Professionaliseringsdagen ILD enkel voor leraren in de derde graad van GO!
De levensbeschouwelijke inspecties en GO! organiseren 4 grote professionaliseringsdagen in oktober en november (telkenmale een volledige dag):
Datum
|
Provincie
|
Locatie
|
25 oktober 2023
|
Antwerpen
|
Atheneum van Antwerpen
|
4 oktober
|
Brussel
|
Gebouw Herman Teirlinck
|
22 november
|
Gent
|
Arteveldehogeschool
|
29 november
|
Hasselt
|
PXL Hogeschool
|
Mogelijkheid tot inschrijving vind je via deze link. Via deze link naar de GO!Pro vind je alle documenten die op dit moment beschikbaar zijn.
Het voorlopig leerplan ILD voor doorstroom en dubbele finaliteit vind je hier.
Het voorlopig leerplan ILD voor arbeidsmarkt vind je hier.
Infosessies over het geactualiseerde leerplan RKG en ILC
woensdagnamiddag 4 oktober (starters), maandag 9 oktober (ervaren leraren) en/of woensdag 8 november (ILC), telkens 19u-21u, online
Het voorbije schooljaar mochten we vele leraren ontmoeten tijdens de infosessies over het geactualiseerde leerplan. Het betrof niet alleen zij-instromers die een inleiding kregen tot het leerplan, maar ook ervaren leraren die op zoek waren naar een opfrissing. We ontvingen vaak vragen over de ILC's. Om bovenstaande redenen splitsen we onze infosessies niet alleen thematisch, maar ook op basis van ervaring op.
Ben je nieuw in het vak? Dan raden we zeker aan om aan beide infosessies deel te nemen.
Mogelijkheid tot inschrijven vind je hier.
Dagen voor beginnende leraren
dinsdag 7 november, maandag 5 februari en donderdag 25 april telkens 13.30u-16.00u, TPC Antwerpen
Ervaringen en ideeën uitwisselen, werkvormen ontdekken en uitproberen, even afstand nemen van de schoolse drukte en reflecteren over de eigen ontwikkeling: dit ervaren beginnende leraren als bijzonder heilzaam en inspirerend. Deze vorming richt zich tot alle startende en herstartende leraren godsdienst in het secundair onderwijs van bisdom Antwerpen.
Ben je nieuw in het vak? Dan raden we zeker aan om aan alle sessies deel te nemen.
Inschrijven kan via deze link.
Lerend netwerk voor godsdienstleraren in OKAN (interdiocesaan): Werksessie 1 Dinsdag 24 oktober 2023, 9.30u-15.30u, TPC Antwerpen
Centraal in het vak rooms-katholieke godsdienst staat de levensbeschouwelijke groei van al onze leerlingen. Hoe ondersteun ik leerlingen in OKAN zodat zij in het vervolgonderwijs godsdienstlessen kunnen mee-maken? Welke begrippen – vaardigheden zijn daarvoor relevant en haalbaar? In dit lerend netwerk reflecteren godsdienstleerkrachten over hun eigen lespraktijk, denken ze als groep na over praktijksituaties aan de hand van een intervisiemethodiek en wisselen ze lesmateriaal en ideeën uit. Ze maken kennis met het visuele lesmateriaal dat OBED aanbiedt. Daarnaast gaan ze vooral in kleine groepen aan de slag om nieuw lesmateriaal te ontwikkelen op basis van vooraf geselecteerde terreindoelen.
Inschrijven voor de werksessie van het Lerend netwerk voor godsdienstleraren in OKAN is gratis en kan via deze link.
UCSIA-studiedag voor RKG en Islam: 'De meerwaarde van godsdienstonderwijs voor de leerling in een geseculariseerde context' 19 oktober 2024, 9u30-16u, UA Antwerpen
Meer info en mogelijkheid tot inschrijven vind je hier.
Dag van de godsdienst 25 januari 2024, 9u30-16u, TPC Antwerpen
Tijdens de voormiddagsessie werken we rond het thema 'Gelijke liefde? Naar een respectvolle dialoog in het omgaan met LGBTQ in de godsdienstles". Willy Bombeek, coördinator aanspreekpunten 'Homoseksualiteit en geloof', neemt ons mee op pad in een casusgerichte lezing omtrent het bovenstaande thema. Tijdens de namiddagsessie voorzien we tijd en ruimte voor het uitwisselen van lesmateriaal.
Meer info en mogelijkheid tot inschrijven vind je hier.
Studiedag levensbeschouwelijke communicatie 7 maart 2024, 9u-16u, TPC Antwerpen
Kinderen en jongeren zijn op een onbevangen wijze verwonderd of verontwaardigd over het leven zoals zich dat aan hen voordoet. Zij stellen hierbij levensbeschouwelijke, religieuze en/of godsdienstige vragen. In de zoektocht naar (elementen van) antwoorden worden ze geconfronteerd met een veelheid aan levensbeschouwelijke alternatieven en hebben ze nood aan goede gesprekspartners. In deze sessie focussen we, vanuit de praktijk, op een aanpak waarbij de invalshoek van de Bijbelse traditie en de invalshoek van de leefwereld van kinderen en jongeren elkaar zo benaderen dat ze elkaar ontsluiten. Het leerproces bestaat zowel uit het stellen, uitdiepen en verhelderen van vragen, als uit het zoeken naar en soms vinden van nieuwe antwoorden.
Tijdens de namiddagsessie wordt er gewerkt in deelgroepen (lager en secundair onderwijs).
Meer info en mogelijkheid tot inschrijven vind je hier.
|