Schoolpoorten open… Kameleonschool Haren | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Aleidis Brussel-Noord-Oost

Aleidis Brussel-Noord-Oost

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • De Pastorale Eenheid Vragen & Antwoorden Kalender Eucharistie vieren Sacrament ontvangen Catechesehoekje
      De Goede HerderDe blinde BartimeüsDe adventZacheüsDe Barmhartige SamaritaanDe storm op het meerDe 10 beste wegenDe gezichten van PasenDe bekoringen in de woestijnDe ZaligsprekingenJezus en Jeruzalem
      Solidariteit en dienstverlening KERK & leven
      Ik wens een abonnement Ik heb Kerk & leven niet ontvangen
      Voor medewerkers Nieuws uit het vicariaat Brussel La pastorale francophone In de media Foto album Video's Links Privacy Bankrelaties

Schoolpoorten open… Kameleonschool Haren

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 21 februari 2017 - 8:32
Afdrukken

Als ik binnenkom in het kantoor van de directeur van de school, Frank Nijs, vallen er net sneeuwvlokken uit de lucht. Maar ik ben niet naar Haren en de Kameleonschool gekomen om over het weer te praten natuurlijk. In deze nieuwe rubriek ‘schoolpoorten open’ zijn we aan onze derde school toe en ik ben heel benieuwd wat hier allemaal gebeurt…

Wanneer bent u hier in de school begonnen en is de school ondertussen geëvolueerd?

Frank Nijs: ik ben in 2007 begonnen en we telden toen 133 kinderen, nu zijn het er 202. De school zit werkelijk vol. We hebben 10 klassen van ieder ongeveer 20 à 22 leerlingen. Tot en met het derde leerjaar zitten alle klassen vol. In de hoogste jaren zijn er nog enkele plaatsen open. Zoals overal in Brussel is er ook in Haren een capaciteitsprobleem. De meeste leerlingen komen uit de buurt, er zijn er ook uit Evere en Schaarbeek. De Kameleonschool is geen grote school en dat is een bewuste keuze. Het is een katholieke school met een mix van leerlingen: naast de Nederlandstalige kinderen zijn er ook met een Turkse achtergrond, Zuid-Europese, Afrikaanse, enz. Wij zien dat als een pluspunt. Door die grote mix is er niet één nationaliteit of godsdienstgroep die er bovenuit steekt.

Weet u meer over de historiek van de school?

FN: de school heeft een lange voorgeschiedenis. Oorspronkelijk waren hier kloosterzusters. Zij startten met de eerste school in het gebouw waar nu het kinderdagverblijf is. In 1932 is er een eerste keer bijgebouwd en in 1954 is dit gebouw neergezet. Dat weten we heel precies omdat er een brandglasraam met de tekst 'Heilige Jozef bescherm deze parochiale school' en de datum in Romeinse cijfers. Het gebouw aan de overkant geraakte in onbruik voor de school. De chiro heeft er wel nog gebruik van gemaakt. Maar sinds 7 à 8 jaar is het gerenoveerd en sinds Pasen vorig jaar zitten al de kleuters daar.

Zo een mix van leerlingen in een katholieke school, is dat niet moeilijk?

FN: wij staan open voor iedereen. We hebben geen aparte godsdienstleerkrachten. Iedere leerkracht geeft zelf godsdienstles. De leerkrachten weten dat als ze hier komen lesgeven. De meeste zijn niet praktiserend en komen vooral van buiten Brussel. Sommigen hebben wél een band met Haren en enkele leerkrachten (juffrouw Greet, Petra, Kristien, Krista en meester Olivier) zijn hier zelf naar school geweest. Wij zijn een parochieschool en in feite ook nog een dorpsschool want er is een goede band met de omgeving.

Werken jullie samen met andere organisaties uit de buurt?

FN: voor schoolvoorstellingen en film gaan we geregeld naar CC De Linde. Maandelijks gaan de leerlingen naar de bibliotheek, Haren is een filiaal van Laken.

Sinds vorig jaar werken we samen met De Ark. Dat is een dagcentrum en ook een permament verblijf voor mensen met een beperking. Vorig jaar organiseerde Ketnet en de voetbalbond een wedstrijd met als doel: voetbal te promoten en samenwerking met buren te bevorderen. We hebben activiteiten op stapel gezet die zowel voor de bewoners van De Ark als voor onze kinderen toegankelijk waren: muziek, knutselen, schminken, koken, enz. Het was een schot in de roos en hartverwarmend om te zien hoe bewoners van de Ark, soms bomen van kerels met onze kinderen omgingen. Ketnet heeft er een reportage over gedraaid en onze school is uitgekozen. Als beloning kwamen twee Rode Duivels op bezoek: Dries Mertens en Radja Nainggolan. We hebben samen een matchke gespeeld, een ongelooflijk succes. Die samenwerking met de bewoners van de Ark blijven we verder doen. Dit jaar hebben we in de aanloop van Kerstmis, knutselactiviteiten georganiseerd. De knutselwerkjes hebben we verkocht op de kerstmarkt na het kerstconcert dat ons kinderkoor heeft gegeven in de Sint Elisabethkerk.

Kameleon organiseert ook ieder jaar een vastenvoettocht. Wat houdt dat in?

FN: de kinderen stappen van hier tot in Evere in de omgeving van het Moeraske en ze laten zich sponsoren voor die voettocht. De opbrengst gaat ieder jaar naar een ‘goed doel’. Dit jaar is het voor Broederlijk Delen, we hebben ook al gestapt voor de Damiaanactie, Artsen zonder grenzen, of voor een schooltje in Midden-Amerika. Belangrijk is ook de informatie die we hen meegeven in de aanloop van de staptocht. Dit jaar komt iemand van Broederlijk Delen spreken. De vastenvoettocht heeft ieder jaar plaats op de laatste vrijdag voor de Paasvakantie. We beginnen die dag met een vastenviering in de kerk van Haren. Vijf keer per jaar is er een viering : met de start van het schooljaar, Kerstmis, de vastenvoettocht voor Pasen, het einde van het schooljaar en ook op Lichtmis. Dan bakken de mama’s pannenkoeken. Alle kinderen gaan mee behalve de kleintjes van de kleuterklassen, die gaan alleen met de kerstviering mee.

Ik veronderstel dat Kameleon ook een schoolfeest organiseert?

FN: inderdaad, de kinderen van alle klassen voeren dan een dansje uit. We moeten met reservaties werken in de zaal en in twee shiften om alle ouders de kans te geven erbij te zijn. Als we feesten organiseren, helpen de ouders ook mee. Zij maken bijvoorbeeld een dessertenbuffet. Dit jaar gebruikten we de opbrengst om nieuw materiaal voor de kleuters aan te kopen en fluohesjes voor de kinderen.

Hoe ziet u de toekomst voor de Kameleonschool?

FN: het logo van onze school zegt katholiek, Nederlandstalig en kwaliteitsvol waarmee we bedoelen dat we ieder kind zo goed mogelijk begeleiden. ‘Katholiek’ is niet evident, Nederlandstalig ook niet. Maar we proberen zo goed als mogelijk ons steentje bij te dragen. We merken dat er in Haren meer en meer mensen komen wonen met vreemde roots. We doen veel moeite om de kinderen van in de eerste kleuterklas de kans te geven Nederlands te leren. In samenwerking met Brusseleer organiseren we ook voor de ouders lessen Nederlands.

Onze school is financieel gezond en we proberen dat zo te houden door regelmatig te renoveren en te vernieuwen. Vorige jaren de kleuterklassen, dit jaar staat de vernieuwing van de speelplaats op de agenda. Ik hoop dat de werken tegen september zullen klaar zijn!

Dank u wel voor deze uitgebreide informatie! Veel succes mr. Nijs met alle plannen die u samen met uw team op stapel zet. En we duimen ervoor dat de speelplaats tegen 1 september vernieuwd is!

Ria V.A.

Logo Kameleonschool Haren © Kameleonschool Haren
Kameleonschool Haren © Kameleonschool Haren
Leerlingen van de Kameleonschool in Haren © Kameleonschool Haren
Vorige Volgende

Gepubliceerd door

Aleidis Brussel-Noord-Oost

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook