Schoolpoorten open… basisschool Champagnat | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Aleidis Brussel-Noord-Oost

Aleidis Brussel-Noord-Oost

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • De Pastorale Eenheid Vragen & Antwoorden Kalender Eucharistie vieren Sacrament ontvangen Catechesehoekje
      De Goede HerderDe blinde BartimeüsDe adventZacheüsDe Barmhartige SamaritaanDe storm op het meerDe 10 beste wegenDe gezichten van PasenDe bekoringen in de woestijnDe ZaligsprekingenJezus en Jeruzalem
      Solidariteit en dienstverlening KERK & leven
      Ik wens een abonnement Ik heb Kerk & leven niet ontvangen
      Voor medewerkers Nieuws uit het vicariaat Brussel La pastorale francophone In de media Foto album Video's Links Privacy Bankrelaties

Schoolpoorten open… basisschool Champagnat

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 10 oktober 2017 - 11:18
Afdrukken

Wordt het nu al herfst? Het leek er fel op toen ik midden een fikse regenbui zoals afgesproken aanbelde aan de bruine poort in de Richard Vandeveldestraat 4 in Schaarbeek. Gelukkig ging de schoolpoort snel open en kwam co-directeur, Dominiek David me al tegemoet. Mr. David is pegadogisch directeur en zorgcoördinator.

Bent u al lang aan het werk in de Champagnatschool ?

DD : ik ben hier op deze school pas bezig aan mijn 2e schooljaar. Ik ben ongeveer 30 jaar onderwijzer geweest in de streek rond Brugge waar ik ook woon. Na 30 jaar als onderwijzer in de klas zocht ik een nieuwe uitdaging. Omdat ik hoorde dat ze in Brussel veel nieuwe krachten nodig hadden, heb ik de stap gezet om met mijn ervaring in het onderwijs als pedagogisch directeur en zorgcoördinator te starten. En ik heb mij die overstap nog geen enkel moment beklaagd. Het onderwijs in Brussel heeft zijn eigenheid. Elke dag is een verrijking, ik leer hier veel zowel als leerkracht maar ook als mens.

Les geven in Brussel is wel iets helemaal anders?

DD: het is niet te onderschatten. Ik ga elke dag doodop terug naar huis maar ik vind enorm veel voldoening in mijn werk, zowel van de kinderen maar vooral ook van de ouders. Nooit in mijn vroegere carrière kreeg ik zoveel dankbaarheid van de ouders als hier op school. Ze maken mij duidelijk dat wij hier echt het verschil kunnen maken voor hun kinderen.

Kan u wat meer vertellen over de geschiedenis van de school?

DD: van de andere leerkrachten heb ik gehoord dat de school vroeger in een ander, oud gebouw was gehuisvest. Dit gebouw hier stond leeg en dankzij onderhandelingen met de congregatie van deze school, konden we verhuizen. Bart Tuyteleers, de co-directeur die nu halftime verantwoordelijk is voor het administratieve en financiële luik van deze school en ook halftime voor de Vierwindenschool, heeft hemel en aarde verzet voor de geslaagde renovatie van dit gebouw.

Vanwaar komen de andere leerkrachten? En de leerlingen?

DD: de meeste leerkrachten wonen niet in Brussel maar komen uit de grote rand rond de hoofdstad. Dat is tof want er komen hier dialecten uit heel Vlaanderen samen. Elke dag is voor mij een klein beetje een wereldreis. De meeste kinderen wonen hier wel in de buurt en hebben hun roots in een andere cultuur, taal of geloof. Zij zijn de nieuwe generatie. Wij willen ze met ons onderwijs alle kansen geven. Het is onze ambitie hen een toekomst te geven.

Waarom zouden ouders hun kinderen hier naar school sturen?

DD: wij zijn een kleinschalige school met een enorm ervaren leerkrachtenteam. Ons team is voor 75 % hier al vele jaren aan het werk. Dat vind ik heel bijzonder. Iedereen zet zich heel hard in voor alle leerlingen, zeker voor hen die uit een kansarm milieu komen en ook voor de kinderen met leermoeilijkheden. We werken klasoverschrijdend, zowel in de lagere als in de kleuterafdeling. Dat betekent dat een leerkracht niet alleen verantwoordelijk is voor één klas. Elke graad heeft ook een zorgleerkracht en zij hebben een gedeelde verantwoordelijkheid. De samenwerking hier loopt subliem. Er is ook een zeer nauwe betrokkenheid tussen leerkrachten en ouders.

