Met deze markante slogan en een heel opvallende affiche trekt Broederlijk Delen dit jaar onze aandacht op de noodtoestand waarin veel Colombiaanse boeren zich vandaag bevinden.
Op zaterdag 16 januari namen we met enkele leden van onze pastorale eenheid deel aan het lanceermoment van Broederlijk Delen in de Huidevetterstraat in Brussel. Al op straat werden we door een van de medewerkers hartelijk verwelkomd. Het programma was die morgen goed gevuld. Eerst konden we dankzij een video kennismaken met Colombia en met drie moedige Colombiaanse vrouwen: Celia, Deyanira en Fanny. Zij voeren dagelijks een harde strijd want de grond waarop ze wonen wordt bedreigd. Ze produceren er zelf voedsel. Maar grootgrondbezitters en gewapende groepen eisen die grond op om er aan goudwinning te doen of een stuwdam aan te leggen. Dat is onrechtvaardig want grond behoort toe aan de gemeenschappen die er wonen. Niet aan de hoogste bieder of aan degene met de meeste macht.
Wies Willems van Broederlijk Delen bood ons een inzicht in de grondproblematiek, hét grote conflict in Colombia en de rol van de politieke en economische spelers. Heel boeiend ook was het getuigenis van Nicky Borremans uit Schepdaal die op inleefreis naar Colombia was geweest. Na een korte koffiepauze gaf Greet Schaumans een korte verkenning van de encycliek van paus Franciscus. Hij pleit voor een radicale ecologische bekering en ziet de vraagstukken verbonden met ecologie, gerechtigheid en vrede als behorend tot één geheel. De paus engageert zich ook verregaand voor een grondige aanpak van de klimaatcrisis en voor moedige internationale politieke keuzes. Tot slot van deze heel leerrijke voormiddag vertelde journaliste Tine Hens ons meer over de talloze mensen in Europa die op zoek zijn naar een andere economie. Ze werken aan menselijke alternatieven voor concurrentie en groei. Tine gaf ons verschillende voorbeelden hoe ook wij ons leven kunnen omgooien en zo kunnen ontsnappen aan de commercie en voortdurende druk om te consumeren.
Van harte dank aan alle medewerkers van Broederlijk Delen voor deze boeiende voormiddag!
De komende weken vertellen we u meer over Milbia Diaz, een Colombiaanse mensenrechtenactiviste, werkzaam bij de Broederlijk Delen partnerorganisatie Justicia y Paz die in februari gedurende een ganse week op bezoek komt in onze geloofsgemeenschap Sint-Franciscus.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.