Ben je betrokken bij de pastorale werking van jouw school? Wil je je verder vormen in de identiteit en pastorale werking van de katholieke dialoogschool? Bekijk dan zeker volgende initiatieven:
Georganiseerd door de werkgroep Pastoraal op school:
-
- Studiedag pastoraal op school
- Wat? Elk jaar organiseren we een studiedag pastoraal op school. Dit jaar kozen we voor het thema Hoopvol in beweging. We maken hiervoor de verbinding met ons pastoraal jaarthema ('als pelgrims onderweg') en het jubeljaar in de Kerk ('pelgrims van hoop'). We kiezen opnieuw voor een combinatie van inspirerende sprekers (plenair) en concrete handvaten (werkwinkels). We zijn blij dat we zuster Jeanne Devos en haar nichtje Julie Hendrickx mogen verwelkomen. Zij stellen graag hun boek 'Alsof de Weg ons zocht' aan u voor en nemen ons mee op pad. Op deze studiedag heb je ook (vrijblijvend) de kans dit boek aan te schaffen. Jeanne groet en verwelkomt je alvast via dit kort beeldfragment.
- Wanneer? Dinsdag 29 april 2025 (08u45 - 16u00)
- Locatie? De Hoge Rielen (Molenstraat 62, 2460 Kasterlee) (opgelet: dus niet op het TPC zoals eerder gemeld)
- Inhoud? In de voormiddag beluisteren we Jeanne Devos en Julie Hendrickx, die ons mee op pad nemen langs hun boek ‘Alsof de Weg ons zocht’. In de namiddag is er keuze uit één van drie werkwinkels.
* Voor directieleden en bestuurders voorzien we de werkwinkel “De pastorale eenheid als tochtgenoot in je pastorale werking”. Deze werkwinkel staat zowel open voor deelnemers uit het basisonderwijs als uit het secundair onderwijs.
* Voor leraren voorzien we de werkwinkel “Aan de slag met een pastoraal jaarthema: blijvend in beweging!”. We voorzien twee versies van deze werkwinkel, eentje voor deelnemers uit het basisonderwijs en eentje voor deelnemers uit het secundair onderwijs.
- Prijs? We kiezen ervoor twee formules aan te bieden:
- Wens je enkel in te schrijven voor de studiedag? Dan betaal je 49 euro
- Wil je naast je inschrijving voor de studiedag graag een persoonlijk abonnement op Leeftocht (schooljaar 2025-2026)? Dan betaal je 66 euro. Opgelet! Je kan slechts tot 21 maart 2025 gebruik maken van deze formule. Wens je daarna nog in te schrijven voor de studiedag? Dat kan, maar zonder het persoonlijk abonnement op Leeftocht.
- Inschrijven? Deze link leidt je naar de google forms waar je kan inschrijven. We sluiten de inschrijvingen af op vrijdag 4 april 2025. Heb je nog vragen? Dan kan je steeds terecht bij Hanne Jacobs via hanne.jacobs@katholiekonderwijs.vlaanderen of telefonisch op het nummer 0497 45 97 95.
- Lanceersessie jaarthema Leeftocht 2025-2026
- Wat? We stellen het jaarthema van Leeftocht voor schooljaar 2025-2026 aan je voor. We voorzien een ochtendsessie en een avondsessie die telkens dezelfde inhoud behandelen.
- Wanneer? Woensdag 21 mei 2025 van 09u00 tot 10u00 en van 20u30 tot 21u30 (toegang via Zoom, inloggegevens worden later op deze plek gepubliceerd)
Georganiseerd door Katholiek Onderwijs Vlaanderen:
-
- Bezinningsdagen voor onderwijsmensen
- Wat? Bezinningsdagen voor onderwijsmensen geven de deelnemers de kans om – in aansluiting bij de abdijgemeenschap van Averbode – te onthaasten. Van daaruit staan we stil bij de kleine en grote vragen van het leven, laten we ons inspireren door de rijke traditie waar Katholiek Onderwijs Vlaanderen mee verbonden is en groeien we als mens.
Deze bezinningsdagen worden opgebouwd vanuit een mix aan activiteiten waaronder lezing, groepsgesprek, stille tijd, samen eten, gebedsmoment, uitwisseling, wandelen, ontmoeting…
- Wanneer?
- 24 en 25 januari 2025: Christen-zijn als houvast (Jürgen Mettepenningen en Hanne Jacobs)
- 21 en 22 februari 2025: De leerlingen van het elfde uur (Ides Nicaise)
- 28 en 29 maart 2025: BE-you-ti-ful! (Liesbeth Tierens)
- Waar? Bezinningscentrum Abdij van Averbode
- Meer info en inschrijvingen via: Welkom in de abdij - Bezinning Onderwijs (google.com)
Je vindt deze info ook op bijgevoegde flyer. Mogen we je vragen deze op jouw school te
verspreiden en onder de aandacht van geïnteresseerden te brengen?
