Schoolpoorten open… Heilige Familie in Schaarbeek | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Aleidis Brussel-Noord-Oost

Aleidis Brussel-Noord-Oost

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • De Pastorale Eenheid Vragen & Antwoorden Kalender Eucharistie vieren Sacrament ontvangen Catechesehoekje
      De Goede HerderDe blinde BartimeüsDe adventZacheüsDe Barmhartige SamaritaanDe storm op het meerDe 10 beste wegenDe gezichten van PasenDe bekoringen in de woestijnDe ZaligsprekingenJezus en Jeruzalem
      Solidariteit en dienstverlening KERK & leven
      Ik wens een abonnement Ik heb Kerk & leven niet ontvangen
      Voor medewerkers Nieuws uit het vicariaat Brussel La pastorale francophone In de media Foto album Video's Links Privacy Bankrelaties

Schoolpoorten open… Heilige Familie in Schaarbeek

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 28 maart 2017 - 19:23
Afdrukken

Op een regenachtige middag wandel ik naar de wijk Helmet want ik heb er afgesproken met Stef Colens, directeur van de school Heilige Familie. Van op de Helmetsesteenweg is de school niet echt zichtbaar maar eens het automatisch poortje voorbij, kom ik op de speelplaats en sta ik oog in oog met een heel nieuw schoolgebouw met grote open ramen.  

De school is al in verschillende media aan bod gekomen. Waarom?

Stef Colens: toen ik hier zo een tien jaar geleden op de school aankwam heb ik lang gezocht naar iets wat op een laagdrempelige manier mensen kon samenbrengen. Dat is: eten. En toen het nieuwe gebouw met een groot plat dak klaar was, had de architect eerst een looppiste op dat dak voorzien maar ik vroeg mij af of we niet iets interessanter aan de kinderen en hun ouders konden aanbieden. Zo ben ik op zoek gegaan naar de mogelijkheden van daktuinen. Samen met de ouders hebben we de eerste plantjes op ons dak gezet. In Helmet was ik al in contact met Patrick van ‘Quartier durable’ die workshops organiseerde en hij was bereid met de groenten van onze daktuin een gezonde en evenwichtige maaltijd klaar te maken. Vooral uit praktisch oogpunt zijn we gestart met een vegetarische maaltijd omdat grote ovenschotels gemakkelijk te bereiden zijn. Het was meteen een schot in de roos. Op korte tijd zijn we gegroeid van 40 naar 140 warme maaltijden.

Komen de meeste kinderen van de school ook uit de buurt?

Stef: 95 % komt uit de buurt. Tien jaar geleden zaten hier in de school de laatste Nederlandstaligen, meestal kinderen van zelfstandigen uit de buurt. Zelf ben ik opgegroeid in een gelijkaardige wijk als Helmet maar in Molenbeek. En ik ben er altijd van overtuigd geweest dat de school het middelpunt van de wijk kan zijn als je een goede mix aan leerlingen hebt. Veel kinderen uit deze wijk liepen school in Everheide of in het Boodschapinstituut. Een tiental ouders hebben samen beslist om hun kind hier in te schrijven. Zo is het allemaal beginnen rollen. Nu hebben we hier in de school kinderen van 36 nationaliteiten en 14 verschillende talen, een multiculturele school dus waar geen enkele groep overheerst.

Hoeveel kinderen en hoeveel klassen zijn er ?

Stef: we zijn op 8 jaar tijd geëvolueerd van 180 leerlingen naar 300. We kunnen nog uitbreiden tot maximum 400. Al in de kleuterklas werken we met combi-klassen, telkens van twee leeftijden samen. We gaan voor een graadwerking want kinderen leren veel van mekaar. Daar ben ik van overtuigd. We bieden gedifferentieerd onderwijs op maat van ieder kind.

Vanwaar komt de naam van de school?

Stef: de school was oorspronkelijk een meisjesschool opgestart door zusters uit Tielt. Er was een lagere school, secundair en ook een voorbereiding op de opleiding voor leerkracht. Momenteel is er nog één zuster die deel uitmaakt van het schoolbestuur, zuster Esther.

Is er samenwerking met de ouders?

Stef: als ouders hun kind(eren) laten inschrijven, verwittig ik hen onmiddellijk: we werken samen aan de opvoeding, ouders én school. Voor ieder project doen we in eerste instanties een beroep op de ouders. Voor een muzikaal project of een project rond gezondheid zoeken we een muzikant of een dokter onder de ouders. Zo hebben we ondertussen een gigantisch sociaal netwerk uitgebouwd waarbij kans-armen en kans-rijken elkaar helpen. Op die manier ontstaan spontaan verbindingen. Dat werkt veel beter dan allerlei structuren opzetten.

Werken jullie ook samen met andere organisaties of instellingen?

Stef: we hebben drie culturele centra vlakbij Everna, de Kriekelaar en de Linde. Voor activiteiten blijven we altijd in het Brusselse zodat we met het openbaar vervoer ter plaatse geraken. We organiseren hier op school ook naschoolse sport, Engelse les, schaakschool, circus zonder handen, er is academie in samenwerking met Sint Lukas, kinderen kunnen ook naar het kookatelier. In maart zijn er vier Stem-workshops over die nieuwe onderwijsrichting (science, technology, engeneering, maths/wetenschappen, techniek, ontwerpen, wiskunde).

Is er ook samenwerking met de parochie?

Stef: dit is een katholieke school dat weet iedereen die hier zijn kinderen inschrijft. Het maakt deel uit van ons schoolproject. We hebben een godsdienstleerkracht. Dat is een van de leerkrachten, een juf die dat graag doet. Er zijn vier schoolvieringen per jaar in de kerk hier vlakbij. Die worden voorbereid door onze leerkracht en zij maakt afspraken met de pastor. Alle kinderen gaan mee naar de viering. Daar zijn nog nooit vragen of problemen rond geweest.

Hoe ziet u de toekomst van de school?

Stef: we kunnen niet stoppen. Er zijn nog veel plannen zoals een secundaire school in de Gallaitstraat waar kinderen van het 5e en 6e leerjaar zouden samen zitten met kinderen van het 1e en 2e middelbaar. Op die manier kunnen we de kinderen nog meer kansen geven om hun eigen talenten te ontdekken voor ze echte keuzes moeten maken. De school zou in september 2019 opengaan. Heel wat kinderen uit de buurt van de Gallaitstraat komen hier naar school. Het is een moeilijke wijk en het zou heel fijn zijn als we daar volgens dezelfde principes als hier op school met een goede mix aan leerlingen kunnen van start gaan. Het heeft geen zin om lastig te doen of zure opmerkingen te maken. We moeten oplossingen zoeken en ze realiseren!

Bedankt mr. Colens voor deze positieve kijk op de toekomst! We wensen u en uw hele schoolteam alle succes.

Ria V.A.

Stef Colens © Heilige Familie school
Nieuwe gebouwen en speelplaats © Heilige Familieschool
Vorige Volgende

Gepubliceerd door

Aleidis Brussel-Noord-Oost

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook