Nasci | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Aleidis Brussel-Noord-Oost

Aleidis Brussel-Noord-Oost

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • De Pastorale Eenheid Vragen & Antwoorden Kalender Eucharistie vieren Sacrament ontvangen Catechesehoekje
      De Goede HerderDe blinde BartimeüsDe adventZacheüsDe Barmhartige SamaritaanDe storm op het meerDe 10 beste wegenDe gezichten van PasenDe bekoringen in de woestijnDe ZaligsprekingenJezus en Jeruzalem
      Solidariteit en dienstverlening KERK & leven
      Ik wens een abonnement Ik heb Kerk & leven niet ontvangen
      Voor medewerkers Nieuws uit het vicariaat Brussel La pastorale francophone In de media Foto album Video's Links Privacy Bankrelaties

Nasci

Gepubliceerd op donderdag 16 juli 2015 - 17:12
Afdrukken
Nasci?! Heeft u nog nooit van Nasci gehoord? Dan moet u hen absoluut zo vlug mogelijk leren kennen want Nasci is een vereniging die ongelooflijk goed werk doet voor het welzijn van de meest kwetsbare groep in onze samenleving: hulpbehoevende moeders en hun kinderen. Wij gingen praten met de bezielster van dit prachtige project: Nicky Budts.

'Nasci, waar moeders en kinderen thuiskomen'

Waar staat Nasci eigenlijk voor en hoe is het ontstaan?

Nicky: Nasci is een sterk Latijns werkwoord en betekent ‘geboren worden’. Onze voorzitster Chris Louwet was vroeger lerares Latijn en zij heeft deze naam gekozen. De mensen die het initiatief jaren geleden hebben genomen, vertrokken vanuit het voorbeeld ‘Moeders voor Moeders’ dat in Antwerpen bestaat. De toenmalige minister vroeg zich af waarom zoiets niet in Brussel bestaat, in een grootstedelijk gebied waar zoveel armoede is. Met de steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, de Nationale Loterij, de Koning Boudewijnstichting en sponsors hebben ze toen dit gebouw gevonden, een oude kleine brouwerij in Schaarbeek en ze hebben het helemaal omgebouwd. De realisatie van het project heeft jaren geduurd. Toen ik hier eind 2005 kwam was nog niet alles opgeleverd.

Waarom wilde jij voor Nasci werken?

Nicky: voor iemand die uit de culturele sector komt, was dat geen evidente keuze. Maar ik ging graag de uitdaging aan. Dan word je directeur in de sociale sector, maar ik moet daar altijd om lachen want geloof me, in de sociale sector en bovendien in een kleine organisatie zoals Nasci daar moet je alles doen, ook poetsen. M.a.w. je bent alles in één!
Ik heb lang geleden in de haute couture gezeten, heb in het onderwijs gestaan, was sponsorwerver voor culturele evenementen… maar de laatste veertien jaar vóór Nasci heb ik in Anderlecht gewerkt in het Vlaams Centrum voor Amateurkunsten. Daar was ik stafmedewerker voor Vlaamse projecten, voor ‘public relations’ en communicatie. Op m’n 47e zat ik door omstandigheden opeens zonder werk. Daar stond ik dan: overgekwalificeerd voor het één en niet genoeg gekwalificeerd voor het ander. Ik heb in mijn leven heel veel verschillende dingen gedaan maar eigenlijk heeft het altijd ’met mensen’ te maken. Mijn man noemt mij dikwijls moeder Theresa omdat ik iedereen altijd wil helpen maar dat hoor ik niet zo graag. Het is gewoon fijn om voor en met mensen te werken, het is heel leuk en verrijkend. Gelukkig is het werk voor Nasci ook zeer gevarieerd: dossiers indienen en opvolgen, boekhouding en administratie verzorgen, personeels- en vrijwilligersbeleid op poten zetten, (veel) sponsors zoeken, vrijwilligers coachen en nog veel meer en in het begin moest ons huis nog opgeleverd worden! Dat leek me allemaal een enorme uitdaging en eigenlijk heb ik mij daarin gesmeten. In feite is er niets leukers dan een soort pionierswerk te doen want dan kan je dat vanuit je buikgevoel invullen vertrekkende vanuit de nood van de mensen zelf en in overleg met de overheid. En dit is dan zo mooi omdat je voor een zéér kwetsbare groep werkt: kinderen en mama’s in nood.

Wie kan op de hulp van Nasci een beroep doen?

