Josee Schwind | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Aleidis Brussel-Noord-Oost

Aleidis Brussel-Noord-Oost

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • De Pastorale Eenheid Vragen & Antwoorden Kalender Eucharistie vieren Sacrament ontvangen Catechesehoekje
      De Goede HerderDe blinde BartimeüsDe adventZacheüsDe Barmhartige SamaritaanDe storm op het meerDe 10 beste wegenDe gezichten van PasenDe bekoringen in de woestijnDe ZaligsprekingenJezus en Jeruzalem
      Solidariteit en dienstverlening KERK & leven
      Ik wens een abonnement Ik heb Kerk & leven niet ontvangen
      Voor medewerkers Nieuws uit het vicariaat Brussel La pastorale francophone In de media Foto album Video's Links Privacy Bankrelaties

Josee Schwind

Gepubliceerd op vrijdag 17 juli 2015 - 14:28
Afdrukken
Mariette Dhondt

Josee: ik ben half Limburgse en half Brusselse. Ik ben geboren in Neerpelt maar woon al van mijn elfde in Brussel. Ik voel mij dus Brusselaar én Limburger. Herinneringen aan Neerpelt heb ik niet zo veel meer. Wat ik wel nog weet en wellicht nooit vergeet is dat mijn Eerste communie is uitgesteld omdat die zondag de oorlog is uitgebroken. Mijn moeke had zelf mijn communiekleedje gemaakt. Ze was borduurster en het was een heel mooi kleedje met een roze onderkleed. 

Kom jij uit een groot gezin Josee?

Josee: ik ben de jongste van acht kinderen. Ik heb drie broers en vier zussen. Mijn broers en drie zussen zijn al overleden. In de oorlog was het heel moeilijk met zo'n groot gezin. Daarom werden onze boterhammen geteld. Mijn jongste broer, die een zwakke gezondheid had, kreeg de korstjes extra. En in de voormiddag mocht ik even van school naar huis om melk te drinken. Om het huis te verwarmen tijdens de oorlog gingen wij dennenappels rapen, die waren in de Limburgse Kempen gemakkelijk te vinden.

Hoe was het om naar Brussel te komen wonen?

Josee: ik heb eerst een jaar bij mijn nicht in Molenbeek gewoond. Daar ontdekte ik een andere wereld. Zij hielp me vooral om mijn Frans te oefenen maar daarna gingen we samen naar de cinema! Ik ben ook in Molenbeek gevormd in de kerk Sint Jan Baptist. Daarna ben ik terug bij mijn ouders in Laken gaan wonen. Ik heb mij altijd heel geborgen gevoeld omdat ik een heel goede moeder had, heel christelijk gelovig maar met een brede kijk op het leven en op de maatschappij. Van Laken zijn we naar Kuregem gaan wonen. Mijn oudste zus was al in 1943 getrouwd. Samen met mijn andere zussen ging ik naar de mis, die waren tweetalig maar het verenigingsleven was Franstalig. Ik ben eerst twee jaar lid geweest van de JECF (Jeunesse Etudiante Catholique Féminine) daarna ben ik lid geworden van de JOCF, de Jeunesse Ouvrière Catholique Féminine, Franstalige tegenhanger van de VKAJ, de Kajottersbeweging. JOCF was een échte ontmoetingsplaats voor jongeren, we speelden er ook spelletjes en ik heb er nog veel Frans bijgeleerd. Van gewoon lid ben ik gegroeid in de beweging en ben ik ook in de leiding gestapt. Ik was aanwezig op het congres van 1950, een massabijeenkomst waar Jozef Cardijn, stichter van de Kajottersbeweging, het woord voerde. In 1952 en in 1961 ben ik met de JOCF mee geweest naar Lourdes en in 1957 naar Rome.

Wanneer ben je dan getrouwd en aan een gezin begonnen?

Josee: na de reis naar Lourdes in 1961 ben ik met mijn man, Bob getrouwd. Hij was groepsleider van de Chiro en afkomstig van Oudenaarde. We zijn naar Sint-Joost gaan wonen. Mijn zus Madeleine woonde er al en mijn ouders zijn ook naar daar gekomen. In 1963 hebben we ons huis gekocht in de Van Campenhoutstraat. We hadden toen al één dochter en er zijn er nog twee bijgekomen. Mijn ouders zijn mee verhuisd en woonden op het gelijkvloers. In 1969 is er de Nederlandstalige KAV gestart en ik maakte meteen deel uit van de kern. Alle dinsdagen was er ‘open deur' en dat had veel succes. We organiseerden ook informatieavonden, kook- en naailessen, deden samen uitstappen, maandelijkse gezinswandelingen. Over twee verschillende periodes ben ik acht jaar voorzitster geweest.

Hoe was het contact met de parochie?

Josee: we hebben altijd goede contacten gehad met de parochie, al van in de periode van vòòr Karel Van Deun. Karel was verantwoordelijk voor Sint Joost en het Heilig Hart. Onze kinderen zijn hier gedoopt, hebben hun eerste communie gedaan, zijn hier gevormd. Op zaterdagavond gingen wij met ons gezin naar de mis op de Clovislaan. Daar kwamen heel actieve gelovigen samen en er kwam ook veel jeugd mee.
Ik werd voorzitster van de parochieraad toen die is opgestart. Lode Vermeir zorgde voor de begeleiding. Hij zette ons op weg. De parochieraad werd parochieploeg. Op de vergaderingen van de parochieploeg kwam heel wat aan bod, zelfs het financiële én Kerk en Leven. Later is Sint Albertus er nog bij gekomen.
In 1997 is mijn man overleden. Toen was Benno Haseldonckx hier pastor. Ik heb veel aan Benno en de hele geloofsgemeenschap gehad in het rouwproces. Ze spraken vaak over Bob. Wij waren allemaal erg goed op elkaar afgestemd en hadden steun aan mekaar. Nog later zijn we opgenomen in de pastorale eenheid Sint-Damiaan en nu maken we deel uit van Sint-Franciscus.

Beste Josee, je hebt me nog veel meer verteld! Want jij en je man Bob waren een heel ondernemend koppel, zowel in jullie gezin als in het verenigingsleven. Het is teveel om het hier allemaal aan bod te laten komen. Pas heel recent heeft de pastorale ploeg jou gevierd voor de zovele jaren van inzet! Ondanks je gezegende leeftijd van ‘4 x 20' lentes blijf je actief in de H. Hartparochie, bij feMma en Samen onderweg/Okra, voor Kerk & Leven, als ziekenbezoekster en luisterend oor van rusthuisbewoners. Dankjewel Josee!

Ria

Gepubliceerd door

Aleidis Brussel-Noord-Oost

Meer

Even-voorstellen

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook