Een paar weken geleden zijn we begonnen met een nieuwe rubriek want we willen graag eens alle scholen die op het grondgebied liggen van onze pastorale eenheid aan u voorstellen. Eerste in de rij was de Mariaschool uit Schaarbeek. Deze keer gingen we op bezoek in de Ten Nude school in Sint-Joost-ten-Node. We hadden afspraak met co-directrice Griet Van Brabant.
Sinds wanneer werk je in de Ten Nudeschool?
Griet: ik ben hier op school begonnen in 2004. Zeven jaar heb ik lesgegeven in het derde leerjaar, daarna één jaar in het vijfde en vervolgens 4 jaar als SES-leerkracht (zij ondersteunen leerlingen preventief rond aankomende moeilijkheden met woordenschat,… ). Sinds september werk ik halftijds als directie in duobaan met juf Sylvie. We hebben de taken verdeeld: Sylvie is ook zorgleerkracht en neemt vooral de contacten met de ouders en de kinderen op zich. Ik ben ook coach voor de leerkrachten en voor het pedagogische staan we samen in. Dat geldt ook voor het administratieve werk.
Waarom ben je overgestapt van leerkracht naar directie?
G: toen onze directrice Ann ging stoppen met werken, heeft ze mij aangesproken en gezegd dat ze in mij een opvolger zag. Ik heb daar eerst een paar weken over nagedacht en er ook met mijn collega’s over gepraat. Uit die gesprekken bleek dat zij in mij geloofden. Dat heeft mij overtuigd om die nieuwe job te aanvaarden.
Hoeveel klassen zijn er in de Ten Nudeschool?
G: onze twee kleinste klasjes zijn instapklasjes gemengd met kindjes van de eerste kleuterklas. Van alle andere kleuterklasjes hebben we één klas en voor elk jaar van de lagere school is er een klas die volledig vol zit. Bijna alle kinderen komen uit Sint-Joost en Brussel. We hebben voor sommige klassen overvolle wachtlijsten. Zoals je kan zien, zijn er volop grote werken aan de gang om de gebouwen te vernieuwen maar ook om wat uit te breiden.
Worden de ouders betrokken in het schoolproject?
G: voor activiteiten zoals een bibliotheekbezoek of uitstappen vragen we altijd ouders om mee te gaan. Sinds dit jaar gaan we naar bib Joske met de kleinen, de oudere leerlingen gaan ook naar Muntpunt aan Brouckère omdat het aanbod daar groter is. Dat doen we met de bus.
Brusseleer geeft hier overdag ook Nederlandstalige les voor de ouders die dat willen. Binnenkort is er de nieuwjaarsdrink die georganiseerd wordt door ons oudercomité. Ook bij de ‘projectweken’ worden de ouders betrokken, zo hebben we om de twee jaar het project ‘Reis rond de wereld’ dat volledig gedragen wordt door het oudercomité en de ouders. Sommige ouders komen ook helpen bij het lezen, zij lezen dan een prentenboek voor, geschreven in hun moedertaal.
In de maand mei organiseren we een schoolfeest en dan is ook iedereen welkom. We hebben al verschillende formules gehad : een optreden van de kinderen die dansjes uitvoeren, of er zijn standjes en karaoke, of er is rommelmarkt of volksspelen… Door de verbouwingswerken zullen we dit jaar gebruik maken van de lokalen van het Gemeenschapscentrum Aximax. Er is ook samenwerking met het Cultureelcentrum Ten Noey. Onze kinderen gaan er naar de film en naar theatervoorstellingen. Dit jaar organiseren we op 4 februari een brunch in Ten Noey.
Is er ook samenwerking met de parochie?
G: de meeste kinderen zijn moslim, enkelen zijn katholiek. In alle klassen wordt godsdienstles gegeven door de leerkracht zelf. Twee of drie keer per jaar gaan we samen naar de kerk. Dat is meestal rond de Kersttijd, rond Pasen en op het einde van het schooljaar. Twee leerkrachten bereiden die viering voor en spreken dat af met pastor Hubert. (Hubert Loeckx maakt ook deel uit van de Raad van Bestuur van de school.) Als we bijvoorbeeld het Kerstverhaal willen uitbeelden, dan doen zij het nodige, spreken de mensen aan die het allemaal voorbereiden. Juf Evy van het 6e leerjaar is de contactpersoon.
Wordt het computergebruik geïntegreerd in de lessen?
G: al in de kleuterklas werken de kinderen met tablets waar ze prentenboeken lezen en spelletjes leren spelen. Er zijn online platformen, via pc maken ze ook oefeningen en toetsen. De leerlingen van het 5e en 6e leerjaar maken zelfs boekbesprekingen met bijhorende Power point-presentatie.
Hoe zie je de toekomst van de school?
G: ik hoop dat we nog een beetje kunnen uitbreiden en dat alles verder mag lopen zoals nu, en dat de kinderen graag naar school komen. Gelukkig ben ik ook nog halftijds coach voor de leerkrachten, wat maakt dat ik regelmatig ook nog eens in de klas meedraai. Dat is toch ook iets wat ik heel graag blijf doen!
Bedankt mevrouw Van Brabant om ons een inkijk te geven in de Ten Nudeschool. We wensen jou en je collega’s veel boeiende jaren en alle succes met de verdere uitbouw van de school.
Ria V.A.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.