Nicky: moeders komen hier alleen binnen als ze door een andere officiële instantie worden doorverwezen. We zijn er voor de mensen die overal naast de mazen van het net vallen en die niets hebben. Ik geef enkele voorbeelden: een mama die gescheiden is en die drie maanden moet wachten op een uitkering van het OCMW, een jonge mama die van huis weg is, alleenstaande moeders die niet werken of nog geen recht hebben op werkloosheidsvergoeding of een andere uitkering. We helpen ook gezinnen die bijvoorbeeld maar 600 euro OCMW-uitkering krijgen maar hier in Brussel al met een huishuur van honderden euro’s zitten, en vaste kosten als elektriciteit en verwarming. En dan hebben ze nog geen eten of luiers voor de kinderen. Die komen ook naar ons. We zijn er dus voor alle gezinnen met kinderen die geen inkomen hebben. Dat betekent ook nieuwkomers: asielzoekers, mensen die wachten op regularisatie. Dat zijn allemaal mensen die geen inkomen hebben en die ook niet mogen werken. Hoe zij moeten overleven, God mag het weten. Ik weet echt niet hoe ze het doen hoor! Het zijn allemaal ‘vechters’ en ‘overlevers’. Ze hebben er niet voor gekozen om in armoede te leven.
Dat wordt dus vastgesteld bij het OCMW, Kind en Gezin, Kind en Preventie, scholen, dokters, soms in ziekenhuizen, asielcentra, Fedasil (het Federaal Agentschap voor de opvang van asielzoekers) en zo meer. Als een sociale assistente uit heel het Brussels Hoofdstedelijk Gewest mij belt, dan maak ik een afspraak met de moeder voor een ‘intake-gesprek’. Samen met de mama bepalen wij hoe Nasci haar het beste kan helpen.

En hoe helpt NASCI die hulpzoekende moeders dan?

Nicky: wij geven geen voeding of financiële hulp, wel materiële en morele hulp.
In het begin is de materiële hulp het belangrijkste. Wij hebben hier luiers, baby- en kinderkleding tot ongeveer 14 jaar, speelgoed, schoolgerief, en alles van babymateriaal: ververskussens, maxicosy, kinderwagens, … Daarmee doen we de mama’s enorm plezier.
Het is winter nu. Wat hebben hulpbehoevende moeders buiten warme kleding nu het meeste nodig: dekens en lakens. Meestal hebben ze maar één matras en daar slapen ouders en kinderen op! Een reiswieg kan nog, maar voor een kinderbed hebben ze meestal geen plaats.
Lakens van de wasserette hier vlakbij die niet opgehaald worden, krijgen wij cadeau. Dat is enorm bruikbaar. Hoeveel mensen van bij ons hebben in hun kast geen lakens en dekens liggen die ze nooit meer gebruiken? Of ze hebben liever een ander kleurtje of een ander model. Wel wij hier bij Nasci kunnen alle lakens en dekens goed gebruiken!
Hoeslakens en handdoeken zijn ook goed voor als het koud is, al wat hen kleedt en hen warm houdt in deze winterperiode, daar zijn de moeders én hun kinderen heel blij mee.
We krijgen ook gemiddeld 100 hoogzwangere vrouwen per jaar over de vloer die zeggen: ik moet bevallen binnen twee weken en ik heb niets! Daar stond ik in het begin echt van te kijken: hoe is dat nu mogelijk! Maar als ze niet geregulariseerd zijn, dan krijgen ze ook geen geboortepremie.
Degenen die wel geregulariseerd zijn, die hebben een geboortepremie en toch zitten ze soms nog in de problemen. Dan zeggen ze mij: ik heb 800 euro gekregen maar ik stond vier maanden achter met mijn huishuur, dus ik heb dat eerst betaald om niet op straat te belanden met m’n baby. Wij geven hen geboortepakketten mee om te gaan bevallen in het ziekenhuis: babykleding, een dekentje, luiers, verzorgingsproducten voor mama en baby, een speelgoedje, een fopspeen, papflesjes…

Maar NASCI biedt de mama’s niet alleen materiële hulp: ze organiseren ook educatieve en ontspannende activiteiten, infosessies, medische begeleiding, kans tot ontmoeting in de mama’s club op donderdagnamiddag, een luisterend oor, gelegenheid voor een gesprek met hulpverleners van Dokters van de Wereld…

NASCI kan ook UW hulp goed gebruiken. Alle materiële en financiële steun is van harte welkom! Heeft u lakens, dekens of (bad)handdoeken in goede staat? Baby- en kinderkleding? Kleding voor zwangere vrouwen? Badjes, bedjes, of andere babyspulletjes… Breng het dan naar NASCI vlakbij het Verboeckhovenplein. 

NASCI zoekt ook vrijwilligers die willen helpen bij het onthaal, sorteren van kleding en speelgoed, klaarmaken van pakketten, opvang… Wil u graag daarvoor tijd vrijmaken, neem dan contact op met Nicky Budts.

Nicky Budts  
d’Anethanstraat 4, 1030 Brussel
02 216 88 85
Nasci 

Een financiële bijdrage mag natuurlijk ook. U kan storten op het rekeningnummer: BE23 0014 0956 4691 (GEBABEBB) met vermelding ‘gift NASCI’. Vanaf 40 euro krijgt u een fiscaal attest.

In naam van alle hulpzoekende moeders en kinderen: dankjewel voor uw hulp en steun!

Ria

Gepubliceerd door

Aleidis Brussel-Noord-Oost

Meer

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook