Eén van de heerlijke dingen aan de zomer én aan de grote vakantie is voor mij de oogst.
Dankbaar ontvangen wat de natuur zo mooi en volmaakt heeft gedragen, soms meerdere maanden, vind ik een zaligheid.
Op éénentwintig juni - een paar dagen voor het Sint-Jansfeest - heb ik van een vriendelijke en gulle Leuvenaar-moestuinier 8,2 kg rabarber gekregen. Ja, u leest het goed, meer dan acht kilo! Op die zomerse dinsdag, na mijn examen en de bijhorende stapel verbeterwerk, heb ik dat cadeau naar Brussel vervoerd op de mij geheel vertrouwde wijze, dus per fiets, trein, en weer per fiets.
Nadat ik al enigszins opgeschoten was met het verbeteren, en omdat ik behoefte heb aan voldoende (lees: veel) afwisseling, ben ik aan de slag gegaan met de rabarber. In mijn eigen tuin smeekten de glanzend rode besjes ook om aandacht… Daar dus ook eerst de handen uit de mouwen gestoken.
Ik kan u niet genoeg vertellen, beste lezer, hoe ik ervan houd om fruit te plukken. Wat een weelde, wat een genot!
De grote koperen confituurketel, die ik enkele jaren geleden cadeau kreeg van mijn man, uit de kelder halen, en het feest kan beginnen. Op de foto ziet u het resultaat: rabarberconfituur met stukjes gember en citroen (die kan u helaas niet zien), rabarber-bessenjam, en rode bessengelei.
En nu moet ik bekennen dat er een kleine kink in de kabel is: mijn productie is ieder jaar groter dan de consumptie. Maar niet getreurd, ik deel mijn oogst graag uit… Dus als u na het lezen van dit artikel het water in de mond hebt gekregen en heel graag een potje confituur zou willen: welkom!
Een fijne zomer- en “oogst”tijd aan ieder!
Sophie Vanhaverbeke
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.