Op zondag 20 februari kwamen we samen voor de voorlaatste catechese in voorbereiding op vormsel en 1ste communie op zondag 1 mei. Na de catechese op 27 maart is er nog de retraitedag op 23 april.
Maar nu even terug naar 20 februari. Om 9.30 uur waren de communicanten verwacht in de kerk, samen met hun catechisten Laetitia, Liesbet en Jurian.
Thema van deze catechese (en van de volgende) was ‘bidden’.
We bidden thuis, op school, in de kerk, … maar wat is dat eigenlijk ‘bidden’? Hoe kan je bidden?
Een eerste manier is bidden met een vaststaande tekst, zoals bij het ‘Onze Vader’.
Zin per zin wordt in een vraaggesprek gekeken naar de betekenis ervan. Ik blijf telkens verwonderd van de rijkdom van zo’n gesprek. Hoe ook gezocht wordt om te kijken naar wat dit gebed betekent voor ieder vandaag.
Je kan ook ‘vrij’ bidden, met eigen woorden om te vragen, om te danken, om vergiffenis te vragen, …
De evangelietekst (Mattheüs 6, 25-34) ‘Maak je geen zorgen’ brengt naar voren dat God ons altijd nabij is. Hij kent onze noden. We kunnen ook in stilte tot Hem bidden.
In de volgende catechese zal worden ingegaan op ‘bidden als luisteren naar God.’
Na de catechese is er even een korte adempauze om het zo te zeggen. Zo kunnen we ons klaar maken om samen eucharistie te vieren. Gelukkig laten de covidmaatregelen toe dat de vormelingen-communicanten vooraan blijven zitten, wat een grotere verbondenheid schept. En voor de eerste keer in lange tijd kon pastor Tony hen uitnodigen om bij het Onze Vader mee rond het altaar te komen staan. Na dit gebed kreeg iedere vormeling-communicant de tekst van het Onze Vader in een kadertje met de uitnodiging om dit thuis een bijzondere plaats te geven.
Als slotlied mochten we zingen: ‘Geef mij kracht, heel mijn leven, Heer, o, geef mij kracht.’
Heer, geef kracht aan deze meisjes en jongens die zich voorbereiden op hun vormsel en 1ste communie. Geef kracht aan hun ouders en allen die hen begeleiden. Geef kracht aan onze kerkgemeenschap zodat we samen kunnen groeien in geloof.
Pastor Chris