- Vormingsdag Identiteit in diversiteit
- Wat? Vlaanderenbrede vormingsdag over hoe je als school kan inzetten op de eigen identiteit, te midden van de diverse samenleving.
- Wanneer? Donderdag 27 februari 2025
- Waar? Locatie in de regio Antwerpen
Georganiseerd door CCV Antwerpen:
-
Geestelijke begeleiding:
-
Wat? CCV Antwerpen voorziet in geestelijke begeleiding voor eenieder die hier nood aan heeft. Je gaat samen op pad met een geestelijke begeleider die je doorheen gesprekken helpt stil te staan bij je eigen spiritualiteit.
Proeven van dit aanbod kan via de driedaagse van 04 juli tot en met 06 juli, die doorgaat in Westmalle.
Meer info over deze driedaagse vind je op: https://www.kerknet.be/ccv-antwerpen/evenement/472024-48-uur-bij-de-bron-te-westmalle
-
Wens je meer info over geestelijke begeleiding? Stel je vragen dan zeker aan Inge Schellekens via inge.schellekens@ccv.be.
- Digitale leesgroep
Van oktober tot en met juli organiseert CCV een digitale leesgroep rond een theologisch of levensbeschouwelijk boek. Dit jaar staan de volgende boeken op het programma:
• 'Democratie vraagt om religie' van Hartmut Rosa (Boom, 2023): woensdag 4 december 2024 om 20.30 uur
• 'Vrede op aarde. Over heil en redding in deze tijd' van Stefaan Paas (Kokboekencentrum, 2023): woensdag 8 januari 2025 om 20.30 uur
• 'Wat maakt gelukkig?' van Thomas van Aquino (Damon, 2021): woensdag 5 februari 2025 om 20.30 uur
• 'Kunst + geloof. Een theologie van creatie' van Makoto Fujimura,(Kokboekencentrum, 2024): woensdag 12 maart 2025 om 20.30 uur
• 'Orthodoxie' van G.K. Chesterton, (Kokboekencentrum, 2023): woensdag 2 april 2025 om 20.30 uur
• 'Raak de wonden aan' van Thomas Halik (Boekencentrum, 2018): woensdag 7 mei 2025 om 20.30 uur
• 'Leven zonder God. Wat je kunt leren van atheïsten' van Rik Peels (Kokboekencentrum, 2024): woensdag 4 juni 2025 om 20.30 uur
• 'Belijdenissen' van Augustinus (Damon, 2017): woensdag 2 juli 2025 om 20.30 uur
De bijeenkomsten zijn ook afzonderlijk te volgen. Meer informatie en inschrijving via de link onder de titel.
een reeks van acht boeiende avonden waarin we het centrale thema van “Sterven, leven na de dood, opstanding/verrijzenis, rouw” vanuit diverse perspectieven belichten met een korte, maar krachtige presentatie over een specifiek aspect van het thema, gevolgd door een gesprek rond een prikkelende vraag of stelling van de spreker. De volgende lezingen staan op het programma van het werkjaar 2024-2025:
• Woensdag 16 oktober 2024: Sterven in de huidige cultuur: filosofisch kritische beschouwing door Timothy Beynaerts
• Woensdag 20 november 2024: "Sterven door de eeuwen heen" door Hans de Jong
• Woensdag 18 december 2024: 'Hoop op eeuwig leven en verrijzenis in de Schrift' door Martijn Steegen
• Woensdag 15 januari 2025: “Ik geloof in de verrijzenis van het lichaam”: wat staat er in de catechismus over dit thema" door Bart Willemen
• Woensdag 19 februari 2025: "Pastoraal bij het levenseinde" door Bert Lodewijckx
• Woensdag 19 maart 2025: "Rituelen in de uitvaartliturgie" door Anton De Preter
• Woensdag 23 april 2025: "Rouwzorg" door de werkgroep Rouw van ATTENT
• Woensdag 21 mei 2025: "Sterven in de kunst" door Bruno Aerts
De avonden zijn als zelfstandige bijeenkomsten te volgen. Elke avond begint om 19.30 uur en eindigt om 21 uur. Je volgt deze avonden van thuis uit via jouw PC. De deelnemers ontvangen een week van tevoren een herinneringsmail met een link naar de videoconferentie.
U schrijft zich in bij CCV Antwerpen voor alle avonden via deze webpagina of per bijeenkomst via de bovenstaande links of via mail: antwerpen@ccv.be.