Wordt hier godsdienstles gegeven?

DD: wij zijn een katholieke school en volgen het katholieke leerplan. We kunnen hier natuurlijk geen godsdienstles geven zoals in Vlaanderen.  We gaan respectvol om met de verschillende godsdiensten, zoeken raakpunten en werken daarmee verder. Dat lukt vrij goed. Vorige week kwam ik ’s ochtends in een van de kleuterklassen net op het moment dat de leerkracht het stil maakte, een kaarsje aanstak, een kort versje voorlas. Dat was een heel intiem moment waar de kleuters zeker iets aan hadden.

Werkt de school samen met andere partners?

DD: er is heel veel samenwerking want als school sta je niet meer alleen in de maatschappij. We hebben verschillende partners zoals de Brede School, Brusseleer, Stichting Vlaamse schoolsport en de bibliotheek om er enkele te noemen. Zo starten we binnenkort ook met ‘de boekenbende aan huis’. Dat is een samenwerking met een hogeschool. Hun studenten gaan aan huis bij onze kinderen om er voor hen of samen met hen verhalen te lezen.  Eén keer per maand houden we ook ‘oudercafé’. Bij een kopje koffie kunnen ouders hun vragen, tips, verhalen over de school en hun kinderen kwijt. De deur van mijn kantoor staat ook altijd open.

Is er samenwerking met de parochie?

DD: vorig jaar was er een vraag van een leerkracht om een Kerstviering te organiseren met de kinderen. In overleg met pastor Tony Frison hebben we bekeken hoe we dat konden aanpakken want de meeste van onze kinderen zijn moslim. Maar het is goed dat we mekaar ook qua religie beter leren kennen.

Organiseert de school een schoolfeest? Is er samenwerking met de ouders?

DD: ja, dat is in de lente. Dit schooljaar op zaterdag 24 maart. Hoofddoel is een gezellig feest waar iedereen zich welkom voelt, met een hapje en een drankje en natuurlijk een optreden van de kinderen. We proberen de ouders meer en meer te betrekken bij het onderwijs van hun kinderen. Het idee dat op school de meesters baas zijn, is al lang verleden tijd. Vorig jaar zijn verschillende mama’s en papa’s in de klas van de laatstejaars komen vertellen over hun beroep. Het is goed dat de kinderen van het zesde leerjaar daar wat over horen en over nadenken wat ze later willen doen. Voor die studiekeuzes werken we ook samen met het CLB, het centrum voor leerlingenbegeleiding. Zo bezoeken we met de leerlingen van het 5e en 6e leerjaar een studiekeuzebeurs en gaan we ook enkele middelbare scholen in de buurt bezoeken. Bij de kleuters is er een voorleesmoment waarbij mama’s in hun moedertaal een verhaal komen voorlezen. En ze doen dat héél graag.

Hoe ziet u de toekomst van de school?

DD: in de maatschappij is een grote evolutie aan de gang. Het onderwijs is daar een weerspiegeling van. Er komen dus zowel voor de leerkrachten als voor de directie heel wat uitdagingen op ons af. Om maar één voorbeeld te noemen: hoe kunnen we nog beter inspelen op kinderen voor wie het “gewone” onderwijs door omstandigheden niet vanzelfsprekend is? Ook zij verdienen hun plaats in onze school.

Alvast bedankt voor uw inzet voor de Brusselse kinderen! En veel succes met het voltallige team voor dit nieuwe schooljaar!

Ria V.A.

boekenstand in de school © baisisschool Champagnat
Theater in de basisschool Champagnat © basisschool Champagnat
Dominiek David © Dominiek David
Vorige Volgende

Gepubliceerd door

Aleidis Brussel-Noord-Oost

Meer

Artikel
Schoolpoorten open...

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook