreien maar de timing in Val-Dieu was perfect. Regen als we op de bus of in de abdij waren, zonneschijn bij de wandeling. We zagen de rivier Berwijn, die eerder een beekje leek, weliswaar met hoge waterstand en snelle stroming maar binnen haar oevers. Terwijl een paar weken eerder, diezelfde rivier voor heel wat overstromingsleed zorgde in Voeren. De abdij was deze keer gespaard gebleven.
De abdij van Val-Dieu ligt in Aubel, het land van Herve. Dus na een stevige busrit waren we toe aan een koffie en middagmaal. Daarna kregen we een rondleiding in de abdij en de brouwerij. De abdij was oorspronkelijk een Cisterciënzerabdij. Tijdens de tweede wereldoorlog waren er 2 monniken actief in het verzet. Zij werden ontmaskerd en offerden hun leven op voor hun medebroeders en de mensen die verstopt zaten in de abdij. Hun nagedachtenis wordt levend gehouden in de abdijkerk. En door de gids, die zeer aanschouwelijk hun levensverhaal vertelde zodat we het niet snel zouden vergeten. Twee “chinese” vrijwilligers speelden met verve hun rol.
In 2001 vertrokken de laatste monniken naar andere Cisterciënzerkloosters. De site met al zijn gebouwen werd door de Orde overgedragen aan de Christelijke (leken-)Gemeenschap van Val-Dieu, die tot op heden een deel van de kloosterlijke traditie voortzet in lijn met de Cisterciënzers en geïnspireerd op de regel van Benedictus en de Benedictijnse en Cisterciënzer tradities. Ze zijn nog steeds verbonden aan de abdij Notre Dame de Lérins, het oudste klooster van Frankrijk (5de eeuw), gelegen op het eiland Saint Honorat, bij Cannes. Zij zorgen er nu voor dat de abdij haar functie van spiritueel centrum kan behouden en onderhouden de gebouwen en het terrein oa door de verkoop van bier, kaas en cider. Wij hebben deze producten aan een praktijktest onderworpen en unaniem zeer goed bevonden. Nadien was er voor wie wou een wandeling in het park waar je een ‘Levensweg’ kan volgen. Deze weg bestaat uit verschillende stappen: de ‘Ingang van het park’, de ‘Schuur van onze Lieve God’, de ‘Grot van Elie’ en de ‘Brug over de vijver’, de ‘Pelgrimsweg (een labyrint)’, de ‘Groene Kathedraal’, de ‘Sint-Bernardusbron’ en de ‘Geïnspireerde heuvel’ (hebben een paar moedigen beklommen) met borden ter bezinning in de 3 landstalen. Het is een oproep tot bewondering, bewondering voor Gods woord, voor de plek en voor de natuur. Nadien sloten we aan bij de gemeenschap voor de vespers en gebedsdienst met communie.
Nog even de innerlijke mens versterken en dan vertrokken we via Visé en de boorden van de Maas terug naar Ninove.
Krista